Az MSZP elkésett a nemzeti fordulattal, a pártnak már nincs felfelé
Szili Katalin: A politikában is van egy inflexiós pont, amit átlépve már nem lehet felfelé venni az irányt.
2022. július 2. 11:48

Szili Katalin országgyűlési képviselő, az Országgyűlés korábbi elnöke a Magyar Szocialista Párt frakciójából egyedüliként vesz részt a parlament Trianon-emlékülésén. (Fotó: MTI/Soós Lajos)

Mivel az MSZP részéről a mai napig nem történt meg a múlttal való szembenézés, Szili Katalin hiteltelennek tartja, hogy a párt egy nemzeti elkötelezettségű, szociáldemokrata fordulatot hajtson végre. – Ahogyan a repülésben, úgy a politikában is van egy inflexiós pont, amit átlépve már nem lehet felfelé venni az irányt. Ennek esélyét mára elveszítette a Magyar Szocialista Párt – jelentette ki lapunknak az Országgyűlés korábbi elnöke, jelenleg miniszterelnöki megbízott.

– Nemcsak én, hanem az MSZP egykori Társadalompolitikai Tagozata is elégtételt érezhet, akikkel egy népben, nemzetben gondolkodó szociáldemokrata irányvonalat képviseltünk annak idején a szocialista pártban – mondta lapunknak Szili Katalin értesülésünkről, miszerint a mára egyszázalékos támogatottságú MSZP egy „nemzeti elkötelezettségű, szociáldemokrata” párttá válna és amelynek új társelnöke Nemény András, Szombathely polgármestere lehetne – már amennyiben Nemény elindul a szocialisták ősszel esedékes tisztújításán. 

Az Országgyűlés korábbi elnöke, jelenleg miniszterelnöki megbízott emlékeztetett: amikor a 2010-es választás előtt leköszönt a házelnökségről, az MSZP akkori – 2009. júliusi – kongresszusán egyértelművé tette, hogy 

a 2004-es népszavazás miatt a szocialistáknak bocsánatot kellene kérniük, és a társadalom elvárásainak megfelelő politikát kellene folytatniuk. 

– A vezetés mégis inkább a neoliberális irányt folytatta. Ráadásul később megalakult a Demokratikus Koalíció, ami kettészakította a csupán nevében egységes pártot, amely azóta is folyamatosan szappanozza maga alatt a lejtőt – fogalmazott. Megjegyezte: történt mindez annak ellenére, hogy az MSZP-ben korábban olyan népben, nemzetben gondolkodó politikusok is voltak, mint Pozsgay Imre, Szűrös Mátyás, Németh Miklós, vagy Kósa Ferenc, akik látva a liberális fősodor térnyerését, elhagyták a pártot.

Szili Katalin hangsúlyozta, hogy az MSZP részéről a mai napig nem történt meg a múlttal való szembenézés, enélkül viszont bármiféle fordulat hiteltelen.

– Korábban Tóbiás József is nemzeti fordulatot hirdetett, amiből végül semmi sem lett. Valódi, konkrét cselekedetek nélkül mindez üres ígéret – mondta a miniszterelnöki megbízott. Szerinte a most tervezett fordulatot is hitelteleníti, hogy a választás előtt és azóta is az MSZP ugyanúgy a neoliberálisokkal kokettál néhány parlamenti hely megszerzéséért, néhány politikusi egzisztenciáért.

Megjegyezte: sok olyan emberrel találkozott, akik alapvetően baloldalinak vallják magukat, mégis úgy gondolják, hogy az értékrendjüknek megfelelő, a hozzájuk legközelebb álló politikát inkább az Orbán-kormány keresztény-szociális alapon nyugvó intézkedései valósítják meg.

– Egy valóban népben, nemzetben gondolkodó szociáldemokrata pártra szükség lenne Magyarországon, de erre nincs esély a baloldali sztaniolba csomagolt neoliberális tartalmat nyújtó oldalon – mondta a politikus.

Felvetésünkre, miszerint még ha az MSZP őszintén is gondolná a nemzeti fordulatot, több mint harminc évvel a rendszerváltás után mindezzel már elkéstek, Szili Katalin úgy fogalmazott: ahogyan a repülésben, úgy a politikában is van egy inflexiós pont, amit átlépve már nem lehet felfelé venni az irányt. – Ennek esélyét mára elveszítette a Magyar Szocialista Párt – jelentette ki Szili Katalin.

Mindeközben egyre több szocialista politikus is hasonló álláspontot fogalmaz meg. A korábbi elnök, Mesterházy Attila az ATV-nek kijelentette: ketyeg az óra, az MSZP-nek radikális változásokra lenne szüksége ahhoz, hogy „túlélje saját haláltusáját". Horváth Csaba is egyetértett az egykori elnökkel. – Ha egy közösség mondjuk a tisztújítás környékén, viszonylag gyorsan nem találja meg a csapatkohéziót, az probléma lenne – mondta az ATV-ben Zugló polgármestere, hangoztatva, hogy az MSZP az elmúlt harminc évben mindig túljutott a nehézségeken. A padlóra került szocialistákat ugyanakkor nem csak a belső feszültségek feszítik. 

Gyurcsányék a torkunkon tarják a kést, nem hagynak egy perc nyugtot sem – fogalmazott a Mandinernek egy másik prominens MSZP-s politikus. Ismert: Gyurcsány Ferenc évek óta folytatja egykori pártja bekebelezését, tucatnyi politikust, köztük számos polgármestert átcsábítva a DK-ba. Legutóbb az MSZP korábbi elnöke, Molnár Gyula igazolt át a Gyurcsány-pártba.

MNO
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • Az erkölcsi hontalanok rátámadnak népükre
  Amit az erkölcsi hontalanok az „árnyékkormányfővel” az élen művelnek Brüsszelben annak érdekében, hogy a Magyarországot jogosan megillető ezermilliárd forintokat ne fizessen meg az Európai Unió, az a nihilisták végső kétségbeesése – fogalmaz dr. Somogyi János.
 • Az ötödik Orbán-kormány miniszterei
  A kormány novemberben döntött önálló energiaügyi minisztérium létrehozásáról. Az új minisztérium az energiapolitika egységes irányításáért felel.
 • Oroszország egyik legpusztítóbb fegyvere
  A 9K515 Tornádó-Sz rakéta-sorozatvető ereje állítólag az atombombáéval vetekszik. Az orosz rakétacsapások főleg a vízellátó és áramszolgáltató rendszereket veszik célba.
MTI Hírfelhasználó