Mladicstól függ Szerbia EU-tagsága
Továbbra is egy embertől függ Szerbia uniós jövője: a háborús bűnökkel vádolt Ratko Mladicstól, aki immár több mint tíz éve sikeresen rejtőzködik, így nem tudják kiszolgáltatni a hágai bíróságnak. Serge Brammertz, a hágai bíróság főügyésze hétfőn Belgrádban úgy nyilatkozott, hogy a volt tábornok valószínűleg Szerbiában bujkál, és ki kell vizsgálni, hogy miért nem találják meg.
2010. november 16. 15:51

A hágai Nemzetközi Törvényszék főügyésze hétfői belgrádi látogatása során elhangzott az a megállapítás is, hogy a háborús bűnökkel vádolt Ratko Mladicsot valószínűleg csak néhányan rejtegetik. Bújtatóit kell tehát leleplezni, mert azok vezethetnek el a volt boszniai szerb tábornokhoz.

A hágai főügyész szerint Mladics Szerbia területén rejtőzködik, és kisebb létszámú testőrség segíti. Serge Brammertz hangsúlyozta: azt is vizsgálni kellene, miért nem találják immár több mint egy évtizede a volt katonai vezetőt, akit állítólag tízezer ember keres folyamatosan.

Brammertz december 6-án tesz jelentést az ENSZ Biztonsági Tanácsának arról, hogy Szerbia valóban maradéktalanul együttműködik-e a nemzetközi bírósággal, tényleg és hajlandó elfogni, illetve kiszolgáltatni a népirtással vádolt Mladicot.

Ezzel kapcsolatban a főügyész elmondta: "Nehéz egyetlen kifejezésbe sűríteni az együttműködés fejlődését és minőségét. Elégedettek vagyunk a (Belgrád és a hágai törvényszék közötti) mindennapi együttműködéssel, ugyanakkor (Radovan) Karadzsics (volt boszniai szerb elnök) elfogása óta nem volt új letartóztatás."

Megfigyelők szerint ugyanakkor azután, hogy a múlt hónapban az EU-tagállamok nem gördítettek akadályt a szerb EU-integráció továbbvitele elé - továbbították a szerb EU-csatlakozási kérelmet az Európai Bizottsághoz - nincs túl nagy jelentősége Brammertz mostani értékelésének.

Annál nagyobb súlya lesz viszont a jövő évi két főügyészi jelentésnek; több EU-tagállam is fogadkozott, hogy most már a szerb csatlakozási folyamat minden további lépéséhez meg fogja követelni a hágai törvényszékkel való maradéktalan együttműködést, vagyis Mladics elfogását.

A közhangulat fokozatosan változik Szerbiában: már néhány jobboldali és ellenzéki párt is szükségesnek tartja a volt tábornok kiszolgáltatását az uniós csatlakozás érdekében. Csak a nacionalista Szerb Radikális Párt véli úgy, hogy Mladic hős, és nem kell kiadni Hágának.

InfoRádió nyomán
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • Géppisztolyos migránsbandák randalíroztak
  Okmányok nélküli fiatal férfiak sokadik országon átgázolva, felfegyverkezve és a fegyvereket használva, erőszakosan próbálnak meg betörni az Európai Unióba. Ez súlyos bűncselekmény – szögezi le Bakondi György.
 • Magyarország nem hagyja magát
  Európát többfajta kihívás éri egyidejűleg, az ukrajnai háború és a nyomában járó gazdasági válság, az illegális és egyre erőszakosabb migráció, valamint a nyugati neomarxista ideológia terjedése – sorolta Orbán Viktor.
 • Novák Katalin Kijevben
  A szükséget szenvedők mindig számíthatnak a magyarokra, ezért jöttem ma Kijevbe és ezért támogatjuk a Gabona Ukrajnából elnevezésű kezdeményezést is - mondta el Novák Katalin köztársasági elnök szombaton Kijevben, ahová Voldomir Zelenszkij ukrán elnök meghívására érkezett.
MTI Hírfelhasználó