Orosz külügy: Washington a konfliktus részesévé válik
"Ha Washington úgy dönt, hogy nagyobb hatótávolságú rakétákkal látja el Kijevet, átlépi a +vörös vonalat+, és a konfliktus közvetlen részesévé válik" - mondta az orosz külügyi szóvivő.
2022. szeptember 15. 22:01

Marija Zaharova, az Orosz Külügyminisztérium szóvivője – TASS/Vjacseszlav Prokofjev

Nagyobb hatótávolságú fegyverrendszerek Ukrajnába szállításával az Egyesült Államok a konfliktus részesévé válik - figyelmeztetett Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő csütörtöki moszkvai sajtótájékoztatóján.

"Ha Washington úgy dönt, hogy nagyobb hatótávolságú rakétákkal látja el Kijevet, átlépi a +vörös vonalat+, és a konfliktus közvetlen részesévé válik" - mondta a szóvivő.
   
Zaharova azt hangoztatta, hogy az újabb nyugati fegyverek Ukrajnába "pumpálása" a harcok elhúzódásához és újabb civil áldozatokhoz vezet.
   
"Ráadásul közelebb visz bennünket az Oroszország és a NATO-országok közötti közvetlen katonai összecsapás veszélyes határához. Még egyszer hangsúlyozni szeretnénk: az Egyesült Államok és szövetségesei, amelyek fegyvereket szállítanak a kijevi rezsimnek, valójában cinkosok a háborús bűnökben" - mondta.
   
A szóvivő Moszkva súlyos aggodalmának adott hangot az ukrán hadsereg által visszafoglalt Harkiv megyei területeken bevezetett "szűrő tevékenység" miatt, amely az orosz megszállókkal együttműködő személyek megtalálását célozza.
   
"Különösen aggasztó az a rengeteg jelentés, amelyek szerint az ukrán biztonsági szolgálatok és a neonáci fegyveres alakulatok "szűrő tevékenységet" folytatnak a civil lakosság körében azokon a területeken, ahonnan a szövetséges erők egységeit átcsoportosítás keretében kivonták" - nyilatkozott a szóvivő.

"Szörnyű elképzelni, hogy az ukrán fegyveres erők mit művelnek most velük" - tette hozzá.
   
Zaharova szerint embereket gyilkolnak meg, és civilek ezreit vetik alá "szűrésnek". Hangsúlyozta, hogy ez "abszolút törvénytelen" és ellentétes a nemzetközi joggal. Felhívással fordult minden ENSZ-tagállamhoz és humanitárius szervezethez, hogy gyakoroljon nyomást Kijevre annak érdekében, hogy tegyen lépéseket a polgári személyeket érintő súlyos humanitárius következmények elkerülése érdekében.
   
Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője a sajtó képviselőinek azt mondta, hogy a beérkező információk szerint az ukrán fél számos megtorló akciót hajt végre. Ezt felháborítónak nevezte és leszögezte, hogy a "különleges hadművelet" folytatódni fog.

Caucasian Knot | Peskov: blood feud in Chechnya contradicts laws of Russia

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője – eng.kavkaz-uzel.eu   

Peszkov egyébként megjegyezte: aligha remélhető, hogy az új amerikai nagykövet javulást hoz Moszkva és Washington kapcsolatába. A szóvivő a CNN amerikai hírtelevíziónak arra az értesülésére reagált, hogy Joe Biden elnök Lynne Tracy jelenlegi jereváni nagykövetet jelölte az Egyesült Államok oroszországi diplomáciai képviseletének élére.

MTI
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • Novák Katalin Bagdadban
  Novák Katalin személyében első alkalommal látogatott magyar köztársasági elnök Irakba - közölte a Sándor-palota az MTI-vel.
 • Vakond a titkosszolgálatok világában
  Nem fogadhatjuk el, hogy az amerikai titkosszolgálati közösség egyik nyíltan deklarált fedőszervezete, a Natio­nal Endowment for Democracy (NED) továbbra is aktívan dolgozzon a magyar belpolitika számukra kívánatos irányba befolyásolásán, megváltoztatásán. Mert miként lehet értelmezni azt, hogy Demszky Gábor volt főpolgármester a mai napig ennek a szervezetnek az ösztöndíjasa? – veti fel Horváth József.
 • Wolfgang Schüssel kapta idén a Petőfi-díjat
  Wolfgang Schüssel, Ausztria volt szövetségi kancellárja vehette át a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Alapítvány Petőfi-díját csütörtökön, a budapesti Terror Háza Múzeumban rendezett ünnepségen.
MTI Hírfelhasználó