Még gondolkodik az exelnök
Mesterházy Attila megtartaná az MSZP nevet és a vörös szegfűt is.
2022. augusztus 13. 11:17

Mesterházy Attila MSZP-s képviselő felszólal az ingatlanok közmű csatlakozásának elősegítését célzó egyes törvények módosításáról szóló javaslat vitájában az Országgyűlés plenáris ülésén 2020. november 3-án (Fotó: MTI/Kovács Attila)

Mivel sokan győzködik, gondolkodik rajta, hogy megpályázza-e az MSZP társelnöki székét, ugyanakkor ha a párt nem hajlandó radikális változásra, az a szocialisták végét jelentené, amitől viszont távol akarja magát tartani – erről beszélt a Magyar Nemzetnek Mesterházy Attila. Az MSZP volt elnöke szerint pártjának vissza kellene térnie a hagyományos baloldali értékrendhez úgy, hogy közben határozottan kiáll a nemzeti érdekek érvényesítse mellett.

Sokan, köztük párttagok, szimpatizánsok, „az MSZP-ért aggódó” emberek is megkeresték Mesterházy Attilát, hogy induljon el a szocialisták szeptemberben kezdődő tisztújításán a férfi társelnöki posztért – erősítette meg a Magyar Nemzetnek az erről szóló híreket az érintett.

– Megtisztelő, hogy gondoltak rám, noha nem terveztem elnöki pályázatot beadni. A tisztújításig van még idő, így egyelőre gondolkodom a kérdésen – mondta kérdésünkre Mesterházy Attila. Ismert: lapunk számolt be először arról, hogy noha a párt tisztújító procedúrája heteken belül kezdődik, mindeddig senki, így az egyik esélyesként emlegetett szombathelyi polgármester, Nemény András sem jelentkezett be hivatalosan a tisztségre. Bár Hiller Istvánt is sokan szeretnék látni az MSZP régi-új vezetőjeként, ő továbbra is választmányi elnök akar maradni.

– Noha többször elmondtam már, hogy az MSZP-ben radikális változtatásra van szükség, egyébként el fog tűnni a politikai palettáról, a jelenlegi vezetés részéről nem látok erre készséget. A pártot nem lehet életben tartani, ha egység helyett tovább folytatódnak a belső, személyes viták, a kiszorítósdi – közölte Mesterházy, hangsúlyozva, hogy egy elnök csak akkor tud sikeres lenni, ha a pártelit és a tagság is egységesen felsorakozik mögé és a programja mögé, így a belső harcok helyett ténylegesen a választókkal lehet foglalkozni.

– Ha nem értik meg, hogy most az összezárásnak van az ideje, akkor ennek a történetnek vége. Ettől én viszont távol akarok maradni – jelentette ki Mesterházy.

Felvetésünkre, hogy milyen radikális változtatásokra gondol még, Mesterházy azt mondta: az MSZP-nek vissza kellene térnie a hagyományos baloldali értékrendhez, „ha úgy tetszik, a szabadság, egyenlőség, testvériség eszmerendszeréhez”. – Ezen belül pedig egy határozott nemzeti érdekérvényesítést tartanék fontosnak – hangoztatta. A volt elnök továbbá teljesen újjászervezné az MSZP kommunikációját, aminek szerinte „sokkal bátrabbá, láthatóbbá" kellene válnia, illetve sokkal több időt és energiát fektetne a pártszervezésbe, ami ugyan „nem túl látványos, ám annál fontosabb munka”.

– Noha az MSZP-nek korábban országos lefedettsége volt, mára szinte teljesen leépültek a vidéki szervezeteink, így sok más szövetségesünkhöz hasonlóan mi is beszorultunk a budapesti párt kategóriájába. A szocialistáknak mind a 106 körzetben erős jelenléttel kellene rendelkeznie – jelentette ki. 

Mesterházy Attila ugyanakkor nem értett egyet a társelnöki posztra bejelentkező, ám később mégis visszalépő Ujhelyi Istvánnal, aki megváltoztatta volna a szocialisták nevét és „kukába dobta volna” a szerinte „elhervadt szegfűt” is. – Nem adnék sem új nevet, sem új logót az MSZP-nek. A névváltoztatás egyet jelentene az út végével – közölte. Szerinte jelenleg a szavazóik, a tagság és a szimpatizánsaik is a szegfűhöz, illetve az MSZP névhez kötődnek, így ha ezekről a szimbólumokról is lemondanának, akkor még a most meglévő pár százalékos támogatottságukból is veszítenének. – Nem a homlokzatot kell átfesteni, hanem újjászervezni, talpra állítani és hatékonyabbá kell tenni a pártot. Ha ez sikerült, legfeljebb akkor lehet azon gondolkodni, hogy van-e értelme a névváltoztatásnak – vélekedett Mesterházy Attila.

 

 

 

MNO
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • Az erkölcsi hontalanok rátámadnak népükre
  Amit az erkölcsi hontalanok az „árnyékkormányfővel” az élen művelnek Brüsszelben annak érdekében, hogy a Magyarországot jogosan megillető ezermilliárd forintokat ne fizessen meg az Európai Unió, az a nihilisták végső kétségbeesése – fogalmaz dr. Somogyi János.
 • Az ötödik Orbán-kormány miniszterei
  A kormány novemberben döntött önálló energiaügyi minisztérium létrehozásáról. Az új minisztérium az energiapolitika egységes irányításáért felel.
 • Oroszország egyik legpusztítóbb fegyvere
  A 9K515 Tornádó-Sz rakéta-sorozatvető ereje állítólag az atombombáéval vetekszik. Az orosz rakétacsapások főleg a vízellátó és áramszolgáltató rendszereket veszik célba.
MTI Hírfelhasználó