Nézőpont: az MNB stratégiája összhangban van a globális monetáris politikai folyamatokkal
A piaci és elemzői várakozásoknak megfelelően mérsékelte ma a jegybanki alapkamatot a MNB Monetáris Tanácsa. 20 bázisponttal 3,20 százalékra csökkent az alapkamat
2013. november 26. 14:35

A kamatcsökkentés folytatása alapvetően három tényező miatt lehetséges: a kedvező inflációs folyamatok, a pénzügyi stabilitási helyzet, illetve a nemzetközi pénzpiaci folyamatok. E tényezők figyelembevétele mellett döntött a Monetáris Tanács a kamatcsökkentés folytatása mellett. A gazdasági növekedést támogatni kívánó intézkedés hatással van a banki és vállalati szektorra, ahol a finanszírozási költségeket csökkenti. Ezen felül a jelenlegi alacsony kamatszint a fogyasztás növekedését is ösztönözheti.

A korábban módosított kamatváltoztatási ütem immáron kiszámítható gyakorlatnak tűnik. Év végéig nem valószínű a 20 bázispontos csökkentési ütem mérséklése, ezzel decemberben elérhető és valószínűsíthető is egy 3%-os jegybanki alapkamat szint. A 3%-os szint alá történő mérséklés esetén, elképzelhető a kamatcsökkentési ütemnek a visszafogása.

Az MNB által választott monetáris stratégiai irány, illetve a kamatcsökkentési ciklus további folytatása összhangban van a globális monetáris politikai folyamatokkal. Janet Yellen, a FED következő elnöke a gazdasági növekedés támogatását célzó eszközvásárlási program további fenntartását helyezte kilátásba novemberi szenátusi meghallgatásán. Ennek csökkentése csak a növekedési folyamatok egyértelműsége esetén valószínűsíthető. Az Európai Központi Bank (EKB) is a növekedés stabilizálására törekszik, illetve a túlzottan alacsony infláció elkerülése érdekében novemberben kamatot csökkentett.

A hazai és globális folyamatokat figyelembe véve az MNB stratégiája összhangban van a mértékadó jegybankok gazdaságpolitikai alapállásával. A FED és az EKB esetén is lényeges szempont a gazdasági növekedés támogatása, akárcsak az MNB esetén.

nezopontintezet.hu
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • Géppisztolyos migránsbandák randalíroztak
  Okmányok nélküli fiatal férfiak sokadik országon átgázolva, felfegyverkezve és a fegyvereket használva, erőszakosan próbálnak meg betörni az Európai Unióba. Ez súlyos bűncselekmény – szögezi le Bakondi György.
 • Magyarország nem hagyja magát
  Európát többfajta kihívás éri egyidejűleg, az ukrajnai háború és a nyomában járó gazdasági válság, az illegális és egyre erőszakosabb migráció, valamint a nyugati neomarxista ideológia terjedése – sorolta Orbán Viktor.
 • Novák Katalin Kijevben
  A szükséget szenvedők mindig számíthatnak a magyarokra, ezért jöttem ma Kijevbe és ezért támogatjuk a Gabona Ukrajnából elnevezésű kezdeményezést is - mondta el Novák Katalin köztársasági elnök szombaton Kijevben, ahová Voldomir Zelenszkij ukrán elnök meghívására érkezett.
MTI Hírfelhasználó