A zöldhatóság napi kétszeri tájékoztatásra kötelezte a Mal Zrt.-t
Naponta kétszeri tájékoztatásra kötelezte a Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi (Mal) Zrt.-t a zöldhatóság a Torna-patakban mért pH-értékekről és a megtett beavatkozásokról, miután a timföldgyár december 28-án technológiai problémáról tett bejelentést - közölte a Közép-dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség igazgatója pénteken az MTI érdeklődésére.
2013. január 5. 10:19

    Zay Andrea tájékoztatása szerint a Mal munkatársa a december 28-ai reggeli mintavételezés során észlelte, hogy Kolontár környékén vörösesfehér szilárd anyag van a Torna patakban. Technológiai problémák miatt a cég szennyvíztisztítójába a szokásosnál nagyobb mennyiségű kezelendő szennyvíz került. A szennyvíz pH-értékét beállították, azonban a kilépő, magas lebegőanyag-tartalmú szennyvíz mennyisége - óránként 15 köbméter - megváltoztatta a patak színét - áll a közleményben.


    Hozzátette: a felügyelőség munkatársai december 28-án és január 3-án hatósági ellenőrzést tartottak a helyszínen, és mindkét alkalommal mintát vettek két helyen a Torna-patakból és a mérőcsatornánál, az úgynevezett Parshall-csatornánál is.


A helyszíni ellenőrzések tapasztalatai szerint a pénteken kiadott határozatban az ipari szennyvíztisztító telep előírásoknak megfelelő üzemeltetésére kötelezték az ajkai timföldgyárat, és arra, hogy naponta kétszer tájékoztassa a felügyelőséget a patakban mért pH-értékekről, a megtett főbb intézkedésekről, beavatkozásokról. A felügyelőség megindította a szükséges hatósági eljárásokat a vizsgálati eredmények alapján - írta Zay Andrea. A folyamatban lévő eljárásról, az esetleges bírság mértékéről az igazgató nem adott bővebb felvilágosítást.


A Veszprém Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője december 28-án azt közölte az MTI-vel: üzemzavar volt a Mal szennyvíztisztító telepén, a hibát a katasztrófavédelem szakemberei elhárították. A probléma feltehetően egy meghibásodott szivattyú miatt következett be - mondta Bakos György. 

mti
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • Itália is a konzervatív erőkre számít
  A jövendő olasz kormány összes pártjával régi és jó kapcsolatot ápol a magyar kormány, ezért nem lesz nehéz együttműködni olyan kérdésekben, mint az illegális bevándorlás elleni fellépés vagy a családpolitika - hangoztatta Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója az MTI-nek az Olasz Konzervatívok. Európa, identitás, szabadság című konferencián, amelyen felszólalt Rómában pénteken.
 • Gazdasági válság radikális szélsőségekkel
  Az emberek félnek a közelgő téltől. Úgy, ahogy békeidőben még soha. A legnagyobb problémájuk nem a magyar és lengyel jogállamiság állítólagos hiányossága. Ezzel csak az Európai Parlament balliberális képviselőinek mindenre elszánt elitegységei vannak elfoglalva. Irigyeljük a problémáikat – írja Horváth József.
 • Orbán: hazudtak Brüsszelben az európai embereknek
  Hazudtak Brüsszelben az európai embereknek, amikor azt mondták, hogy a szankciókat nem terjesztik ki az energiára és azok az ukrajnai háború gyors lezárását eredményezik majd - mondta a miniszterelnök pénteken, a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.
MTI Hírfelhasználó