„Putyint megbuktatják, cselekvésképtelenné teszik vagy...”
„Vlagyimir Putyin katasztrofális ukrajnai katonai kalandja felvetette annak lehetőségét, hogy 22 éves uralma a végéhez közeledik. De vajon megy, vagy kényszeríteni kell?” – veti fel csütörtöki írásában a Politico nyomán a Mandiner.
2022. szeptember 29. 19:32

Az orosz elnök – mandiner

Forgatókönyveket készített a Politico. A brüsszeli lap azt is összeszedte, az orosz elnök után vélhetően kik „lennének készek tönkretenni” a következő Oroszországot.

„Vlagyimir Putyin katasztrofális ukrajnai katonai kalandja felvetette annak lehetőségét, hogy 22 éves uralma a végéhez közeledik. De vajon megy, vagy kényszeríteni kell?” – veti fel csütörtöki írásában a Politico.

Mint a lap fogalmaz: az orosz elnök hét hónapja tartó háborúja után „csapatai hatalmas veszteségeket szenvedtek emberekben és felszerelésben, és fejvesztve vonulnak vissza Kelet-Ukrajnában”. A portál az orosz elnök múlt heti bejelentésére is kitér, ami miatt a lap szerint „még saját propagandistái és politikai szövetségesei is megrótták” az orosz vezetőt.

„Forgatókönyvek”, „trónkövetelők”

„A 69 éves autokrata 2000-ben került hatalomra, a betegeskedő Borisz Jelcin utódjaként, miután Oroszország második csecsenföldi háborúját támogatta” – foglalja össze röviden a Politico Putyin hatalomra kerülését, majd hozzáteszi: Az esély arra, hogy a közeljövőben távozzon, még mindig csekély, de egyértelmű, hogy a katonai kockázatvállalásából eredő egyre súlyosabb következmények máris gyengítik őt a hatalomban.”

A portál összeszedte, milyen forgatókönyvek szerint érhet véget Putyin uralma és azt is, hogy kik lehetnek majd a helyére pályázó „trónkövetelők”. A írás szerint ugyanis: „Putyint megbuktatják, cselekvésképtelenné teszik vagy meggyilkolják”.

A Politico szerint ők követhetnék Putyint a hatalomban:

Nikolai Patrushev – őt a lap „a szuperkém” jelzővel illette.

Dmitrij Medvegyev – őt a lap „a lakáj” jelzővel illette.

Alekszej Djumin – őt a lap „a testőr” jelzővel illette.

Dmitrij Patrusev – őt a lap „a hercegprímás” jelzővel illette.

A Trojka

Mikhail Mishustin – őt a lap „a miniszterelnök” jelzővel illette.

Szergej Szobjanyin – őt a lap „a moszkovita” jelzővel illette.

Alekszej Navalnij – őt a lap „a fogoly” jelzővel illette.

Mihail Hodorkovszkij – őt a lap „a száműzött” jelzővel illette.

Mihail Mizincev – őt a lap „a hentes” jelzővel illette.

Ramzan Kadirov – őt a lap „a hadúr” jelzővel illette.

Jevgenyij Prigozsin – őt a lap „a zsoldos” jelzővel illette.

Érdekesség, hogy a lap a fent említett „trónkövetelőket” „valószínűsíthetőségük” és „ijesztőségük” szerint is értékelte. Előbbi kategóriában a „A Trojka”, utóbbiban Jevgenyij Prigozsin kapta a legmagasabb értékelést a Politico írásában.

mandiner.hu
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • Vakond a titkosszolgálatok világában
  Nem fogadhatjuk el, hogy az amerikai titkosszolgálati közösség egyik nyíltan deklarált fedőszervezete, a Natio­nal Endowment for Democracy (NED) továbbra is aktívan dolgozzon a magyar belpolitika számukra kívánatos irányba befolyásolásán, megváltoztatásán. Mert miként lehet értelmezni azt, hogy Demszky Gábor volt főpolgármester a mai napig ennek a szervezetnek az ösztöndíjasa? – veti fel Horváth József.
 • Wolfgang Schüssel kapta idén a Petőfi-díjat
  Wolfgang Schüssel, Ausztria volt szövetségi kancellárja vehette át a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Alapítvány Petőfi-díját csütörtökön, a budapesti Terror Háza Múzeumban rendezett ünnepségen.
 • A baloldal irányítja a tüntető álcivileket
  Baloldali pártok állnak a pedagógustüntetéseket szervező Tanítanék Mozgalom mögött. A hangfelvétel azt bizonyítja, hogy Tordai Bence adott tanácsokat az álcivil mozgalomnak arra, hogyan kezeljék a hétfői parlamenti botrányukat, mit mondjanak az újságíróknak.
MTI Hírfelhasználó