Topolya: Kilencedik alkalommal szerveznek Szármafesztivált
2022. szeptember 30. 23:16

A IX. Szármafesztivált október utolsó szombatján tartják meg idén a topolyai vásártéren. A jövő héttől már lehet nevezni a szármafőző-versenyre, idén is hagyományos, káposztába csavart és különleges szárma készítésében lehet majd vetélkedni a csapatoknak.

A hétvégén Szármafesztivál Topolyán

pannonrtv.com

Október 29-én szervezik meg az idei évi, sorrendben már kilencedik Szármafesztivált Topolyán. A rendezvény helyszínéül ezúttal a vásártér szolgál majd. Hétfőtől, október 3-ától már lehet jelentkezni a főzőversenyre. Öt-tíz fős csapatok jelentkezését várják. A nevezési díj 3000 dinár. Ennek fejében a csapatok 2,5 kilogramm darált húst (1kg marha és 1,5 kg sertés), valamint tűzifát és kenyeret is kapnak.

Az egyéb kellékeket és összetevőket a csapatoknak kel biztosítani. Minden csapatban ki kell nevezni egy főszakácsot, a többiek a segédjei. A szárma készülhet bográcsban, cserépedényben, fazékban, a főzésre használt alkalmatosságot is a csapatoknak kell biztosítani. Ezúttal is két kategóriában, hagyományos és különleges, illetve böjti, vegetáriánus szárma készítésében zajlik majd a verseny. A húsmentes szármát készítő csapatok esetében a nevezési díj mindössze 500 dinár. Bővebb tájékoztatás és nevezés a 024/ 713 515 számon. A szervezők ezúttal is kirakodóvásárral, valamint számos kísérőprogrammal is készülnek a családosok és gyermekek részére is.

A töltött káposztának ez a tájunkra jellemző változata, a szárma, az őszi időszak egyik hagyományos étele.

Egyszerű, mégis ünnepi étel, hiszen nem kerül mindennap a vajdasági ember asztalára. A főzőverseny kezdetektől része a fesztiválnak, de aki nem vesz részt aktívan az étel készítésében, az sem marad éhen, hiszen a helyszínen lehet majd szármát vásárolni. 

vajma.info
Címkék:
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • Géppisztolyos migránsbandák randalíroztak
  Okmányok nélküli fiatal férfiak sokadik országon átgázolva, felfegyverkezve és a fegyvereket használva, erőszakosan próbálnak meg betörni az Európai Unióba. Ez súlyos bűncselekmény – szögezi le Bakondi György.
 • Magyarország nem hagyja magát
  Európát többfajta kihívás éri egyidejűleg, az ukrajnai háború és a nyomában járó gazdasági válság, az illegális és egyre erőszakosabb migráció, valamint a nyugati neomarxista ideológia terjedése – sorolta Orbán Viktor.
 • Novák Katalin Kijevben
  A szükséget szenvedők mindig számíthatnak a magyarokra, ezért jöttem ma Kijevbe és ezért támogatjuk a Gabona Ukrajnából elnevezésű kezdeményezést is - mondta el Novák Katalin köztársasági elnök szombaton Kijevben, ahová Voldomir Zelenszkij ukrán elnök meghívására érkezett.
MTI Hírfelhasználó