A franciák Bercsényi huszárdandárja Szilvásváradon
A dandár jogelődje, a gróf Bercsényi László nevet viselő mélységi felderítő, majd különleges műveleti zászlóalj katonái már a ’90-es és a 2000-es évek elején is hajtottak végre közös kiképzéseket a francia testvéralakulattal itthon és Franciaországban, valamint többször találkoztak velük afganisztáni misszióik során is.
2022. augusztus 2. 14:24

Egyhetes látogatásra és közös kiképzésre érkeztek Magyarországra a francia 1. Ejtőernyős Huszárezred (történelmi nevén: Bercsényi) katonái az MH 2. vitéz Bertalan Árpád Különleges Rendeltetésű Dandárhoz. A látogatással a két alakulat, illetve a jogelődök között korábban folytatott együttműködés éledt újjá.

A dandár jogelődje, a gróf Bercsényi László nevet viselő mélységi felderítő, majd különleges műveleti zászlóalj katonái már a ’90-es és a 2000-es évek elején is hajtottak végre közös kiképzéseket a francia testvéralakulattal itthon és Franciaországban, valamint többször találkoztak velük afganisztáni misszióik során is. A francia ezred megalakulásának 300. évfordulójára, a franciaországi Tarbes-ban megrendezett tavalyi ünnepségen ismét felmerült a közös kiképzés lehetősége, amire idén Magyarországon került sor.

Az ötnapos kiképzés során a vendégek megismerhették részleteiben a magyar testvéralakulat történelmét, az elmúlt évek kiemelkedő kiképzéseit és feladatrendszerét, az alakulatnál rendszeresített és alkalmazott valamennyi fegyverrendszert, valamint a jelentősebb technikai eszközöket. Kiemelt figyelmet kaptak a Magyar Honvédségnél rendszeresített ejtőernyő rendszerek, ugyanis a Mi-17-es helikopterből közösen végrehajtott ejtőernyős ugrás a kiképzés kiemelt része volt.

A program kötetlenebb részében a delegációt személyesen fogadta Cseri Dávid, az Állami Ménesgazdaság igazgatója Szilvásváradon, ahol megtekintették a Honvéd Huszár Díszalegység kiképzését és megismerték az alegység felszereléseit, hagyományait. A francia ezred nagyon komoly hangsúlyt fektet a huszár hagyományok ápolására, és ezzel együtt a magyar huszár történelem megismerésére. Az alakulathoz kerülő katonák a legendás vörös ejtőernyős barettjükön is viselik a „la hongroise” nevű díszhímzést, valamint magyar nyelven is éneklik a Bercsényi indulót.

A látogatás részét a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum huszárságot bemutató tárlatvezetése is képezte. Ezt követően a küldöttség betekintést nyerhetett a Magyar Honvédség Sándor-palotánál díszelgő katonáinak felkészítésébe és mindennapjaiba is. Végül, de nem utolsósorban a delegáció részt vett a hagyományos „Bercsényi napon”, amit a dandár különleges műveleti katonái és családjaik részére szerveznek évről-évre, hogy megőrizzék és ápolják az alakulat hagyományait, valamint erősítsék a katonák és családjaik közti kötelékeket.

A búcsúceremónián a francia és magyar fél egyaránt kifejezte elégedettségét, és átadták egymásnak ajándékaikat. A látogatás és az elmúlt héten szervezett kiképzések tökéletesen alkalmasak voltak arra, hogy erősítsék a két ország katonái közötti együttműködést.

Szöveg: K. D. őrnagy | Kép: MH 2. KRDD 

honvedelem.hu
Címkék:
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • Géppisztolyos migránsbandák randalíroztak
  Okmányok nélküli fiatal férfiak sokadik országon átgázolva, felfegyverkezve és a fegyvereket használva, erőszakosan próbálnak meg betörni az Európai Unióba. Ez súlyos bűncselekmény – szögezi le Bakondi György.
 • Magyarország nem hagyja magát
  Európát többfajta kihívás éri egyidejűleg, az ukrajnai háború és a nyomában járó gazdasági válság, az illegális és egyre erőszakosabb migráció, valamint a nyugati neomarxista ideológia terjedése – sorolta Orbán Viktor.
 • Novák Katalin Kijevben
  A szükséget szenvedők mindig számíthatnak a magyarokra, ezért jöttem ma Kijevbe és ezért támogatjuk a Gabona Ukrajnából elnevezésű kezdeményezést is - mondta el Novák Katalin köztársasági elnök szombaton Kijevben, ahová Voldomir Zelenszkij ukrán elnök meghívására érkezett.
MTI Hírfelhasználó