Ismét Dobrev Klára lehet a DK csodafegyvere
Dobrev Klára segítségével a főpolgármesteri széket is megcélozhatná a DK, de a Gyurcsány-párt alapvető célja továbbra is az, hogy többsége legyen a Fővárosi Közgyűlésben – mondta lapunknak Kiszelly Zoltán az önkormányzati választásról.
2022. június 19. 21:03

Dobrev Klára és Gyurcsány Ferenc (Fotó: Mirkó István)

A Századvég Politikai Elemzések Központjának igazgatója szerint a riválisnak tűnő Momentumnak nagyon kemény építkezésbe kell kezdenie, mert jelenleg egyetlen komoly fővárosi politikusa sincs. Kiszelly hangsúlyozta: a Fidesznek jó esélye van Budapest visszahódítására, hiszen áprilisban már a Havanna-lakótelep többsége is a kormánypártra szavazott.

A DK egy oligarchapárt, amit egy oligarchacsalád irányít. Logikus lépés lenne a részükről, hogy Dobrev Klára főpolgármester-jelöltségével átvegyék a fővárost a 2024-es önkormányzati választáson, és Dobrevet 2026-ig akár a párt miniszterelnök-jelöltjének is felépíthetik – mondta a Magyar Nemzetnek Kiszelly Zoltán arról, hogy baloldali berkekben Gyurcsány feleségének főpolgármester-jelöltségére számítanak.

A Századvég Politikai Elemzések Központjának igazgatója hozzátette: Dobrev viszonylag jól szerepelt az előválasztáson, bár a korábbi felmérések szerint meglepő módon vidéken nagyobb volt a támogatottsága, mint Budapesten. Ennek egyrészt az az oka, hogy a DK-nak a Jobbikkal azonos a szavazóbázisa, másrészt a fővárosban inkább az ellenzékváltók vannak többségben, akik már nem a régi, bukott baloldalban gondolkodnak – emelte ki a politológus. 

– Gyurcsány Ferencéknek várhatóan ugyanaz marad a taktikájuk, mint ami eddig is volt: még ha nem is ők adják végül a főpolgármestert, a Fővárosi Közgyűlésben meg akarják szerezni a többséget, és ők akarják adni a legfontosabb fővárosi cégek vezetőit is – mondta Kiszelly Zoltán.

Karácsony Gergely újrázásáról a politológus úgy vélekedett: bár a jelenlegi főpolgármester eddigi tevékenysége „látványpékségnek” nevezhető, a baloldali ellenzékváltók inkább mögötte sorakoznak fel. Szerinte nem véletlen, hogy a saját jogán mindeddig semmiféle önálló mandátumot szerezni nem tudó Párbeszéd társelnöke, Tordai Bence már bejelentette, hogy önállóan indulnának az EP-választáson.

– A Párbeszéd árcéduláján két név szerepel: Jávor Benedeket Brüsszelbe, Karácsony Gergelyt pedig főpolgármesternek – fogalmazott a politológus. Hozzátette: ha Karácsonynak főpolgármesterként az újrázás mégsem jönne össze, akkor sem kerülne politikai süllyesztőbe, hiszen a Fővárosi Közgyűlés tagjaként vagy akár frakcióvezetőként még mindig lenne két éve arra, hogy eldöntse, mihez kezd magával 2026-ban. 

A DK egyetlen riválisának tűnő Momentumnak ugyanakkor nagyon kemény építkezésbe kell kezdenie, mert jelenleg egyetlen komoly fővárosi politikusa sincs – hangsúlyozta Kiszelly Zoltán. Mint fogalmazott: az „anyósok álma”, az ideális „vőjelölt” Hajnal Miklós már országgyűlési képviselő, Kerpel-Fronius Gábor főpolgármester-helyettestől pedig képtelenség felidézni egyetlen olyan ötletet is, ami a budapestiek javát szolgálta volna. A politológus arra számít, hogy a baloldal újra előválasztással indít majd közös főpolgármester-jelöltet, illetve állít majd közös listát, a „füstös hátsó szobákban” zajló alkudozások során pedig Gyurcsány Ferencék trükkök százait vethetik be.  

A DK a mandátumokra, Karácsony Gergely a főpolgármesterségre gyúr, a Momentumnak pedig el kell döntenie, hogy melyikre, esetleg mindkettőre – összegzett a Századvég Politikai Elemzések Központjának igazgatója.

A politológus végül kijelentette: a Fidesznek jó esélye van arra, hogy visszahódítsa a fővárost. – Az áprilisi választás megmutatta, hogy számos, korábban baloldalinak elkönyvelt kerületben, közösségben, így például a Havanna-lakótelepen is nagyon sokan szavaztak a Fideszre. A jó kormányzás ugyanis a bérből és fizetésből élők, a szakmunkások számára is lehetővé tette a kényelmesebb életet, amibe már pár wellnesshétvége is belefér – jegyezte meg Kiszelly Zoltán.

 

MNO
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • Az unió hamis üzenettel csalogatja a migránsokat
  Iparággá vált a migránsokat Európába juttató bűnözés. Az alvilágnak ezt a részét a brüsszeli bürokrácia is segíti, mert olyan üzeneteket küld a kibocsátó térségekbe, hogy támogatja a szervezett migrációt – derül ki Horváth József szavaiból.
 • Széchenyi európaisága a mának is mintát ad
  Széchenyi István Magyarország felemelkedését a korban rohamosan fejlődő Nyugat-Európához való felzárkózásban, és a kontinensnek a kapitalizmus útjára lépett felében kialakított gazdasági minták átvételében látta – mondta Latorcai Csaba államtitkár a Széchenyi Társaság idei dÍjkiosztó ünnepségén a Magyar Tudományos Akadémia épületében.
 • Gyárfásra koncentráltak a rendőrök elejétől fogva
  Kovács Lajos nyugalmazott rendőrezredes tanúkénti meghallgatásával folytatódott ma a Fővárosi Törvényszéken a Fenyő János médiavállalkozó meggyilkoltatása miatt zajló per. Az ezredes éveken át vezette a nyomozást, egészen addig, amíg feljebbvalói parancsra meg kellett szüntetniük, miután egy sor bizonyítékot összegyűjtöttek.
MTI Hírfelhasználó