Katonai sírok a Széll Kálmán téren
A Széll Kálmán tér felújítása a végéhez közeledik, a földmunkák gyakorlatilag véget értek. Az építkezés során a Magyar Honvédség több német és magyar katona maradványait szállította el a helyszínről. A bakancs, az övcsat, a gombok utalnak arra, hogy milyen nemzetiségű lehetett a katona - mondta el az InfoRádiónak a Honvédelmi Minisztérium Katonai Hagyományőrző és Háborús Kegyeleti Osztály vezetője.
2015. november 9. 16:05

Budapest ostromának végén a mai Széll Kálmán tér irányába törtek ki a német-magyar csapatok a budai Várból 1940 februárjában - közölte Maruzs Roland alezredes. Hatalmas veszteségeket szenvedtek, hiszen a szovjet hadvezetésnek már volt ismerete arról, hogy a kitörés melyik nap fog bekövetkezni, így fel tudtak készülni ennek az elhárítására, és csak pár százan tudtak megmenekülni a német és magyar kitörő katonák közül. Jórészt a Széll Kálmán téren keresztül törtek ki a budai hegyek irányában, így rengeteg halott katona maradt hátra ezeken a területeken - részletezte az osztályvezető.

Hozzátette: az ostrom után, illetve a harcok elvonultával sok esetben a polgári lakossággal temettették el az ott maradt holttesteket - sok esetben ad hoc módon bombatölcsérekbe, illetve megmaradt harcárkokba. A Széll Kálmán téri felújítás kapcsán hat bejelentés érkezett hozzánk, amiből négy alkalommal találtunk maradványokat. Első alkalommal idén februárban szálltunk ki, amikor négy azonosíthatatlan nemzetiségű katonának a maradványai kerültek elő. Majd áprilisban újabb bejelentést kaptunk, ekkor egy magyar katonának a maradványait tudtuk exhumálni. A budaörsi német-magyar katonai temetőbe szállítottuk, és ott temettük el - közölte.

Júniusban szálltunk ki újra, amikor tizenegy német katonát exhumáltunk. Közülük négyet sikerült azonosítani: négy azonossági jegy került elő, amelyeket átadtunk a német szervezetnek. Ők is a német-magyar katonatemetőben lesznek eltemetve. Júniusban volt még egy kiszállásunk, amikor egy német és egy magyar katona maradványait találtuk meg - folytatta Maruzs Roland.

Volt még két alkalom, amikor kiszálltunk, de akkor nem sikerült teljes bizonyossággal beazonosítani azt, hogy katonákról van szó, de valószínűleg igen. A sírban lévő felszerelési tárgyak, illetve az egyenruha maradványok maradnak meg ennyi idő után, hogy egyértelműen kiderült, hogy katona volt. A bakancs, az övcsat, a gombok utalnak arra, hogy milyen nemzetiségű lehetett a katona - ismertette.

Az építkezésen tűzszerészek is többször jártak, ilyenkor ugyanis nagyon sokszor lőszermaradvány és robbanótest is előkerül. Többször volt példa arra is, hogy kézigránát és gyalogsági lőszer került elő - mondta a Honvédelmi Minisztérium Katonai Hagyományőrző és Háborús Kegyeleti Osztály vezetője.

Egy alkalommal pedig egy középkori temetkezési helyre bukkantunk, itt a Budapesti Történeti Múzeum vette át a területet - tette hozzá Maruzs Roland.

InfoRádió
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • Vakond a titkosszolgálatok világában
  Nem fogadhatjuk el, hogy az amerikai titkosszolgálati közösség egyik nyíltan deklarált fedőszervezete, a Natio­nal Endowment for Democracy (NED) továbbra is aktívan dolgozzon a magyar belpolitika számukra kívánatos irányba befolyásolásán, megváltoztatásán. Mert miként lehet értelmezni azt, hogy Demszky Gábor volt főpolgármester a mai napig ennek a szervezetnek az ösztöndíjasa? – veti fel Horváth József.
 • Wolfgang Schüssel kapta idén a Petőfi-díjat
  Wolfgang Schüssel, Ausztria volt szövetségi kancellárja vehette át a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Alapítvány Petőfi-díját csütörtökön, a budapesti Terror Háza Múzeumban rendezett ünnepségen.
 • A baloldal irányítja a tüntető álcivileket
  Baloldali pártok állnak a pedagógustüntetéseket szervező Tanítanék Mozgalom mögött. A hangfelvétel azt bizonyítja, hogy Tordai Bence adott tanácsokat az álcivil mozgalomnak arra, hogyan kezeljék a hétfői parlamenti botrányukat, mit mondjanak az újságíróknak.
MTI Hírfelhasználó