Orbán: meg fogjuk őrizni a békét
Akármilyen nehézségek is jönnek, meg fogjuk őrizni a szerb-magyar barátságot, meg fogjuk őrizni a békét - mondta Orbán Viktor szombaton a szerbiai Újvidéken.
2022. március 19. 17:59

Orbán Viktor miniszterelnök (b) és Alekszandar Vucic szerb államfő a Budapest-Belgrád vasútvonal Belgrád és Újvidék közötti szakaszának felavatásán a vajdasági Újvidéken 2022. március 19-én. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

A Budapest-Belgrád vasútvonal Belgrád-Újvidék szakaszának ünnepélyes átadásán, az újvidéki vasútállomáson a kormányfő beszédében kiemelte: "itt van mindannyiunk fejében és szívében az a háború, ami Magyarország keleti határainál zajlik".

Ez a háború a legrosszabbkor jött és "most komoly kihívás elé állít bennünket, hiszen olyan szépen fejlődtünk, olyan nagy lendülettel indultunk meg és annyi szép tervünk van még" - mondta Orbán Viktor.

A világ most bizonytalanná vált, a szerbeknek és magyaroknak sok mindent újra kell gondolniuk - mondta, hozzátéve: "abban reménykedem, hogy ebben az újragondolásban Vucic elnök úrnak és nekem lesz szerepem" a következő választás után.

"Békét akarunk, és az összes nagy tervünket a nehéz körülmények ellenére az önök elnökével közösen meg fogjuk valósítani" - jelentette ki Orbán Viktor.

Az ünnepségen - amelyre a miniszterelnök Aleksandar Vucic szerb elnökkel együtt vonattal érkezett Belgrádból - Orbán Viktor elmondta: soha nem volt olyan közeli és szoros a barátság a magyarok és a szerbek között, mint most.

Kiemelte: az elmúlt 70 évben országokat kötöttek össze kelet-nyugati irányban "és közben elfeledkeztünk arról, hogy milyen fontos összekötni területeket észak-déli irányból". Így állt elő "az a méltatlan helyzet", hogy Belgrádból eljutni Budapestre sok-sok órát vett igénybe, ami "nem normális dolog a 21. században" - vélekedett.

Közölte: elhatározták, hogy összekötik a két országot, a két fővárost, "és ezzel könnyebbé tesszük a szerbek és a magyarok életét is." Megjegyezte: "az igaz, hogy mi kicsit el vagyunk maradva önökhöz képest", de "szeretném megígérni önöknek, hogy 2025-re Belgrádtól Budapestig ez a vasútvonal járható lesz".

Hangsúlyozta: "a magyarok és a szerbek két nehéz sorsú történelmi nép", de a szerb elnökkel folytatott együttműködés eredményeképpen "ma ez a két nép közel áll egymáshoz".

Kijelentette: "ez a mai nap arra bizonyíték, hogy mi ketten fantasztikus dolgokat fogunk még csinálni".

"Isten éltesse a szerb-magyar barátságot, sok sikert és nagy győzelmet kívánok önöknek!" - zárta szavait Orbán Viktor.

Orbán Viktor miniszterelnök (j3) és Alekszandar Vucic szerb államfő (j2) nyilatkozik a sajtónak a Budapest-Belgrád vasútvonal Belgrád és Újvidék közötti szakaszának felavatásán a vajdasági Újvidéken 2022. március 19-én. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Vucic: amikor mindenki más lehajtott fejjel hallgat, Magyarország felemeli a szavát Szerbiáért

Amikor Brüsszelben sokan lehajtott fejjel hallgatnak, akkor magyar barátaink felemelik hangjukat Szerbia védelmében - hangsúlyozta Aleksandar Vucic szerb államfő szombaton Újvidéken, ahová Orbán Viktor miniszterelnökkel közösen érkezett.

A szerb államfő köszönetet mondott a magyar kormányfőnek azért a támogatásért, amelyet Budapest évek óta Belgrádnak nyújt.

"Ebben a nehéz válságban egy dologról egyeztünk meg. Bármi, ami hiányzik Szerbiának, azt először Magyarország fogja felajánlani, és bármi, ami hiányzik Magyarországnak, azt először Szerbiától várhatja" - fogalmazott a szerb államfő.

"Így kell barátságot építeni, és erre a barátságra nagyon büszke is vagyok" - húzta alá.

A szerb elnök büszkeségének adott hangot, hogy nemcsak sikerült elindítani a Belgrád és Újvidék közötti gyorsvonatot, amely óránként 200 kilométeres sebességgel tud közlekedni, de hatvan év után felújították az újvidéki vasútállomást is. Mint mondta, az új vonattal az új síneken rendkívüli gyorsasággal lehet egyik városból a másikba érni, "ez a vasút Szerbia fejlődésének a jelképe, Szerbia így lép előre a jövőbe".

Aleksandar Vucic rámutatott, hogy a vasútvonal kiépítése igazi nemzetközi összefogás eredménye volt, az építést a szerbek mellett kínaiak és oroszok végezték, míg németek felügyelték a munkálatokat, a svájciak pedig biztosították a vonatszerelvényeket, végül Szerbia fizette ki mindezek költségeit.

Véleménye szerint egy ország fejlettségét is jelzi az, hogy milyen a vasúti hálózata, hiszen ez a legegyszerűbb módja az áru- és személyszállításnak. Mint fogalmazott: "ha ilyen tempóban folytatjuk, Szerbiát a legmodernebb vasút hálózza majd be". Köszönetet mondott a Szerbiában élőknek azért, mert lehetővé tették, hogy megváltozzon az ország imázsa, és már egy új, modern Szerbiáról lehessen beszélni, egy olyan országról, "amely a gazdasági fejlődés motorja Európának ezen a részén".
 
A szerb köztársasági elnök Orbán Viktor miniszterelnökkel, valamint több más politikussal és újságíróval együtt vett részt a Sólyom névre keresztelt gyorsvonat első útján, amely valamivel több mint fél óráig tartott.

A gyorsvonat a tesztelés során elérte az óránkénti 201,5 kilométeres sebességet Belgrád és Újvidék között. A két város közötti szakasz a Belgrád-Budapest gyorsvasút részét képezi, és elkészülte után a két főváros közötti több mint háromszáz kilométeres utat a várakozások szerint kevesebb mint három óra alatt lehet majd megtenni a mostani nyolc óra helyett.

A Budapest és Belgrád közötti kétvágányú villamosított vasútvonal kiépítéséhez 350 kilométernyi vasúti szakaszt kell felújítani, ebből 166 kilométer Magyarországon, 184 pedig Szerbián halad át. A személyforgalom mellett ezen az útvonalon jelentős teherforgalmat lehet majd lebonyolítani. A tervek szerint így a Kína által a pireuszi kikötőbe behajózott, Nyugat-Európába szánt árut Szerbián és Magyarországon keresztül tudják majd a leggyorsabban szállítani. A tervek szerint a teljes felújítás és a korszerűsítés 2025-re fejeződhet be.

Orbán Viktor miniszterelnök (j) és Alekszandar Vucic szerb államfő a Budapest-Belgrád vasútvonal Belgrád és Újvidék közötti szakaszának felavatására indul vonattal Belgrádból Újvidékre 2022. március 19-én. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Orbán: éveket fektettünk a Szerbia és Magyarország közötti barátság felépítésébe

Éveket fektettünk a Szerbia és Magyarország közötti barátság felépítésébe - mondta Orbán Viktor miniszterelnök szombaton szerb újságíróknak a Belgrádból Újvidékre tartó vonaton.

"Az önök elnöke és én hosszú éveket fektettünk a Szerbia és Magyarország közötti barátság felépítésébe. Ez egy teljesen új megközelítés, ami nehézségekkel jár, de azt hiszem, meggyőztük a magyarok és a szerbek többségét, hogy a jövő útja az együttműködés a két ország között" - jelentette ki a kormányfő.

"Szerencsés ember vagyok, mivel ebben parterem van, Szerbia elnöke, aki a sok beszéd helyett cselekszik. Összesen tizenhat évet töltöttem a hivatalomban, tudom, hogy sok ember csak beszél és beszél a barátságról és az együttműködésről, de semmit sem tesz. Most azonban itt egy elnök, aki nagyon pontos, nagyon eltökélt és cselekszik. Hálásak vagyunk neki" - mondta Orbán Viktor Aleksandar Vucicról.

A miniszterelnök arról is beszélt, hogy elszigeteltek maradunk országaink észak-déli kapcsolatának megteremtése nélkül. "Személyes hitem, hogy ha az országok együttműködnek egymással, jobbak az esélyeink, hogy a jövőt megnyerjük" - jelentette ki Orbán Viktor.

MTI
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • Novák Katalin Bagdadban
  Novák Katalin személyében első alkalommal látogatott magyar köztársasági elnök Irakba - közölte a Sándor-palota az MTI-vel.
 • Vakond a titkosszolgálatok világában
  Nem fogadhatjuk el, hogy az amerikai titkosszolgálati közösség egyik nyíltan deklarált fedőszervezete, a Natio­nal Endowment for Democracy (NED) továbbra is aktívan dolgozzon a magyar belpolitika számukra kívánatos irányba befolyásolásán, megváltoztatásán. Mert miként lehet értelmezni azt, hogy Demszky Gábor volt főpolgármester a mai napig ennek a szervezetnek az ösztöndíjasa? – veti fel Horváth József.
 • Wolfgang Schüssel kapta idén a Petőfi-díjat
  Wolfgang Schüssel, Ausztria volt szövetségi kancellárja vehette át a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Alapítvány Petőfi-díját csütörtökön, a budapesti Terror Háza Múzeumban rendezett ünnepségen.
MTI Hírfelhasználó