Folytatódott a bankbetéti kamatok csökkenése
Az MNB immár negyedik egymást követő alapkamat-vágása újra érezhető csökkenést hozott a bankbetétek piacán – állapítja meg a Bankmonitor.hu legfrissebb elemzése
2012. december 5. 11:53

Nemzetközi összehasonlításban továbbra is magas a reálhozam – Érdemes még a mostani szinteken lekötni a megtakarításokat, előnyösek lehetnek a hosszú távra szóló ajánlatok

A 13 országos lefedettséggel rendelkező bank mindegyike megvágta legalább egy lekötési ajánlatának kamatát az elmúlt napokban. A csökkentési hullám formálhatja a lakosság betétlekötési szokásait is, hiszen csökkenő kamatkörnyezetben előnyösebbek lehetnek a hosszú távú lekötések. A legjobb feltételek teljesítéséhez kötött forint alapú betéti lehetőség egy évre 7,61 százalékos kamatot kínál, a mindenki számára feltételmentesen elérhető legmagasabb kamatszint 7,5 százalék az országos fiókhálózattal rendelkező bankok között. A reálkamatok tekintetében Magyarország továbbra is az európai élmezőnyben van, a Bankmonitor.hu szerint mindössze Bulgária és Lengyelország nyújt magasabb szintet.

A november 28-án életbe lépett változás a korábbiakhoz hasonlóan 25 bázispontos csökkenést hozott az irányadó rátában, ami átlagosan ugyanilyen mértékű csökkenést eredményezett a bankbetéti kamatoknál. Érdekesség, hogy az általános betéti kamatszint csökkenése ellenére sok kiemelkedő kamatajánlat mértéke nem esett vissza. „Ennek oka abban keresendő, hogy a legmagasabb bankbetéti ajánlatok legtöbbször új ügyfelek megszerzésére irányulnak, így ezek a kamatok nem feltétlenül követik le az irányadó ráta változását” - magyarázza Bonda Balázs, a Bankmonitor.hu elemzője. A bankbetéti kamatok változásai jellemzően a hatálybalépést követően, illetve a hónapforduló beálltával léptek életbe. Érdemes hozzátenni: a jegybanki alapkamat közvetetten és közvetlenül is befolyásolja a betéti kamatokat. Egyrészről több bankbetét kamata a jegybanki irányadó rátához kötött, így annak változásait „automatikusan” követi. A közvetett hatást az általános kamatcsökkentésen keresztül lehet érzékelni, amely szorosan követte eddig mind a négy kamatdöntő ülést.

„A magyar kamatkörnyezet mindezen változások ellenére továbbra is magasnak számít a nyugat-európai kamatokkal szemben, az utóbbi három hónap alatt azonban valóban jelentős esést lehetett megfigyelni a reálkamat értékekben” – véli Bonda Balázs. Az MNB összesen 100 bázispontos alapkamat-csökkentése mellett ebben a másik fontos tényező az inflációs előrejelzések* negatív irányú változása volt. Jelenleg a becslés szerint 5,1 százalékos inflációra számíthatunk a következő egy évben (az augusztusi előrejelzés szerint ez 3,3 százalék volt). A reálkamatok így számszerűsítve megfeleződtek a szeptemberi értékekhez mérten a legjobb betéti ajánlatot tekintve egy évre és ötszázezer forintra, hiszen míg szeptember elején 5,64 százalékos reálkamatra számíthattunk, jelenleg ugyanez az ajánlat 2,39 százalék.

A legjobb bankbetéti kamatok

A Bankmonitor.hu friss összesítése szerint az egy éves forint lekötések közt az aktív bankkapcsolatot feltételül szabó Erste Bank Tartós forint aktív betétje vezeti a listát 7,61 százalékos kamattal. A forintbetétek közt a legmagasabb feltétel nélkül elérhető betét az Volksbank 1 Éves Tartós Lekötött betétje, ez 7,5 százalékot ígér egy éves lekötésre. Az előbbi feltételes betétre a reálkamat az MNB inflációs becslése* alapján 2,39 százalék, míg az utóbbi feltétel nélküli betétekre 2,28 százalék.

Az euróban denominált bankbetétek közt a legmagasabb kamatot szintén az Erste Bank kínálja 4,31 százalékos ajánlatával. Előbbi betét feltételekhez köti a magas kamatot; a legmagasabb feltétel nélküli euró lekötést a Sopron Bank kínálja Flexi-Plusz Euró betétjével, ez a betét 3,84 százalékot fizet. Az euróban realizálható reálhozam feltételek teljesítése mellett 2,47 százalék, míg a feltételmentes lekötésnél 2 százalék**.

Továbbra is kiemelkedő a reálkamat hazánkban

A bankmonitor.hu friss elemzései alapján a bankbetéti reálkamatokat tekintve Magyarország továbbra is az európai élmezőny tagja. A betétlekötések szempontjából kulcsfontosságú érték hazánkban a kamatadóval is csökkentve 1,24%, vagyis pénzünk vásárlóereje a lekötés lejártakor ténylegesen ennyivel lesz nagyobb. Az összehasonlított országok közt mindössze Bulgária és Lengyelország mutat erősebb reálkamat értékeket. Előbbi 2,47%-os, míg utóbbi 1,78%-os növekedést kínál a lekötött pénzre a vásárlóerőt tekintve. 

* A Magyar Nemzeti Bank minden negyedévben közzéteszi inflációs előrejelzését, mely alapján megbecsülhető a lekötési lehetőségek reálhozama. 

** Az euróban denominált bankbetéti reálhozamok számításához az Európai Központi Bank euróra vonatkozó inflációs előrejelzése ad lehetőséget

bankmonitor.hu
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • Géppisztolyos migránsbandák randalíroztak
  Okmányok nélküli fiatal férfiak sokadik országon átgázolva, felfegyverkezve és a fegyvereket használva, erőszakosan próbálnak meg betörni az Európai Unióba. Ez súlyos bűncselekmény – szögezi le Bakondi György.
 • Magyarország nem hagyja magát
  Európát többfajta kihívás éri egyidejűleg, az ukrajnai háború és a nyomában járó gazdasági válság, az illegális és egyre erőszakosabb migráció, valamint a nyugati neomarxista ideológia terjedése – sorolta Orbán Viktor.
 • Novák Katalin Kijevben
  A szükséget szenvedők mindig számíthatnak a magyarokra, ezért jöttem ma Kijevbe és ezért támogatjuk a Gabona Ukrajnából elnevezésű kezdeményezést is - mondta el Novák Katalin köztársasági elnök szombaton Kijevben, ahová Voldomir Zelenszkij ukrán elnök meghívására érkezett.
MTI Hírfelhasználó