Központilag forintosíthatják a devizaalapú autóhiteleket
Központilag forintosíthatják a devizaalapú autóhiteleket és személyi kölcsönöket, ha nem sikerül rávenni a bankokat, hogy maguktól tegyék ezt meg.
2015. április 18. 19:48

Ezt mondta Nagy Márton, a Magyar Nemzeti Bank ügyvezető igazgatója az M1-en. Szerinte a bankok érdeke is a forintosítás, mert ezek a kölcsönök kockázatosak az árfolyamok változékonysága miatt, és az ügyfelek a törlesztőrészlet emelkedése esetén fizetésképtelenné válhatnak.

Sajnos az adósság nagy részét a futamidő végén fizetik ki az adósok, úgyhogy a nagy meglepetés még most jöhet – mondta Nagy Márton a műsorban. Hozzátette: sok bank már tömegesen forintosítja az autóhiteleket, de még nem mind kapcsolódott be.

290 ezer szerződésről van szó, ez nagyjából 500 milliárd forintos állományt jelent – jelentette ki András András Bence, a portfolio.hu elemzője. Szerinte a legfontosabb kérdés, hogy a forintosítás milyen árfolyamon történhet meg. Ugyanis az előző forintosításhoz képest körülbelül 14 százalékkal elmozdult a svájci frank árfolyama, és ha az ebből adódó veszteséget a hiteleseknek kellene állniuk, sokkal rosszabbul állnának, mint az ingatlan alapú hitelesek. Ha a bankrendszerrel fizettetnék ki, ez becslések szerint 60 milliárd forintos veszteséget róna rájuk, vagy pedig az államnak is be kellene szállnia, hogy a terhet enyhítse – tette hozzá az elemző.

A svájci frank egy nap alatt csaknem 20 százalékot erősödött.

Az árfolyamváltozások már csak a devizahitelesek 10-20 százalékát érintik. 

M1Híradó
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • Az unió hamis üzenettel csalogatja a migránsokat
  Iparággá vált a migránsokat Európába juttató bűnözés. Az alvilágnak ezt a részét a brüsszeli bürokrácia is segíti, mert olyan üzeneteket küld a kibocsátó térségekbe, hogy támogatja a szervezett migrációt – derül ki Horváth József szavaiból.
 • Széchenyi európaisága a mának is mintát ad
  Széchenyi István Magyarország felemelkedését a korban rohamosan fejlődő Nyugat-Európához való felzárkózásban, és a kontinensnek a kapitalizmus útjára lépett felében kialakított gazdasági minták átvételében látta – mondta Latorcai Csaba államtitkár a Széchenyi Társaság idei dÍjkiosztó ünnepségén a Magyar Tudományos Akadémia épületében.
 • Gyárfásra koncentráltak a rendőrök elejétől fogva
  Kovács Lajos nyugalmazott rendőrezredes tanúkénti meghallgatásával folytatódott ma a Fővárosi Törvényszéken a Fenyő János médiavállalkozó meggyilkoltatása miatt zajló per. Az ezredes éveken át vezette a nyomozást, egészen addig, amíg feljebbvalói parancsra meg kellett szüntetniük, miután egy sor bizonyítékot összegyűjtöttek.
MTI Hírfelhasználó