A DK szerint az átlagos keresetűeknek nincs szükségük rezsicsökkentésre
A középosztály széles rétegei számára is elérhetetlenné tenné a rezsicsökkentést a DK.
2022. július 6. 21:15

Dávid Ferenc (Fotó: MTI/Máthé Zoltán)

Dávid Ferenc Gyurcsány-párti honatya az ATV-ben úgy vélte, hogy csak a rászorulóknak kellene biztosítani a kedvezményes tarifákat, s az elképzelése szerint már az átlagos keresetűnek minősülő fogyasztók sem vehetnék igénybe a rezsicsökkentést. A baloldal által folyamatosan támadott intézkedés közel tíz éve jelent jelentős anyagi könnyebbséget a magyar családoknak, a jövőbeni fenntarthatóságát pedig az újonnan létrehozott rezsivédelmi alap biztosítja.

A Demokratikus Koalíció (DK) már az átlagos jövedelmű magyarokat is megfosztaná a rezsicsökkentés kedvezményétől. – Lehetne rászorultsági alapon adni a pénzt, rászorultsági alapon adni a rezsitérítést. Megint azt mondom, hogy akinek félmilliós meg egymilliós jövedelme van, ott teljesen fölöslegesen kedvezményezni mondjuk a fűtését meg a többit – hangoztatta Dávid Ferenc, a Gyurcsány-párt közös baloldali listáról a parlamentbe jutott képviselője az ATV Szigorlat című műsorában. 

A DK-s honatya elképzelése tömegek kiadásait növelné, hiszen például idén februárban a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 546 ezer forint volt a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint.

A rezsicsökkentés 2013-as bevezetése óta a baloldal folyamatosan támadja a társadalom egészének számottevő anyagi könnyebbséget jelentő intézkedést. Gyurcsány Ferenc 2014 elején egyszerűen hülyeségnek nevezte a rezsicsökkentést. – Még háromszor rezsit csökkentenek, aztán ők fognak fizetni, hogy hajlandók legyünk fűteni. Lehet tapsikolni, hogy letörünk minden hasznot, de akkor a végén éhen halunk, mert egy jól működő gazdaságban kell a haszon – fogalmazott akkor a bukott miniszterelnök, aki néhány hónappal későbbi lakossági fórumán már arról értekezett, hogy az intézkedés megbukott. Az MSZP politikusai egyebek mellett azzal támadták a rezsicsökkentést, hogy a Fidesz nyerészkedik az embereken a tarifákkal vagy hogy a kormány visszafizetteti a rezsicsökkentést, valamint hogy a miniszterelnök az intézkedés leállítását tervezi. A balliberális sajtó is beleállt a lejáratókampányba, s hol arról értekeztek, hogy drágán megfizetjük az árcsökkentést, hol pedig zseniális kommunikációs trükknek nevezték a kedvezményes díjszabást.

Az áprilisi választás előtt Márki-Zay Péter, a szivárványkoalíció közös miniszterelnök-jelöltje volt a leghangosabb szószólója annak, hogy az embereknek a magasabb, világpiaci árakat kellene megfizetniük, azoknak pedig, akik ezt sokallnák, azt javasolta, hogy viseljenek melegebb ruhákat és kapcsolják le a fűtést. Róna Péter tömör véleménye szerint pedig – aki a baloldal köztársasági elnökjelöltjeként maradt alul Novák Katalinnal szemben – a rezsicsökkentés ostobaság.

A választás óta is egymást követően rukkolnak elő a baloldali politikusok az emberek kontójára takarékoskodó ötletekkel.

A baloldali vezetésű főváros az elmúlt hetekben csatlakozott a Városok energiatakarékossági sprintje elnevezésű brüsszeli kezdeményezéshez, amelynek az intézkedéseit a saját bőrén érezné a lakosság. Az elképzeléscsomag beharangozójában Karácsony Gergely főpolgármester és helyettesei rendre azt sulykolják, hogy a háztartások kevesebbet fűtsék és hűtsék otthonaikat, de még a főzési szokásaikat is gondolják át. Ironikus, hogy mindeközben tavaly év végén a főváros is bemenekült a rezsicsökkentés ernyője alá, amikor az Elműtől kezdték vásárolni az áramot, miután addigi szolgáltatójuk, a JAS Zrt. nem bírta az energiaár-robbanással járó terheket, és elvesztette a kereskedelmi engedélyét.

Emlékezetes: a 2010 előtti baloldali kormányok nyolc éve alatt összesen 15 áremelést szenvedtek el a magyar családok. A Gyurcsány-kabinet idején a vészesen elszabaduló energiaárakat teljes egészében a lakosságra hárították, s szociális válságot okozott, hogy súlyos összegekkel nőttek a háztartások rezsikiadásai. 

Ezzel szemben a Fidesz-kormány által 2013-ban indított rezsicsökkentés közel tíz éve van érvényben, s csak 2019 végéig mintegy 1700 milliárd forintot takarítottak meg a magyar családok.

Az idén májusban felálló Orbán-kormány pedig a jövőre vonatkozóan is biztosította a megfizethető lakossági energiaárakat azzal, hogy létrehozott egy rezsivédelmi alapot, amelyet – hasonlóan a szintén új honvédelmi alaphoz – a nagyvállalatok extraprofitjára kivetett adóból finanszíroznak.

 

 

 

MNO - Mediaworks Hírcentrum
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • Az unió hamis üzenettel csalogatja a migránsokat
  Iparággá vált a migránsokat Európába juttató bűnözés. Az alvilágnak ezt a részét a brüsszeli bürokrácia is segíti, mert olyan üzeneteket küld a kibocsátó térségekbe, hogy támogatja a szervezett migrációt – derül ki Horváth József szavaiból.
 • Széchenyi európaisága a mának is mintát ad
  Széchenyi István Magyarország felemelkedését a korban rohamosan fejlődő Nyugat-Európához való felzárkózásban, és a kontinensnek a kapitalizmus útjára lépett felében kialakított gazdasági minták átvételében látta – mondta Latorcai Csaba államtitkár a Széchenyi Társaság idei dÍjkiosztó ünnepségén a Magyar Tudományos Akadémia épületében.
 • Gyárfásra koncentráltak a rendőrök elejétől fogva
  Kovács Lajos nyugalmazott rendőrezredes tanúkénti meghallgatásával folytatódott ma a Fővárosi Törvényszéken a Fenyő János médiavállalkozó meggyilkoltatása miatt zajló per. Az ezredes éveken át vezette a nyomozást, egészen addig, amíg feljebbvalói parancsra meg kellett szüntetniük, miután egy sor bizonyítékot összegyűjtöttek.
MTI Hírfelhasználó