Nézőpont: összefogással lehetne csak esélye Budapesten a baloldalnak
A baloldal széthúzása esetén a Fidesz-KDNP eredményes fővárosi kampánnyal, képes lesz stabilizálni a fővárosi és kerületi vezető pozícióit.
2014. május 3. 13:23

A baloldal esetleges budapesti összefogása sikeres kampány (hiteles főpolgármester-jelölt és kerületi jelöltek, valamint érdemi mondanivaló) nélkül önmagában persze nem garancia a győzelemre, a fővárosi összefogás legfeljebb csak egy lehetőség a baloldal számára. A változó belpolitikai klíma ráadásul (a parlamenti választási vereség eddig elmaradt belső értékelése, az esetleges európai parlamenti választási kudarc, ezek nyomán pedig az őszig elhúzódó, A Fidesz-KDNP egyértelmű országos győzelmét eredményező áprilisi parlamenti választás egyik tanulsága, hogy a kormánypártok Budapesten is megőrizték szavazattöbbségüket a baloldallal szemben, noha a többségi olló rendkívül szűk volt a fővárosban (közel 16 ezer pártlistás szavazat). Az őszi önkormányzati választás kapcsán ezért a kormánypártok és a baloldali erők számára is prioritást jelentenek a fővárosi pozíciók. Jól mutatja viszont a baloldali pártok helyzetét, hogy míg korábban a kormánypártoknál erősebb pozíciókkal rendelkeztek a fővárosban is, mára Budapest maradt az egyike azon kevés területnek az országban (néhány vidéki nagyvároson kívül), ahol a baloldal egyáltalán képes volt a Fidesz-KDNP szövetséghez képest kiegyensúlyozott eredményt elérni a parlamenti választáson.

Noha a parlamenti választási eredmény nem mutatja meg egyértelműen az őszi önkormányzati választási eredményeket számos eltérő tényező miatt (alacsonyabb önkormányzati választási részvétel, különböző helyi választói motivációk, változó belpolitikai klíma), a pártok közti fővárosi és kerületi szintű erőviszonyokra lehet következtetni a pártlistás adatokból. Míg a parlamenti pártlistás eredmények fővárosi szinten kiegyenlített erőviszonyokat mutatnak, addig a kerületi szintű bontás azt jelzi, hogy a Fidesz-KDNP jelenleg 16, a baloldali pártok viszont közösen is csak 7 budapesti kerületben rendelkeznek előnnyel, bár a kerületek közel fele kiegyenlítettnek számít. Stabilan baloldali kerületnek egyedül a XIII. kerület bizonyult, ahol több mint 8 ezer szavazattal szerzett többet a baloldali összefogás pártlistája a Fidesz-KDNP pártlistához képest. A IV., VII., X., XIV., XIX. és a XXI. kerületekben ugyan szintén vezet a baloldal, de nem behozhatatlanul.

Mindez azt is jelentheti, hogy kizárólag széles körű összefogással lehet csak esélye a baloldali pártoknak visszaszerezni a budapesti városvezetést, valamint a kerületek jelentősebb részét. A baloldali összefogást persze az 1994 óta egyfordulós, számos elemében egyszerű többségi folyamatos belső feszültségek és pozícióharc) aligha az összetartás, sokkal inkább az egyértelmű szétválás irányába sodorhatja a baloldalt. A baloldal széthúzása esetén a Fidesz-KDNP eredményes fővárosi kampánnyal, szinte biztosan képes lesz stabilizálni jelenlegi fővárosi, valamint budapesti kerületi szintű vezető pozícióit.

A fővárosi kerületek polaritása

A Fidesz-KDNP egyértelmű országos győzelmét eredményező áprilisi parlamenti választás egyik tanulsága, hogy a kormánypártok Budapesten is megőrizték szavazattöbbségüket a baloldallal szemben, noha a többségi olló rendkívül szűk volt a fővárosban (közel 16 ezer pártlistás szavazat). Az őszi önkormányzati választás kapcsán ezért a kormánypártok és a baloldali erők számára is prioritást jelentenek a fővárosi pozíciók. Jól mutatja viszont a baloldali pártok helyzetét, hogy míg korábban a kormánypártoknál erősebb pozíciókkal rendelkeztek a fővárosban is, mára Budapest maradt az egyike azon kevés területnek az országban (néhány vidéki nagyvároson kívül), ahol a baloldal egyáltalán képes volt a Fidesz-KDNP szövetséghez képest kiegyensúlyozott eredményt elérni a parlamenti választáson.

Noha a parlamenti választási eredmény nem mutatja meg egyértelműen az őszi önkormányzati választási eredményeket számos eltérő tényező miatt (alacsonyabb önkormányzati választási részvétel, különböző helyi választói motivációk, változó belpolitikai klíma), a pártok közti fővárosi és kerületi szintű erőviszonyokra lehet következtetni a pártlistás adatokból. Míg a parlamenti pártlistás eredmények fővárosi szinten kiegyenlített erőviszonyokat mutatnak, addig a kerületi szintű bontás azt jelzi, hogy a Fidesz-KDNP jelenleg 16, a baloldali pártok viszont közösen is csak 7 budapesti kerületben rendelkeznek előnnyel, bár a kerületek közel fele kiegyenlítettnek számít.

A számítás alapján a budai kerületekben rendkívül stabil szavazattöbbséget ért el a Fidesz-KDNP pártlistája. Kivételt a III. kerület jelent, ahol mindössze 22 pártlistás szavazat a különbség a kormánypárti és a baloldali pártlista között. A pesti kerületek közül stabil Fidesz-KDNP előny jellemzi az V., a XVI., valamint a XVII. kerületeket is. A VI., VIII., IX., XV., XVIII., XX. és XXIII. kerületekben ugyanakkor már csekély a különbség a Fidesz-KDNP szavazattöbbsége, valamint a baloldali összefogás eredménye között. Stabilan baloldali kerületnek egyedül a XIII. kerület bizonyult, ahol több mint 8 ezer szavazattal szerzett többet a baloldali összefogás pártlistája a Fidesz-KDNP pártlistához képest. Ugyanakkor a parlamenti pártlistás eredmények alapján – szűk többséggel – a baloldal maga felé billenthetné a IV., VII., X., XIV., XIX. és a XXI. kerületeket is.

Stabilizálhatják fővárosi pozícióikat a kormánypártok

A számítások alapján kirajzolódó fővárosi erőviszonyok azt is előre vetíthetik, hogy kizárólag széles körű összefogással lehet csak esélye a baloldali pártoknak visszaszerezni a budapesti városvezetést, valamint a kerületek jelentősebb részét. A baloldali összefogást persze az 1994 óta egyfordulós, számos elemében egyszerű többségi elven nyugvó, a mindenkori relatív győztest jutalmazó önkormányzati választási rendszer is előmozdíthatja.
Még ha sikert nem is, de alternatív megoldást jelenthetett volna, ha az LMP elfogadja a szocialisták támogatását a zöld párt jövőbeli főpolgármester-jelöltjének személye kapcsán. Az elképzelés az LMP önállóságot célzó stratégiai érdekeinél fogva hiúsult meg.

A baloldal esetleges budapesti összefogása – bármilyen összetétellel valósulna is meg – sikeres kampány (hiteles főpolgármester-jelölt és kerületi jelöltek, valamint érdemi mondanivaló) nélkül önmagában persze nem garancia a győzelemre, a fővárosi összefogás legfeljebb csak egy lehetőség a baloldal számára. A változó belpolitikai klíma ráadásul (a parlamenti választási vereség eddig elmaradt belső értékelése, az esetleges európai parlamenti választási kudarc, ezek nyomán pedig az őszig elhúzódó, folyamatos belső feszültségek és pozícióharc) aligha az összetartás, sokkal inkább az egyértelmű szétválás irányába sodorhatja a baloldalt.

A baloldal széthúzása esetén a Fidesz-KDNP eredményes fővárosi kampánnyal, szinte biztosan képes lesz stabilizálni jelenlegi fővárosi, valamint budapesti kerületi szintű vezető pozícióit. A Fidesz-KDNP ugyanis ebben az esetben még azokban a fővárosi kerületekben is esélyes lehet ősszel (például a VII., X. és XXI. kerületekben), ahol a szavazatkülönbség a parlamenti pártlistás szavazatszámok alapján csekély, nem behozhatatlan baloldali előnyt mutat.
 

nezopontintezet.hu
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • Géppisztolyos migránsbandák randalíroztak
  Okmányok nélküli fiatal férfiak sokadik országon átgázolva, felfegyverkezve és a fegyvereket használva, erőszakosan próbálnak meg betörni az Európai Unióba. Ez súlyos bűncselekmény – szögezi le Bakondi György.
 • Magyarország nem hagyja magát
  Európát többfajta kihívás éri egyidejűleg, az ukrajnai háború és a nyomában járó gazdasági válság, az illegális és egyre erőszakosabb migráció, valamint a nyugati neomarxista ideológia terjedése – sorolta Orbán Viktor.
 • Novák Katalin Kijevben
  A szükséget szenvedők mindig számíthatnak a magyarokra, ezért jöttem ma Kijevbe és ezért támogatjuk a Gabona Ukrajnából elnevezésű kezdeményezést is - mondta el Novák Katalin köztársasági elnök szombaton Kijevben, ahová Voldomir Zelenszkij ukrán elnök meghívására érkezett.
MTI Hírfelhasználó