Bővülhet a Mladics elleni vádirat
A Ratko Mladics elleni vádirat újabb fejezetekkel bővülhet, Horvátországban elkövetett bűncselekményekkel kapcsolatban – közölte Serge Brammertz hágai főügyész, aki Mladics és Radovan Karadzsics perének összevonását is mérlegeli.
2011. május 28. 10:38

Irodája néhány hónappal ezelőtt már a bírák elé terjesztette ezt az indítványt – jelentette ki a délszláv háborús bűnöket vizsgáló Nemzetközi Törvényszék (ICTY) főügyésze, mielőtt elutazott volna egy Brionin tartott konferenciáról. „Amint Mladics kiadatása Hágának megtörténik, mindenképp megvitatjuk a vádirat kibővítésének lehetőségét” – fűzte hozzá.

Brammertz csütörtöki kijelentéseiről pénteken számoltak be a hírügynökségek. A Hina horvát hírügynökség jelentése szerint konkrétan olyan horvátországi háborús bűncselekményekkel egészítenék ki a vádiratot, amelyeket akkor követtek el, amikor Ratko Mladics a Jugoszláv Néphadsereg 9. hadtestének a parancsnoka volt Kninben.

Brammertz kijelentését üdvözölte Jadranka Kosor horvát miniszterelnök, hangsúlyozva, hogy Zágráb maga is lépéseket fog tenni Mladics vádiratának kibővítése érdekében. Serge Brammertz pénteken Hágában arról is beszélt, még mérlegeli, hogy összevonják-e Mladics tábornok ügyét a boszniai szerbek egykori politikai vezetőjének, Radovan Karadzsicsnak a perével. Karadzsicsot és Mladicsot azzal vádolják, hogy együtt szervezték meg az 1992–1995 közötti boszniai háborúban végrehajtott atrocitásokat. Karadzsicsot közel három évvel ezelőtt tartóztatták le, s pere már 2009-ben megkezdődött, míg Mladics bíróság elé állításáig még hónapok telhetnek el.

Brammertz jelezte, hogy Mladics elfogása ellenére sem fogja megváltoztatni az ENSZ BT-nek megküldött legfrissebb jelentését június 6-án, New York-ban esedékes beszámolója előtt. „Két héttel ezelőtt elmarasztaló jelentést küldtem Szerbiának a törvényszékkel való együttműködéséről. Azt mondtam, Szerbia képes többet is tenni, s többet is kell tennie, de ma elismerem, nagy és fontos munka volt, noha megkésett” – mondta Brammertz Mladics elfogására utalva.

A Beta szerb hírügynökség értesülései szerint a főügyész úgy véli, hogy a BT-nek május 17-én elküldött írásos jelentése hűen tükrözi Szerbia együttműködését Mladics letartóztatásának napjáig. A főügyészhez közelálló források szerint a hágai törvényszéket továbbra is módfelett érdekli, kik és hogyan segítették Mladicsot hosszú bujkálása idején, s utalt arra is, hogy a törvényszék rendelkezik ezzel kapcsolatos információkkal.

MTI nyomán
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • Géppisztolyos migránsbandák randalíroztak
  Okmányok nélküli fiatal férfiak sokadik országon átgázolva, felfegyverkezve és a fegyvereket használva, erőszakosan próbálnak meg betörni az Európai Unióba. Ez súlyos bűncselekmény – szögezi le Bakondi György.
 • Magyarország nem hagyja magát
  Európát többfajta kihívás éri egyidejűleg, az ukrajnai háború és a nyomában járó gazdasági válság, az illegális és egyre erőszakosabb migráció, valamint a nyugati neomarxista ideológia terjedése – sorolta Orbán Viktor.
 • Novák Katalin Kijevben
  A szükséget szenvedők mindig számíthatnak a magyarokra, ezért jöttem ma Kijevbe és ezért támogatjuk a Gabona Ukrajnából elnevezésű kezdeményezést is - mondta el Novák Katalin köztársasági elnök szombaton Kijevben, ahová Voldomir Zelenszkij ukrán elnök meghívására érkezett.
MTI Hírfelhasználó