Meg kell erősíteni a határ védelmét
Az ukrajnai háború és a déli migránsinvázió mellett milliók indulhatnak el Európa felé.
2022. június 18. 11:17

Magyar rendőrök figyelik a vajdasági oldalon tartózkodó migránsokat a magyar–szerb határon (Fotó: MTI/Kelemen Zoltán Gergely)

Meg kell erősíteni a határvédelmet, miután súlyosodik a helyzet a déli határainkon. Egyre több migráns érkezik, és egyre több támadás éri az államhatárt védő rendőröket, katonákat. Az ukrajnai háború miatt pedig éhínség törhet ki Afrikában, amelynek következtében milliók indulhatnak el Európa felé, jó részük Magyarországon keresztül próbálkozhat majd.

– A déli határaink védelmét ősszel tovább kell erősíteni – jelentette ki Rétvári Bence, a Belügyminisztérium politikai államtitkára, miniszterhelyettes az Országgyűlésben. 

A politikus kiemelte: a napokban átlépi az illegális határátlépők száma a százezret. Idén már több mint 97 ezer illegális bevándorlót tartóztattak fel a magyar hatóságok, míg tavaly eddig időarányosan csak 42 ezret. Ez azt jelenti, hogy idén megduplázódhat az illegális migráció az elmúlt évi számhoz képest, pedig a tavalyi is két és félszerese volt a tavalyelőttinek. 

Hozzátette: miközben Európa teljes figyelmét leköti az ukrajnai háború, és az országok a háború által okozott gazdasági válság következményeit próbálják kezelni, addig az illegális migráció veszélye egyáltalán nem múlt el. Sőt az év második felében az energiaválság és az élelmiszerár-emelkedések miatt még ennél a növekedési ütemnél is nagyobb gyorsulás várható.

Ez azt jelenti, hogy a déli határ védelmét ősszel tovább kell erősíteni. És itt lenne az ideje, hogy Brüsszel érdemi részt vállaljon az EU külső határai­nak védelmi költségeiből, és erejét ne a kvótajavaslatok újbóli előterjesztésére fordítsa – fogalmazott a belügyi politikai államtitkár.

Az erős határvédelem fenntartása egyértelműen indokolt: bonyolult és nehéz a határőrizeti helyzet a magyar határokon, jelentős nyomás alatt van a déli határ – mondta el Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója néhány napja a Magyar Nemzetnek adott interjúban. 

Bakondi György úgy fogalmazott: semmi nem mutat arra, hogy csökkenne vagy éppen megállna az illegális bevándorlás. – Mivel az Európai Unió ez irányú politikájában érdemi változás nincs, ezért tulajdonképpen a nemzetállamokon múlik, hogy mi történik a határokon – tette hozzá.

Újabb migrációs hullámot indíthat el az Ukrajnában zajló háború által kiváltott élelmiszerhiány Afrikából – mondta el interjún kívül szintén lapunknak a belbiztonsági főtanácsadó. Bakondi György kifejtette, Afrika északi része behozatalra szorul búzából, amelynek jelentős része eddig Ukrajnából és Oroszországból érkezett, a háború miatt azonban idén elmaradhat a szállítás. Márpedig ennek hatására az éhínség milliókat indíthat útnak Európa felé. Mindez újabb lökést adhat az illegális migrációnak, és ezen keresztül a terrorizmusnak is.

Bakondi György a magyarok biztonsága és az európai határok védelme érdekében szintén fontosnak nevezte a határőrizet megerősítését és a jogi szabályozások fenntartását.

A főtanácsadó emellett az illegális bevándorlók és az őket az unióba bejuttatni próbáló embercsempészek erőszakosságáról is beszélt, kiemelve, hogy növekszik az erőszakos fellépések száma. Legutóbb csütörtökön történt támadás.

Kunbaja külterületén június 16-án határsértők kővel dobtak meg egy – a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság állományában dolgozó és a Bács-Kiskun megyei határszakaszon szolgálatot teljesítő – rendőr főtörzsőrmestert. A kő a rendőr fejét találta el, és könnyű sérülést okozott. A migránsok ezzel egy időben megdobáltak egy megkülönböztető jelzésű Mercedes Sprintert, kárt okoztak egy pihenőkonténerben, illetve egy magasfigyelő plexiből készült elemeit is le-, illetve betörték. Az ügyben hivatalos személy elleni erőszak bűntette miatt a Központi Nyomozó Főügyészség eljárást indított.

A rendőrség tájékoztatása szerint 2022. január 1-jétől a Bács-Kiskun és Csongrád-Csanád megyei határszakaszon összesen 238 alkalommal támadtak rá migránsok, illetve embercsempészek rendőrökre, honvédekre és fegyveres biztonsági őrökre. A karók, a botok és a különböző méretű kövek, tégladarabok dobálása mindennapossá vált, egy esetben pedig rá is lőttek a határrendőrre. Ez idáig 28 rendőrnek okoztak sérülést. Hivatalos személy elleni erőszak miatt 61, közfeladatot ellátó személy elleni erőszak miatt pedig 78 alkalommal indult eljárás.

MNO
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • Novák Katalin Bagdadban
  Novák Katalin személyében első alkalommal látogatott magyar köztársasági elnök Irakba - közölte a Sándor-palota az MTI-vel.
 • Vakond a titkosszolgálatok világában
  Nem fogadhatjuk el, hogy az amerikai titkosszolgálati közösség egyik nyíltan deklarált fedőszervezete, a Natio­nal Endowment for Democracy (NED) továbbra is aktívan dolgozzon a magyar belpolitika számukra kívánatos irányba befolyásolásán, megváltoztatásán. Mert miként lehet értelmezni azt, hogy Demszky Gábor volt főpolgármester a mai napig ennek a szervezetnek az ösztöndíjasa? – veti fel Horváth József.
 • Wolfgang Schüssel kapta idén a Petőfi-díjat
  Wolfgang Schüssel, Ausztria volt szövetségi kancellárja vehette át a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Alapítvány Petőfi-díját csütörtökön, a budapesti Terror Háza Múzeumban rendezett ünnepségen.
MTI Hírfelhasználó