Ismét kamatot csökkenthet az MNB
A Reuters hírügynökség által megkérdezett 23 elemző egyhangúlag negyed százalékpontos kamatcsökkentést vár.
2013. május 28. 10:50

Kamatdöntő ülést tart ma a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa; elemzők arra számítanak, hogy a testület ismét, immár egymást követő tizedik alkalommal is 25 bázispontos kamatcsökkentésről dönt, s ezzel 4,50 százalékra mérsékli a kéthetes jegybanki kötvényre érvényes alapkamatot.

A Reuters hírügynökség által megkérdezett 23 elemző egyhangúlag negyed százalékpontos kamatcsökkentést vár. A jegybank ezzel folytathatja a 2012. augusztusa óta tartó kamatcsökkentési ciklust.

Az MTI előzetes felmérésébe bevont nagy citybeli házak - Goldman Sachs, JP Morgan, UBS, Morgan Stanley, Capital Economics, Bank of America-Merrill Lynch, Barclays, 4cast - felzárkózó piacokra szakosodott elemzői szintén kivétel nélkül a jelenlegi 4,75 százalékos MNB-alapkamat 0,25 százalékpontos további csökkentését jósolták keddre. Az eddigi, fokozatos, ám állandó kamatcsökkentés stratégiájának folytatására utaltak jegybanki döntéshozók az elmúlt időszakban.

Matolcsy György MNB-elnök május 16-án egy miskolci konferencián jelezte: a monetáris tanács az inflációs pálya és más folyamatok alapján további lehetőséget láthat az alapkamat csökkentésére. Ugyanott Balog Ádám alelnök arról beszélt újságíróknak, hogy az áprilisi inflációs számok nem különböznek az eddigiektől annyival, hogy az lényegesen befolyásolná a monetáris tanács általános hozzáállását a kamatpályához.

Május 17-én Matolcsy György egy másik, balatonfüredi rendezvényen amellett érvelt, hogy a kamatcsökkentések fokozatossága, kiszámíthatósága és folyamatossága bevált, jó stratégia. A jegybank kettő órakor hirdeti ki kamatdöntését és egy órával később teszi közzé a monetáris tanács közleményét.

MTI nyomán
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • Vakond a titkosszolgálatok világában
  Nem fogadhatjuk el, hogy az amerikai titkosszolgálati közösség egyik nyíltan deklarált fedőszervezete, a Natio­nal Endowment for Democracy (NED) továbbra is aktívan dolgozzon a magyar belpolitika számukra kívánatos irányba befolyásolásán, megváltoztatásán. Mert miként lehet értelmezni azt, hogy Demszky Gábor volt főpolgármester a mai napig ennek a szervezetnek az ösztöndíjasa? – veti fel Horváth József.
 • Wolfgang Schüssel kapta idén a Petőfi-díjat
  Wolfgang Schüssel, Ausztria volt szövetségi kancellárja vehette át a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Alapítvány Petőfi-díját csütörtökön, a budapesti Terror Háza Múzeumban rendezett ünnepségen.
 • A baloldal irányítja a tüntető álcivileket
  Baloldali pártok állnak a pedagógustüntetéseket szervező Tanítanék Mozgalom mögött. A hangfelvétel azt bizonyítja, hogy Tordai Bence adott tanácsokat az álcivil mozgalomnak arra, hogyan kezeljék a hétfői parlamenti botrányukat, mit mondjanak az újságíróknak.
MTI Hírfelhasználó