3500 embert vágtak át a kedvezményes hitellel
A Budapesti VIII. Kerületi Ügyészség üzletszerűen elkövetett csalás bűntette és más bűncselekmények miatt emelt vádat hat személlyel szemben, akik a vád szerint kedvezményes hitel ígéretével csaknem 3500 sértettnek összesen mintegy 500 millió forint kárt okoztak – olvasható a szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményben.
2015. november 2. 14:52

A vádlottak 2012 júliusa és 2015 februárja között – az erre a célra létrehozott gazdasági társaságok révén – látszólag kedvezményes törlesztésű hitelt ígértek a hirdetésekre jelentkező ügyfeleknek, ténylegesen azonban fogyasztói csoportokba léptették be őket. Az ügyfeleknek azt ígérték, hogy igen kedvező feltételekkel, rövid időn belül juthatnak pénzhez, kezdetben egy budapesti VI. kerületi, majd később egy VIII. kerületi irodaházban működtettek irodát, tevékenységüket pedig országos és vidéki újságokban is hirdették. A hirdetések megtévesztők voltak, szövegük azt sugallta az ügyfeleknek, hogy azonnal készpénzt folyósítanak még a nehéz anyagi helyzetben lévők számára is.

A hirdetések alapján a cégeknél megjelent sértettek részére az üzletkötők megtévesztő tájékoztatást adtak, illetve az ügyfeleket abban a hiszemben hagyták, hogy a szerződéskötést követő hónapban hitelt fognak folyósítani részükre. A megtévesztett ügyfeleknek a szerződés aláírását követően egyszeri regisztrációs díj, megbízási díj, valamint az első havi törlesztőrészlet címén fizetniük kellett, a befizetések összege jellemzően az igényelni kívánt hitel nagyságához igazodott – olvasható a közleményben.

A sértettek nem kapták meg az igényelt hitelt, a szerződésben vállalt hitelnyújtás a vádlottaknak nem is állt szándékában, valódi céljuk kizárólag a sértettek által befizetett pénzösszegek jogtalan megszerzése volt, ténylegesen a fogyasztói csoportokat sem működtették. A csalással a vádlottak 3445 sértettnek összesen csaknem 500 millió forint kárt okoztak.

A kerületi ügyészség a vádlottakkal szemben – más bűncselekmények mellett – nagyobb kárt okozó üzletszerűen elkövetett csalás bűntette miatt emelt vádat. A vád tárgyává tettbűncselekmények törvény szerinti büntetési tétele – a bűnhalmazat miatt – egy évtől hét és fél évig terjedő szabadságvesztés.

MNO
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • Novák Katalin Bagdadban
  Novák Katalin személyében első alkalommal látogatott magyar köztársasági elnök Irakba - közölte a Sándor-palota az MTI-vel.
 • Vakond a titkosszolgálatok világában
  Nem fogadhatjuk el, hogy az amerikai titkosszolgálati közösség egyik nyíltan deklarált fedőszervezete, a Natio­nal Endowment for Democracy (NED) továbbra is aktívan dolgozzon a magyar belpolitika számukra kívánatos irányba befolyásolásán, megváltoztatásán. Mert miként lehet értelmezni azt, hogy Demszky Gábor volt főpolgármester a mai napig ennek a szervezetnek az ösztöndíjasa? – veti fel Horváth József.
 • Wolfgang Schüssel kapta idén a Petőfi-díjat
  Wolfgang Schüssel, Ausztria volt szövetségi kancellárja vehette át a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Alapítvány Petőfi-díját csütörtökön, a budapesti Terror Háza Múzeumban rendezett ünnepségen.
MTI Hírfelhasználó