A drogozó kismamákra is lesújthat a törvény
Január elseje óta a dizájner drogok birtoklása is jogszabályba ütközik. Már 10 grammnál kevesebb mennyiségért is büntethető a fogyasztó.
2016. február 1. 12:21

Évente csaknem harminc új pszichoaktív anyagot azonosítanak a Bűnügyi Szakértői és Kutatóintézet (BSZKI) munkatársai. A tiltott szerek piacán a 2014-es év volt a fordulópont: a rendőrség által lefoglalt, herbál, vagyis biofű néven árusított, szintetikus hatóanyaggal kezelt növényi törmelék mennyisége meghaladta a marihuánáét. A használók az ilyen anyagokhoz könnyen hozzáférhetnek, mivel e szintetikus szerek ára folyamatosan csökken, alig pár száz forintért bárki hozzájuthat egy adaghoz, melyek közül a biofű és a kristály a leggyakoribb.

Már az általános iskolákban is megjelenhet

Az anyagot fogyasztó személyek életkora 15-17 év közötti.

A kábító hatású anyagok fogyasztási helye leginkább a nagyobb tömegek által látogatott nyilvános helyek, ugyanakkor a szer az általános-, és szakképző iskolákban is megjelenhet.

Az újabb és újabb dizájner drogok megjelenése folyamatos: a legfrissebb hírek szerint két új szereplő lépett a piacra, a Mexedrone és a TH-PVP: a Mexedrone-t növényi tápsóként árulják, grammonként ötezer forintba kerül, a TH-PVP szintén néhány ezer forintért érhető el.

A Törökszentmiklósról múlt héten kórházba került négy nő - köztük két kismama - egy alfa-PVP, illetve egy pentadron nevű szert fogyasztottak.

Már a csekély mennyiséget is büntetik

Az Országgyűlés még tavaly decemberben fogadta el a szabálysértésekről, a szabálysértési eljárásról és a szabálysértési nyilvántartási rendszerről szóló törvényt, valamint ezzel összefüggésben egyes további törvényeket is.

A vonatkozó jogszabály értelmében 2016. január 1-től már a csekély mennyiségű, 10 grammot meg nem haladó új pszichoaktív szer birtoklása is szabálysértésnek minősül.

Eddig csak a csempészeket és a terjesztőket büntették

Az új pszichoaktív szerek, vagyis dizájner drogok esetében 2016-ot megelőzően a törvény nem érintette a fogyasztókat, csupán az ezzel az ezzel kapcsolatos magatartásformákat rendelte büntetni; a Btk. erre vonatkozó paragrafusa szerint bűntettet követ el és három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő az, aki új pszichoaktív anyaggal visszaél, tehát az országba behoz, onnan kivisz, vagy az ország területén átvisz, előállít, kínál, átad, forgalomba hoz, vagy azzal kereskedik – mondta a hirado.hu-nak Kardos Tamás, a Társaság a Szabadjogokért (TASZ) drogpolitikai programvezetője.

Hozzátette: bár a lefoglalási adatok alapján az elmúlt években ugrásszerűen megnőtt a dizájner drogok terjesztése és használata, ám ezt törvényi úton sem sikerült mérsékelni.

Ez újabb bizonyíték arra a régi felismerésre, miszerint önmagában a törvényi szabályozás, ahogyan más drogok, úgy az új pszichoaktív szerek esetében is alkalmatlan a fogyasztási trendek befolyásolására, más szóval pusztán a drogokhoz kapcsolódó magatartásformák szankcionálása, illetve a büntetési tételek emelése nem tartja távol a potenciális fogyasztókat ezektől a szerektől – vélte Kardos Tamás.

A terjesztők megtalálják a jogi kiskapukat

A TASZ álláspontja szerint a drogpolitikának az őt körülvevő valóságból kell kiindulnia.

Bár finanszírozási hiányok miatt átfogó kutatások az új pszichoaktív szerek használatáról nem készültek, a kezelőhelyek beszámolói szerint a dizájner drogokhoz rendszerint azok fordulnak, akik nem tudják megfizetni a drágább szereket – például a kannabiszt és az Ecstasyt, amiknek a hatásait „utánozzák” az új pszichoaktív anyagok – illetve azok, akik ideig-óráig szeretnének megfeledkezni kilátástalan élethelyzetükről.

Valószínűtlen, hogy az ő jövőbeli fogyasztásukat befolyásolná e szerek jogi státusza, csupán az elérhetősége – a terjesztők pedig a jogi kiskapukat kihasználva jelenleg is probléma nélkül kiszolgálják őket – fejtette ki a drogpolitikai vezető.

Problémás továbbá - tette hozzá - , hogy az új pszichoaktív szerek megszerzésére és tartására vonatkozó szabálysértési törvény egy kalap alá veszi az összes dizájner drogot és egyaránt 10 gramm hatóanyagban határozza meg a csekély mennyiség felső határát.

A fogyasztó nem tudja, mit vásárolt

A Magyarországon beazonosított, több mint száz új pszichoaktív szer potenciája meglehetősen változó, némelyikük akár húszszor erősebb lehet a többi, hasonló szerkezetű szernél, így az egységesen meghatározott 10 gramm vegyületenként különböző mennyiséget takarhat.

A fogyasztó rendszerint nem tudja, hogy pontosan milyen vegyületet vásárolt, következésképp azt sem, hogy az általa birtokolt mennyiség még csekélynek minősül-e, ezzel pedig sérül a jogbiztonság és a normavilágosság követelménye – fejtette ki Kardos Tamás.

„Az új szabálysértési törvényt alkalmatlannak tartjuk az új pszichoaktív szerek elérhetőségének és használatának csökkentésére, nehezményezzük, hogy az eredményesebb keresletcsökkentő beavatkozásokra a kormány nem szán forrást, végezetül pedig a törvény mennyiségre vonatkozó előírását is több szempontból aggályosnak tartjuk” – fűzte hozzá Kardos Tamás.

Kész a 2016-os drogstratégia

A Magyar Közlöny december 29-i számában megjelent Nemzeti Drogellenes Stratégia Szakpolitikai Programja a 2016-os év végéig megvalósítandó fejlesztéseket és intézkedéseket tartalmazza.

Így például azt is, hogy biztosítani kell a feltételezett új pszichoaktív anyagok megelőző értékelésének és az új pszichoaktív anyagok kockázatértékelésének hatékony lebonyolításához szükséges feltételeket és erőforrásokat.

A feadatok közé sorolják továbbá, hogy modern műszerek és eszközök beszerzésével kell biztosítani az  új pszichoaktív-, illetve kábítószergyanús anyagok gyors és hatékony vizsgálatát.

További feladatnak jelölik meg, hogy a nyomozati munka támogatása érdekében tovább kell fejleszteni a szakértői háttér személyi állományát és technikai felszereltségét az emberi erőforrás kapacitásbővítésével és műszaki berendezések beszerzésével; elő kell segíteni a kábítószer-vizsgáló laboratóriumi hálózat szakmai, tudományos fejlődését szakmai továbbképzéseken, tudományos konferenciákon való részvétel támogatásával, fejleszteni kell továbbá a kábítószerek, illetve az új pszichoaktív anyagok vér- és vizeletmintákból történő kimutatását műszerek beszerzésével és vizsgálati eljárás kidolgozásával – áll a tervek között.

Kardos Tamás szerint a keresletcsökkentésnek a puszta büntetésnél sokkal eredményesebb eszközei lehetnének a kockázati csoport számára biztosított célzott prevenciós és egészségre nevelő programok, melyek a szakmai egyeztetés dacára kikerültek a Nemzeti Drogellenes Stratégia végrehajtására tavaly decemberben elfogadott Szakpolitikai Programból.

hirado.hu
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • Az unió hamis üzenettel csalogatja a migránsokat
  Iparággá vált a migránsokat Európába juttató bűnözés. Az alvilágnak ezt a részét a brüsszeli bürokrácia is segíti, mert olyan üzeneteket küld a kibocsátó térségekbe, hogy támogatja a szervezett migrációt – derül ki Horváth József szavaiból.
 • Széchenyi európaisága a mának is mintát ad
  Széchenyi István Magyarország felemelkedését a korban rohamosan fejlődő Nyugat-Európához való felzárkózásban, és a kontinensnek a kapitalizmus útjára lépett felében kialakított gazdasági minták átvételében látta – mondta Latorcai Csaba államtitkár a Széchenyi Társaság idei dÍjkiosztó ünnepségén a Magyar Tudományos Akadémia épületében.
 • Gyárfásra koncentráltak a rendőrök elejétől fogva
  Kovács Lajos nyugalmazott rendőrezredes tanúkénti meghallgatásával folytatódott ma a Fővárosi Törvényszéken a Fenyő János médiavállalkozó meggyilkoltatása miatt zajló per. Az ezredes éveken át vezette a nyomozást, egészen addig, amíg feljebbvalói parancsra meg kellett szüntetniük, miután egy sor bizonyítékot összegyűjtöttek.
MTI Hírfelhasználó