Kövér: a füzéri vár minden magyar ember büszkesége
A Nemzeti Kastély- és Nemzeti Várprogram részeként újjászülető füzéri vár minden magyar ember büszkesége, "emlékezzünk mindazokra a füzériekre, akik tudták, hogy a nemzet történetének egy darabját tartják a kezükben, ehhez méltó elszántsággal dolgoztak a várért" - jelentette ki Kövér László, az Országgyűlés elnöke szombaton a megújuló várban tartott ünnepségen.
2022. március 19. 22:02

A megújuló füzéri vár 2022. március 19-én. MTI/Vajda János

A vár kápolnájában a Szent Korona másolata előtt szentmisét tartottak, majd A várudvarban Kövér László arról szólt, hogy a füzéri várban "egy olyan földrajzi és szellemi magaslati ponton vagyunk, ahonnan nemcsak a magyar táj, hanem a magyar történelem is kristálytisztán belátható, innen nézve minél távolabbra nézünk a múltba, annál jobban látjuk a jelenünket, annál tisztábban sejlik fel előttünk a jövő".

Mint mondta: innen lehet látni a független keresztény magyar állam ezer évvel ezelőtti felemelkedését és az ellenséges túlerő súlya alatti megroppanását a mohácsi csatamezőn, látni az ősök nemzedékének a későbbi évszázadokon átívelő küzdelmeit a magyar állam szabadságának, függetlenségének és cselekvőképességének helyreállításáért.

Hozzátette: ebben a lenyűgöző történelmi panorámaképben látni a váralapító Aba nemzetséget és Vak Andronicust, akit először említenek meg a vár tulajdonosainak sorában. Szintén látni a Perényiek két évszázados uralmát, s közülük is a legnagyobb hatalomra jutott Pétert, aki nagy időkhöz illő nagy furfanggal volt megáldva, és akinek köszönhető, hogy egy esztendeig itt dobogott az ország és a magyarság szíve, amikor a Mohács utáni zűrzavaros időkben a Szent Korona rejtekhelye volt a füzéri vár.

A magyar történelem számtalan fontos helyszínét, egy-egy térség egykori központját, fontos országos események helyszínét láttuk romokban. Azok, akik a Habsburg-birodalom képviselőiként gyarmatként tekintettek országunkra, ezekben a helyekben csak rombolandó katonai objektumot láttak, a lázadás lehetséges fészkeit - fogalmazott Kövér László.

"Füzérről messzire láthatunk a jövőbe is, láthatjuk, milyen sokfelé ágazhatnak az utak, amelyek közül most választanunk kell, ezen vár falai közé lépve a saját szemünkkel láthatjuk, milyen értékes a béke, amelyben építhetünk, gyarapodhatunk, különösen fontos erre figyelnünk akkor, amikor a szomszédunkban háború folyik, és jól láthatjuk, mennyire törékeny mindaz, amit eddig közösen építettünk" - tette hozzá.

A jelenről szólva azt mondta: választások jönnek, ismét döntenünk kell a sorsunkról. A kérdés, amelyet április 3-án meg kell válaszolni, folytatódjék-e Magyarországon a békés építkezés és gyarapodás 2010-ben kezdődött korszaka, folytatódhat-e a gazdaság és a vidék megerősítése, a turizmus és a vendéglátás emberléptékű megújítása, folytatódhat-e családok, falvak, közösségek megerősítése, a gyarapodás lehetőségeinek kiterjesztése?

Ezekre a kérdésekre igennel válaszolnak mindazok, akik a Fidesz-KDNP-re szavaznak április 3-án, hogy Magyarország mindig előre menjen, és ne hátra - fogalmazott Kövér László.

Kocsi László ezredes, Horváth Jenő polgármester, Kövér László, az Országgyűlés elnöke és Tompa-Vida Márta, a Füzéri Várgondnokság vezetője (középen b-j) időkapszulát helyeznek el a megújuló füzéri várban tartott ünnepségen 2022. március 19-én. MTI/Vajda János

Hörcsik Richrd, Abaúj és Zemplén fideszes országgyűlési képviselőjelöltje arról szólt, hogy a történelmi Abaúj híres várának sorsát hosszú ideje figyelemmel kíséri. Sokáig a kápolna falának maradványa emelkedett csak a község felé. Azóta a vár jószerivel újjáépült, a rekonstrukció pedig most tovább folytatódhat.
 "Arra törekszünk, hogy rendben legyen az, aminek története, múltja és jelentősége van" - mondta.

A füzéri vár felújítása 2026-ra, a Szent Korona várban történt elhelyezésének 500. évfordulójára készül el. A vár konyháját és sütőházát átadták, a rekonstrukció folytatása alkalmából szombaton időkapszulát helyeztek el.

MTI
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • Széchenyi európaisága a mának is mintát ad
  Széchenyi István Magyarország felemelkedését a korban rohamosan fejlődő Nyugat-Európához való felzárkózásban, és a kontinensnek a kapitalizmus útjára lépett felében kialakított gazdasági minták átvételében látta – mondta Latorcai Csaba államtitkár a Széchenyi Társaság idei dÍjkiosztó ünnepségén a Magyar Tudományos Akadémia épületében.
 • A jegybank folytatja az infláció elleni küzdelmet
  Az alapkamatemelési ciklus lezárásával nincs vége az infláció elleni küzdelemnek, a jegybank más eszközökre nagyobb hangsúlyt fektetve folytatja a pénzügyi szigorítást és az infláció elleni küzdelmet - mondta Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke a 125 bázispontos kamatemelést követő sajtótájékoztatón, kedden.
 • Orosz keresztény kitüntetést kapott Semjén Zsolt
  2022. szeptember 13-án, a magyar kormány épületében nyújtotta át Hilarion Budapest-magyarországi metropolita Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes részére a „Dicsőség és becsület” rend II. fokozatát.
MTI Hírfelhasználó