Gréczy nem akar egy fotón szerepelni szélsőségesekkel
Két mandátumra számít a Demokratikus Koalíció az európai parlamenti választáson, „Európa jobban teljesít!” kampányszlogennel és 16 pontos programmal készül rá.
2014. április 28. 10:31

Két mandátumra számít a Demokratikus Koalíció az európai parlamenti választáson, „Európa jobban teljesít!” kampányszlogennel és 16 pontos programmal készül rá. Gyurcsány Ferenc pártelnök arról beszélt, ha nem szereznek egyetlen mandátumot sem, egyértelmű, hogy le kell mondania. A kötelező minimum szerinte az egy mandátum. Brüsszelben egy frakcióban ülhetnek az MSZP és az Együtt képviselőivel. A pártelnök felvetette, hogy tegyék ezt idehaza is, és hozzanak létre egy technikai frakciót, a többiek erre nemet mondtak, így saját képviselőcsoportja a DK-nak biztosan nem lesz az új magyar parlamentben.

Nem arra készül a Demokratikus Koalíció, hogy nem jut be az Európai Parlamentbe, sőt, két mandátumra számít – jelentette ki Gréczy Zsolt, a párt szóvivője az M1 Ma reggel című műsorában.

Beszélt arról is: az a választási szövetség, melyet Kormányváltóknak hívtak, április 6-áig volt érvényes arra a struktúrára. Értelemszerű, hogy a benne részt vevő pártok önállóan indulnak el az európai parlamenti választáson, utána azonban ősszel, az önkormányzati választásokon újra az összefogás kényszere érvényesül majd.

Annak kapcsán, hogy Bajnai Gordon, az Együtt-PM vezetője vitára hívta az európai parlamenti választáson résztvevő pártokat, és ebbe a Jobbikot is beleértette, azt mondta: a javaslatról a DK elnöksége hamarosan dönt.

Személyes álláspontját ismertetve elmondta: a Demokratikus Koalíció nem arról híres, hogy a szélsőséges, demokratikus eszméket sutba vető, rasszista, antiszemita, kirekesztő pártokkal leüljön egy asztalhoz. Szerinte a politikusoknak meg kell érteniük, miért szavaztak olyan sokan a Jobbikra, de nem biztos, hogy ennek az oka a párttal folytatott párbeszéd hiánya volt. A Jobbik eszköztára meglehetősen egyszerű, amit nem nagyon lehet megverni egy vitában, és Angela Merkel német kancellár sem hívja vitára az asztalához a német fasisztákat – érvelt Gréczy Zsolt, aki nem tekinti modellnek azt, hogy egy fotón szerepeljenek szélsőséges politikusokkal.

Arra a felvetésre, hogy a Jobbik a korábbiakhoz képest visszafogottabb hangot ütött meg a 2014-es választásokon, a DK szóvivője úgy reagált: az nem rendpártiság, hogy valaki tiszaeszlározik, cigányozik és zsidózik a parlamentben. Attól, hogy valaki a kampányban vizslakölyköket ölelget, még nem lesz más ember – jegyezte meg.

Azért, mert valaki demokratikus politikus, nem az a dolga, hogy leüljön szélsőséges politikusokkal egyeztetni. Azokat kell megérteni, akik a szélsőséges politikusokra szavaztak – hangoztatta.

Annak kapcsán, hogy szombaton együttműködési megállapodást kötött a Veritas Történetkutató Intézet, valamint a Holokauszt Dokumentációs Központ és Emlékgyűjtemény Közalapítvány, előbbi részéről pedig a dokumentumot az a Szakály Sándor jegyezte, aki korábban idegenrendészeti eljárásnak nevezte a kamenyec-podolszkiji deportálást, azt mondta: nem tudja, milyen motivációk lehettek ebben, de szerinte Szakály Sándort az ominózus kijelentése után azonnal le kellett volna mondatni, és a kormánynak is menesztenie kellett volna.

Hiller Istvánnak, az MSZP politikusának azon kijelentését, miszerint lehet, hogy Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke „le akarja nyúlni” az MSZP-t, úgy kommentálta: ő arra a Hiller Istvánra emlékszik, aki 2006-ban dicsőségesen mutatkozott Gyurcsány Ferenc mellett mint akkori pártelnök a választási győzelem éjszakáján.

hirado.hu - M1 - Ma reggel
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • Géppisztolyos migránsbandák randalíroztak
  Okmányok nélküli fiatal férfiak sokadik országon átgázolva, felfegyverkezve és a fegyvereket használva, erőszakosan próbálnak meg betörni az Európai Unióba. Ez súlyos bűncselekmény – szögezi le Bakondi György.
 • Magyarország nem hagyja magát
  Európát többfajta kihívás éri egyidejűleg, az ukrajnai háború és a nyomában járó gazdasági válság, az illegális és egyre erőszakosabb migráció, valamint a nyugati neomarxista ideológia terjedése – sorolta Orbán Viktor.
 • Novák Katalin Kijevben
  A szükséget szenvedők mindig számíthatnak a magyarokra, ezért jöttem ma Kijevbe és ezért támogatjuk a Gabona Ukrajnából elnevezésű kezdeményezést is - mondta el Novák Katalin köztársasági elnök szombaton Kijevben, ahová Voldomir Zelenszkij ukrán elnök meghívására érkezett.
MTI Hírfelhasználó