Boróka szerint omlik a rezsim
2022. augusztus 10. 00:57

„A magyar propaganda média ünnepel, mert Orbánt a konzervatív politikai akció konferenciáján látták vendégül. Ez a nyitánya annak – így a magyar agitátorok – hogy ő legyen a globális széljobb vezére.

Valójában a vesztesek és vesztésre állók veregetik egymás vállát és ünneplik a sosemvolt győzelmet. Világszerte azt látjuk, omlik a diktátorok és autokraták alatt a rezsim. Törökországban pokoli gazdasági válság, Oroszország háborúban, India a covid krízisből nem tud kijönni. Arcvesztés folyik.

És ebben a helyzetben lép fel Orbán Viktor, aki maga is izolálódással, marginalizálódással küzd. Úgy kell neki egy kis nemzetközi elismerés, vállveregetés, mint egy falat kenyér.

De valóban tud-e újat mondani az amerikai illiberálisoknak? Aligha, az ő bravúrja ugyanis az, hogy Magyarország kinn is van és benn is van a liberális demokráciák valamint az Európai Unió közösségében. Kiegyezik, megalkuszik, ha kell támad, ha kell kunyerál. És miért teheti ezt meg?

Mert profitál a posztrianoni helyzetből.

Abból, hogy Magyarországon az etnonacionalizmust különböző történelmi korokban, különböző renzsimeken immár majdnem kétszáz éve erősítik. Szinte mindenkit meg lehet ezzel szólítani: a liberálisoktól a nyilasokig. És, ami a legfontosabb: ma már fajelméletként is lehet vele házalni. Csakhogy, amit a kis, Közép-Európában megengedhet magának egy lejártszavatosságú autokrata, azt nem engedheti meg magának egy akkora ország politikusa, mint Trump. Aki hiába ejtette foglyul a saját pártját, a demográfiai folyamatok nem neki, és nem a fehér felsőbbrendűségi tanoknak dolgoznak.

Antiglobalistáknak tűnnek, valójában profitálnak a globalizmusból, Orbán is, autokrata, leszállóágon lévő példaképei is, ezért hallgatnak mélyen a valódi katasztrófákról, például a klímakatasztrófákról arról, hogy a világ éppen megég és megfullad.”

Parászka Boróka: Világszerte azt látjuk, omlik a diktátorok és autokraták alatt a rezsim

mandiner.hu - facebook
Címkék:
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • Széchenyi európaisága a mának is mintát ad
  Széchenyi István Magyarország felemelkedését a korban rohamosan fejlődő Nyugat-Európához való felzárkózásban, és a kontinensnek a kapitalizmus útjára lépett felében kialakított gazdasági minták átvételében látta – mondta Latorcai Csaba államtitkár a Széchenyi Társaság idei dÍjkiosztó ünnepségén a Magyar Tudományos Akadémia épületében.
 • Gyárfásra koncentráltak a rendőrök elejétől fogva
  Kovács Lajos nyugalmazott rendőrezredes tanúkénti meghallgatásával folytatódott ma a Fővárosi Törvényszéken a Fenyő János médiavállalkozó meggyilkoltatása miatt zajló per. Az ezredes éveken át vezette a nyomozást, egészen addig, amíg feljebbvalói parancsra meg kellett szüntetniük, miután egy sor bizonyítékot összegyűjtöttek.
 • A jegybank folytatja az infláció elleni küzdelmet
  Az alapkamatemelési ciklus lezárásával nincs vége az infláció elleni küzdelemnek, a jegybank más eszközökre nagyobb hangsúlyt fektetve folytatja a pénzügyi szigorítást és az infláció elleni küzdelmet - mondta Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke a 125 bázispontos kamatemelést követő sajtótájékoztatón, kedden.
MTI Hírfelhasználó