47 rendőr megsebesült egy észak-macedóniai kormányellenes tüntetés során
2022. július 6. 15:20

A hivatalos adatok szerint 47 rendőr megsebesült Észak-Macedónia fővárosában, amikor összecsaptak egy kormányellenes tüntetés résztvevőivel - közölte a Vesti.mk szkopjei hírportál szerdán.

A kedd este kitört összecsapásokban két rendőr súlyosan sebesült meg. A tiltakozók a kormány, a külügyminisztérium és a parlament épületében is károkat okoztak.

Tizenegy tüntetők elfogtak. Az észak-macedóniai belügyminisztérium tájékoztatása szerint a tiltakozók kövekkel, Molotov-koktélokkal, tojással és más tárgyakkal dobálták meg a rendőröket.

A tiltakozások már negyedik napja tartanak, és az váltotta ki őket, hogy a szkopjei kormány elfogadta azt a francia javaslatot, amely pontot tenne Bulgária és Észak-Macedónia évek óta tartó vitájának végére, de jelentős engedményeket adna Bulgáriának.

Dimitar Kovacsevszki miniszterelnök kedden az országba látogató Charles Michelnek, az Európai Tanács elnökének azt mondta, Észak-Macedónia hajlandó a változtatásra az uniós előrelépés érdekében.

A tiltakozók szerint ez veszélybe sodorja Észak-Macedónia önállóságát. Bulgária azt követeli, hogy a kétmilliós Észak-Macedóniában élő, mintegy 3500 tagú bolgár nemzeti kisebbség jogainak a védelmét az alkotmányba foglalva garantálja Szkopje.

Az uniós csatlakozási tárgyalásokra váró Észak-Macedóniát a közös történelem és a nyelvhasználat körüli viták miatt akadályozta eddig Bulgária. A kormányellenes tiltakozást az ellenzéki Belső Macedón Forradalmi Szervezet - Demokratikus Párt a Macedón Nemzeti Egységért (VMRO-DPMNE) kezdeményezte.

A francia javaslatot Bulgária már elfogadta, de az északmacedón parlamentnek is jóvá kell hagynia.

MTI
Címkék:
  • Tusványos örvényei
    Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
  • A szerencsétlen lord major
    A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
MTI Hírfelhasználó