Gyurcsányék a torkunkon tartják a kést
Feszültség és belső harcok az MSZP-ben
Ujhelyi István visszalépett, jelen állás szerint nincs férfi társelnök-jelöltje a szocialistáknak, akik ismét egymással kezdtek vitatkozni. A tagságot megviselik a sorozatos kudarcok és a leépülés, most pedig az „első vonalban” lévők kiújuló rivalizálása. Közben a DK és elnöke csendben figyeli a fejleményeket.
2022. június 30. 11:44

MTI/Balogh Zoltán

Úgy néz ki, mi is a Jobbik útjára léptünk. Eddig töketlenek voltunk, most már egészen nevetségesek is” – fogalmazott lapunknak egy névtelenséget kérő MSZP-s forrásunk a párton belüli viszonyok, illetve az elmúlt napok fejleményei kapcsán. A közvetlen előzmények ismertek: a szocialista párt betagozódott a hatpárti összefogásba, ám az előválasztás és a különböző paktumok során komoly veszteségeket szenvedett.

„Az MSZP brandje avittá vált”

Már a 2019-es önkormányzati voksolást követően két fővárosi polgármesterük, Kiss László és Szaniszló Sándor átlépett a DK-ba, majd tavaly Molnár Gyula volt újbudai kerületvezető és Szakács László is a Gyurcsány-pártba dezertált. Legutóbb Pesterzsébeten újult ki a két párt közötti rivalizálás – már ha az egyenlőtlen erőviszony tükrében annak lehet nevezni a két párt közötti kapcsolatot.

„Gyurcsányék a torkunkon tarják a kést, nem hagynak egy perc nyugtot sem” – fogalmazott a Mandinernek egy másik prominens MSZP-s politikus. A DK domináns szerepe megkérdőjelezhetetlen, Ujhelyi István EP-képviselő indulása a frakcióvezetést egyébként megtartó Tóth Bertalan társelnök lemondása nyomán megüresedett pártvezetői posztért ugyanakkor azt jelezte, a szocialisták azért még megpróbálkoznának némi önálló szociáldemokrata arcél kialakításával. A tisztújítás ugyan csak az ősszel lesz, de Ujhelyi az elmúlt hónapokban kihívó nélkül járhatta a helyi pártszervezeteket, korteskedve a kezdetben a pártnév megváltoztatását is felvető ajánlatával.

Ujhelyi István bejelentkezett, aztán meggondolta magát (fotó: MTI/Kovács Attila)

Lapunknak korábban így fogalmazott: „Önállóan építünk egy nemzeti elkötelezettségű szociáldemokrata pártot, amely nem szeretne napi szinten feloldódni más ellenzéki pártok közös dallamában.” De beszélt arról is, immár nem apró javításokra, hanem teljes átalakításra van szükség. „El kell fogadnunk, hogy az MSZP brandje avíttá vált, megkopott, az elmúlt évtizedek alatt elhasználódott” – hangsúlyozta.

Kedden azonban kiszivárgott az MSZP választmányi tagjainak szétküldött levele, melyben bejelentette, visszalép a jelöltségtől. A nap folyamán próbáltuk elérni Ujhelyit, ám nem sikerült elérnünk. A levél szerint a párt radikális megújítására vonatkozó javaslatai „inspiráló vitákat” indítottak el a közösségen belül, és a külső fogadtatás is pozitív volt, a párttagokkal való találkozók pedig lelkes.

„Csakhogy politikai közösségünk jelentős személyiségei befeszültek, egyértelművé tették számomra, hogy nem velem képzelik el a párt vezetését. Le is fagyott a belső rendszerünk, egyre inkább látszott, hogy ismét nem a kifelé való megerősödésünk, hanem a belső harcaink viszik el az energiát. Két út közül kellett tehát választanom: a politikacsinálás helyett házon belül harcolok meg igazamért, és ezzel hosszú hónapokra a belső megosztottságot szítom, vagy levonulok a pástról, és tudomásul veszem, hogy a párt egyes megyei es országos vezetői egyelőre nem támogatják a tényszerűen kockázatos, és a politikai habitusom miatt pörgős, azonnali változásokat. Az utóbbi mellett döntöttem” – írta. Hozzátette, döntésével utat enged Molnár Zsolt budapesti elnök elképzelésének, hogy Nemény András szombathelyi polgármester legyen az MSZP elnöke.

Mi a liba töke van ebben a pártunkban?

Még szerencse, hogy Ujhelyiről a párt „jelentős személyiségei” döntöttek, és nem a tagság. Mert mi egy demokratikus, alulról szerveződő párt vagyunk…. Tisztelem, és becsülöm Nemény Andrást, de egy ilyen lépéssel az MSZP eladná, vagy feladná Szombathelyt. Biztos ezt akarjuk?” – reagált a Facebook-on a szintén szocialista, egykori rendvédelmi aktivista Árok Kornél.

Társelnöki páros? Kunhalmi Ágnes és Nemény András egy 2020-as tájékoztatón (fotó: MTI/Krizsán Csaba)

Nemény még lebegteti, de nem zárja ki az indulását

De megnyilvánult maga Nemény András is, akiről a Mandiner már májusban megírta, hogy szintén ringbe szállhat a vezetőségért. Azt írta:

„István az országgyűlési választások után közvetlenül, saját elhatározásából, másokkal való egyeztetés nélkül jelentette be indulását, most pedig ugyanilyen módon a visszalépését. A két időpont között egy alkalommal találkoztunk, ahol elmondtam neki, hogy bármilyen ambícióm lenne bármilyen párttisztségre pályázni, neki szólok először. Ezidáig nem szóltam.”

Nemény úgy látja, nagy szükség lenne egy modern, tartalmában és szervezeti struktúrájában is a mai kor kihívásaira hatékonyan reagáló szociáldemokrata pártra, amely az öncélú kritizáláson túl, igazi alternatívát mutat a mai hatalomnak, de nemzeti sorskérdésekben akár együttműködni is képes.

Egy ilyen párt megteremtésében, ha vannak hozzá partnerek, szívesen vállalna feladatot, de hogy pontosan milyet, abban Szombathely városáért érzett felelőssége is meghatározó lesz. Bármit is jelentsen ez.

Információnk szerint Molnár Zsolt valóban támogatná Nemény esetleges pártelnöki ambícióit, ám a tagságban komoly vihart kavart, hogy ez a konfliktus napvilágra került. Ahogy az is, hogy Ujhelyi végül visszalépett. A szombathelyi polgármester azonban nyilván alaposan meggondolja, hogy ilyen előzmények után otthagyja-e a városvezetői posztot egy leszállóágban lévő párt elnöki székéért.

A tisztújítás folyamata csak szeptemberben kezdődik, jelezte Molnár Zsolt

Molnár Zsolt a Mandiner megkeresésére nem kívánta kommentálni Ujhelyi állítólagos levelét, ám hangsúlyozta, a tisztújítás folyamata csak szeptemberben kezdődik. Elismerte ugyanakkor: Nemény Andrást kiváló jelöltnek tartaná. Arról pedig korábban nyilatkozott lapunknak, nagyjából milyen MSZP-t képzel el a jövőben.

Mesterházy Attila volt pártelnök – aki elmondása szerint immár munkát keres, miután nem jutott be a parlamentbe – az ATV kedd reggeli műsorában reagált a fejleményekre. Igen keményen fogalmazott. Azt mondta, radikális változásokra lenne szüksége az ellenzéki pártnak ahhoz, hogy „túlélje saját haláltusáját”.

„Kicsit én úgy látom, hogy szóltak Ujhelyi Istvánnak, hogy ő nem akar indulni és Molnár Zsoltnak van egy jobb jelöltje” – fejtegette Mesterházy, aki szerint a problémák miatt is jót tett volna a verseny a pártnak.

Most azonban oda jutott az MSZP, hogy bár még van idő a jelölésig,

jelen állás szerint egyetlen aspiráns sem pályázik a Kunhalmi Ágnes társelnök mellett megüresedett pozícióra,

ami forrásaink szerint igen rossz hangulatot teremt a sorozatos választási kudarcok, az MSZP folyamatos apadása és a pártapparátus nagyjából egyharmadának elbocsátása miatt amúgy is csüggedt maradék tagság körében.

Ujhelyit mindenesetre másodszor választották az év EP-képviselőjének Brüsszelben, amit hosszú Facebook-posztban részletezett kedden este, alighanem burkoltan is üzenve a hazai pártvezetésnek.

mandiner.hu
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • Az unió hamis üzenettel csalogatja a migránsokat
  Iparággá vált a migránsokat Európába juttató bűnözés. Az alvilágnak ezt a részét a brüsszeli bürokrácia is segíti, mert olyan üzeneteket küld a kibocsátó térségekbe, hogy támogatja a szervezett migrációt – derül ki Horváth József szavaiból.
 • Széchenyi európaisága a mának is mintát ad
  Széchenyi István Magyarország felemelkedését a korban rohamosan fejlődő Nyugat-Európához való felzárkózásban, és a kontinensnek a kapitalizmus útjára lépett felében kialakított gazdasági minták átvételében látta – mondta Latorcai Csaba államtitkár a Széchenyi Társaság idei dÍjkiosztó ünnepségén a Magyar Tudományos Akadémia épületében.
 • Gyárfásra koncentráltak a rendőrök elejétől fogva
  Kovács Lajos nyugalmazott rendőrezredes tanúkénti meghallgatásával folytatódott ma a Fővárosi Törvényszéken a Fenyő János médiavállalkozó meggyilkoltatása miatt zajló per. Az ezredes éveken át vezette a nyomozást, egészen addig, amíg feljebbvalói parancsra meg kellett szüntetniük, miután egy sor bizonyítékot összegyűjtöttek.
MTI Hírfelhasználó