Mladicnak tanúskodnia kell Karadzic perében
A hágai székhelyű törvényszék határozata szerint a boszniai szerbek katonai főparancsnokának tanúskodnia kell Radovan Karadzic perében.
2013. december 12. 23:29

Mindkét volt vezetőt háborús bűnökkel, népirtással vádolják.

Tanúskodnia kell Ratko Mladicnak, a boszniai szerbek délszláv háborúk alatti katonai főparancsnokának abban a perben, amely Radovan Karadzic, a boszniai szerbek akkori vezetője ellen folyik a volt Jugoszlávia területén elkövetett háborús bűnöket vizsgáló Nemzetközi Törvényszéken.

Ez a hágai székhelyű törvényszék szerda este nyilvánosságra hozott határozatából derül ki.

Két különböző perben mindkét volt vezetőt azzal vádolják, hogy háborús bűnöket, köztük népirtást követtek el az 1992 és 1995 közötti boszniai háború idején, amelynek 100 ezer halálos áldozata volt. A vádak szerint a jelenleg 68 éves Karadzic és a 71 éves Mladic etnikai tisztogatást hajtottak végre a bosnyákok ellen az egykori jugoszláv tagköztársaságban. Vezetőként felelőssé teszik őket mindenekelőtt 8 ezer muzulmán férfi és fiú 1995-ös srebrenicai lemészárlásáért.

Mladic eddig elzárkózott attól, hogy tanúként szerepeljen Karadzic perében. Meggyengült egészségi állapotára hivatkozott, továbbá arra, hogy összes idejét saját perére kívánja összpontosítani.

Meghallgatását most maga Karadzic kezdeményezte, aki - a törvényszék közlése szerint - azt szeretné, ha a volt főparancsnok olyan tanúvallomást tenne, amelyből kiderül, hogy közös megbeszéléseiken és találkozóikon soha nem esett szó arról, hogy a bosnyákokat vagy a horvátokat el kell távolítani a szerb ellenőrzésű területekről.

A bírák ennek a kérésnek adtak most helyt. Elutasították egyúttal Mladic említett érveit is, azzal az indoklással, hogy a volt főparancsnok olyan információk birtokában lehet a Karadzic elleni vádakkal összefüggésben, amelyekre más forrásból nem derülhet fény.

Mladic a jelenlegi tervek szerint már a jövő hónapban megjelenik a Karadzic-per bírái előtt.

MTI
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • Géppisztolyos migránsbandák randalíroztak
  Okmányok nélküli fiatal férfiak sokadik országon átgázolva, felfegyverkezve és a fegyvereket használva, erőszakosan próbálnak meg betörni az Európai Unióba. Ez súlyos bűncselekmény – szögezi le Bakondi György.
 • Magyarország nem hagyja magát
  Európát többfajta kihívás éri egyidejűleg, az ukrajnai háború és a nyomában járó gazdasági válság, az illegális és egyre erőszakosabb migráció, valamint a nyugati neomarxista ideológia terjedése – sorolta Orbán Viktor.
 • Novák Katalin Kijevben
  A szükséget szenvedők mindig számíthatnak a magyarokra, ezért jöttem ma Kijevbe és ezért támogatjuk a Gabona Ukrajnából elnevezésű kezdeményezést is - mondta el Novák Katalin köztársasági elnök szombaton Kijevben, ahová Voldomir Zelenszkij ukrán elnök meghívására érkezett.
MTI Hírfelhasználó