Lázadás az MSZP-ben, Mesterházyt akarják elnöknek
A tagság, a megyei vezetők és a választmány több tagja is kapacitálja az egykori elnököt, hogy adja be elnöki pályázatát.
2022. augusztus 11. 16:00

Fotó: MH/Papajcsik Péter

Súlyos helyzet alakult ki a szocialista pártban, mivel közeleg az őszi tisztújítás, ám továbbra sincs elnökjelölt. Senki nem vállalja. Forrásaink szerint Molnár Zsolt pártigazgató valóságos castingot tart. A helyzet hasonlatos ahhoz, amikor Gyurcsány bukása után kerestek új miniszterelnököt, s Bokros Lajostól a mosópor ügynökökig terjedt a skála. Újra felvetődött az egykori elnök, Mesterházy Attila neve is, ami a jelenlegi vezetéssel egyáltalán nem konform elképzelés.

 

Régi szép idők. Molnár Gyula, Mesterházy Attila és Tóth Csaba a parlamentben Fotó: MH/Bodnár Patrícia
 

Tóth Bertalan, az MSZP férfi társelnöke már az országgyűlési választás előtt bejelentette, hogy nem jelölteti magát újra az elnöki posztra, s a női társelnök, Kunhalmi Ágnes pedig egyelőre nem nyilatkozott erről. Az önjelöltek közül Ujhelyi István európai parlamenti képviselő lépett elő az „elhervadt szegfű” jelszavával, sőt új névvel is, a párt teljes megújításának programjával, ám pillanatok alatt elbukott. (Lásd keretes írásunkat.)

A párttagság egyértelműen Szombathely polgármesterét, Nemény Andrást favorizálta, aki gondolkodási időt kért, ám forrásaink most egyértelműen azt jelezték, hogy nem kívánja feladni városvezetői tisztségét. Így bizonnyal ő sem vállalja a párt vezetését. Felajánlotta szolgálatait Harangozó Tamás országgyűlési képviselő is, akiről forrásaink azt állították, hogy őt még Ujhelyinél is rosszabb jelöltnek tartják. Azt fejtegették, hogy a testvérén, a szocialisták demokrácia intézetében dolgozó Harangozó Gáboron és Heringes Anita volt képviselőn kívül senki nem támogatja. Felkérték Hiller Istvánt is, a választmány jelenlegi elnökét, aki ugyancsak megköszönte a lehetőséget, de nem kívánt ezzel élni. Ellenben – tudtuk meg – annyit kért, hogy kapjon a párttól sofőrt és szolgálati autót. A jelenleg egyszázalékos támogatottságra mért MSZP egykori elnöknek a kérését a pártvezetés akceptálta.

Tóth Bertalan és Molnár Zsolt. Összevesztek Fotó: MH/Hegedüs Róbert
 

A kialakult helyzetben Tóth Bertalan jelenlegi elnök és frakcióvezető „feláldozná magát”, értesültünk a lehetséges forgatókönyvek ultima ratio-járól, addig is a Molnár Zsolt pártigazgató által celebrált casting tovább folytatódik. Új fejlemény viszont, hogy a parlamentbe most egyéni körzetből be nem jutó, a pártlistán pedig nem favorizált Mesterházy Attila egykori elnököt megyei vezetők és választmányi tagok bombázzák, hogy szálljon ringbe, s adja be elnöki pályázatát az őszi tisztújító kongresszusra. Ez pedig azért okoz súlyos problémát a szocialistáknál, mert a jelenlegi pártvezetés viszonya Mesterházyval enyhén fogalmazva sem felhőtlen, a pártvezetés egy bejelentés alapján évekkel ezelőtt még fegyelmi eljárást is indított a volt elnökkel szemben.

Súlyosan terheli a párt helyzetét, hogy Tóth Bertalan elnök és Molnár Zsolt pártigazgató összeveszett - értesültünk. Ennek oka forrásaink szerint az volt, hogy Tóth Bertalan Hiller Istvánnal abban állapodott meg, hogy őt jelölik az Országgyűlés alelnöki posztjára. Ebbe a DK is belement. Ugyanakkor amikor az ellenzéki pártok egyeztettek erről, a tárgyaláson a szocialistákat képviselő Molnár Zsolt pártigazgató nem ezt az ajánlatot képviselte, hanem azt, hogy pártja kapjon inkább két bizottsági elnöki helyet.

----------------------------------------

Ujhelyi, a percember

Mint ismert, Ujhelyi István a parlamenti választásokat követően azzal rukkolt elő, hogy a szegfű elhervadt, az MSZP brandje megkopott és avíttá vált, és ő nem is toldozná-foltozná tovább, helyette a párt teljes átalakítását és újjászületését ígéri. A szocialista EP-képviselő még április végén azt javasolta, az MSZP alakuljon át olyan szociáldemokrata közösséggé, amely konkrét ügyek és kézzelfogható vállalások szerint képviseli a választóit. Ujhelyi ennek jegyében meghirdette az Esély-köröket, olyan helyi mozgalmakat indítana országszerte, amelyben nem várják el a párttagságot, csupán azt, hogy a hasonlóan gondolkodók megtalálhassák egymást az ország bármely pontján. Az MSZP szimpatizánsok Facebook-csoportjában egy tag Ujhelyi kapcsán azt írta: „Eljött a pillanat, amikor Ujhelyi már felvállalhatatlan, amikor vegetáló pártjának is csak árt. Előre menekülne, lenne pártelnök is, de a vezetőség erről lebeszélte. Országjárásba kezdett, volt új logó, új program Horn Gyula cölöpei kapcsán. Úgy tudjuk, hogy csak Tóth Bertalan támogatta. Lári fári vezetőség, mondaná Gyurcsány.” Ujhelyinek az EU-tagság megőrzéséről szóló népszavazási kezdeményezése kapcsán a csoport ismert tagja azt írta: „Tóbiás elnöksége alatt több mint egy tucat népszavazást kezdeményezett az MSZP, amelyek elbuktak. Jogos a kérdés, hogy ez a percember kit képvisel, mert az MSZP-t biztosan nem.”

 

Magyar Hírlap
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • Novák Katalin Bagdadban
  Novák Katalin személyében első alkalommal látogatott magyar köztársasági elnök Irakba - közölte a Sándor-palota az MTI-vel.
 • Vakond a titkosszolgálatok világában
  Nem fogadhatjuk el, hogy az amerikai titkosszolgálati közösség egyik nyíltan deklarált fedőszervezete, a Natio­nal Endowment for Democracy (NED) továbbra is aktívan dolgozzon a magyar belpolitika számukra kívánatos irányba befolyásolásán, megváltoztatásán. Mert miként lehet értelmezni azt, hogy Demszky Gábor volt főpolgármester a mai napig ennek a szervezetnek az ösztöndíjasa? – veti fel Horváth József.
 • Wolfgang Schüssel kapta idén a Petőfi-díjat
  Wolfgang Schüssel, Ausztria volt szövetségi kancellárja vehette át a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Alapítvány Petőfi-díját csütörtökön, a budapesti Terror Háza Múzeumban rendezett ünnepségen.
MTI Hírfelhasználó