A kormány nem engedi el a devecseriek kezét
Ezt jelentette ki a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára Devecserben a vörösiszap-katasztrófa negyedik évfordulója alkalmából rendezett megemlékezésen.
2014. október 4. 17:26

Kontrát Károly elmondta, 2014-ben belügyminiszteri döntés alapján a kamerapályázatokból 1 milliárd 600 millió forintot ítéltek oda 177 településnek. Devecser kilencmillió forint támogatást nyert el 38 darabos kamerarendszer kiépítésére.

Az államtitkár a kamerarendszer fontosságáról szólva kiemelte, a bűnmegelőzési szempont mellett a bűncselekmények elkövetőinek kézre kerítésében is hasznos segítséget nyújtanak a térfigyelő eszközök.

Emlékeztetett, az új rendőrőrs épületét 2011 júliusában adták át, és 2013 februárjától már 12 járőrrel, négy körzeti megbízottal és háromtagú bűnügyi csoporttal működik. A járőrök a szolgálat felét gyalogosan látják el, bevezették a mobil fogadóóra intézményét, különböző helyszíneken találkozhat a lakosság a rendőrökkel.

Kontrát Károly közlése szerint az elmúlt négy évben a devecseri közbiztonság óriásit javult, s ezt a kamerarendszer csak még tovább erősíti.

Toldi Tamás (Fidesz-KDNP), a Veszprém megyei település polgármestere azt mondta: Devecser több szempontból is hátrányos település, és "társadalmi összetétele, múltja és az itteni értékek szükségessé teszik, hogy egy ilyen jellegű beruházás létesüljön".

Hozzátette, Devecser több frekventált pontjára kerültek ki kamerák, a településről ki-behajtó és az áthaladó forgalom figyelését, illetve a városon belüli problémásabb helyeket vették célba. A kamerarendszer központja az új buszállomás épületében abban a helyiségben lesz, ahol a polgárőrség tartózkodik.

A vörösiszap-katasztrófára emlékezve a hétvégén több rendezvényt is szerveztek Devecserben. Pénteken huszonhárom helyi képzőművész kiállítása nyílt meg a kastélykönyvtárban, a járás iskoláiból több mint száz diák részvételével futballtornát rendeztek az új sporttelepen.

Szombat este a Makovecz parkban - ahol az iszapkárosultak új házai készültek el - a helyi ifjúsági fúvószenekar ad koncertet. A 2012-ben készült ökumenikus Makovecz-kápolnánál átadják a Bakonyerdő Zrt. által elkészített kápolnabútorokat, valamint a ház kulcsait a katolikus, református és evangélikus egyház képviselőinek. Ezután fáklyás menet indul a vörösiszap által elöntött területen fekvő Rotary-házig, ahol folytatódik a megemlékezés.

A Mal Zrt. ajkai telephelyén 2010. október 4-én, Kolontár községnél átszakadt a timföldgyár X-es számú zagytározójának gátja, és a kizúduló vörösiszap elöntötte Kolontár, Devecser és Somlóvásárhely mélyebben fekvő részeit. A katasztrófa következtében tíz helybeli lakos meghalt, több mint kétszázan megsérültek és több száz épület lakhatatlanná vált.

MTI
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • Az unió hamis üzenettel csalogatja a migránsokat
  Iparággá vált a migránsokat Európába juttató bűnözés. Az alvilágnak ezt a részét a brüsszeli bürokrácia is segíti, mert olyan üzeneteket küld a kibocsátó térségekbe, hogy támogatja a szervezett migrációt – derül ki Horváth József szavaiból.
 • Széchenyi európaisága a mának is mintát ad
  Széchenyi István Magyarország felemelkedését a korban rohamosan fejlődő Nyugat-Európához való felzárkózásban, és a kontinensnek a kapitalizmus útjára lépett felében kialakított gazdasági minták átvételében látta – mondta Latorcai Csaba államtitkár a Széchenyi Társaság idei dÍjkiosztó ünnepségén a Magyar Tudományos Akadémia épületében.
 • Gyárfásra koncentráltak a rendőrök elejétől fogva
  Kovács Lajos nyugalmazott rendőrezredes tanúkénti meghallgatásával folytatódott ma a Fővárosi Törvényszéken a Fenyő János médiavállalkozó meggyilkoltatása miatt zajló per. Az ezredes éveken át vezette a nyomozást, egészen addig, amíg feljebbvalói parancsra meg kellett szüntetniük, miután egy sor bizonyítékot összegyűjtöttek.
MTI Hírfelhasználó