Elégedettek a járványkezeléssel a magyarok
Tízből hatan (61 százalék) elégedettek a koronavírus elleni kormányzati intézkedésekkel „általánosságban”. A kormánypárti magyarok 92 százaléka, míg a baloldaliak egynegyede (23 százalék) elégedett – derül ki a Társadalomkutató felméréséből.
2021. december 13. 16:28

A magyarok többsége (54 százalék) szerint megfelelően szigorúak a kormány jelenlegi intézkedései a koronavírus kapcsán. A kérdésben a kormánypártiak 78, illetve a baloldali szavazók 28 százaléka vélekedik így. Az ősz közepétől kezdve sújtja a koronavírus-járvány negyedik hulláma Magyarországot. A járvány december 4-ei tetőzésének apropójából a Társadalomkutató megvizsgálta, hogyan vélekedik a magyar társadalom a járványügyi intézkedésekről.

A magyarok több mint fele (54 százalék) arra a kérdésre, hogy hogyan ítéli meg a magyar kormány jelenlegi intézkedéseit a koronavírus kapcsán, úgy felelt, hogy megfelelően szigorúak (29 százalékuk szerint nem elég szigorúak). Lényeges törésvonal fedezhető fel a jobb- és baloldali szavazók között a megítélésben: tízből nyolc (78 százalék) kormánypárti szerint megfelelően szigorú a kormány jelenlegi intézkedéscsomagja, míg ugyanezt csak minden negyedik (28 százalék) baloldali szavazó véli. A közvélekedés az elmúlt egy hónapban folyamatosan alakult át: négy héttel ezelőtt még csak a magyarok 44, majd 48-48, mostanra pedig 54 százaléka szerint elég szigorúak az intézkedések. 

Ennek oka, hogy a kormányzat időközben további szigorításokról döntött, időben reagálva a fokozódó járványhelyzetre és a közhangulatra. Az intézkedésekkel „általánosságban” tízből hatan (61 százalék) elégedettek, ami 5 százalékponttal magasabb érték, mint két héttel korábban. Mindössze a társadalom egyharmada (33 százalék) elégedetlen. Szinte teljes (92 százalék) az elégedettség a járványkezeléssel a kormánypárti szavazók között. A kormány számára pozitív üzenet viszont, hogy még a kormánykritikus szavazók egynegyede (23 százalék) is inkább elégedett a kormány járványkezelésével. Az eredményekből az is világosan látható, hogy a helyzet valós megítélését a politikai irányultság torzítja.

Az oltott lakosság mindkét kérdés esetében pozitívabban vélekedett. Közülük minden hatodik (58 százalék) mondta azt, hogy megfelelően szigorúak a járványügyi intézkedések (36 százalékuk szerint nem). A koronavírus kapcsán hozott „intézkedésekkel általában” a beoltottak több mint kétharmada (68 százalék) elégedett. Közülük csak minden negyedik (29 százalék) mondta azt, hogy elégedetlen a kormány koronavírus kapcsán hozott intézkedéseivel.

MH
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • Itália is a konzervatív erőkre számít
  A jövendő olasz kormány összes pártjával régi és jó kapcsolatot ápol a magyar kormány, ezért nem lesz nehéz együttműködni olyan kérdésekben, mint az illegális bevándorlás elleni fellépés vagy a családpolitika - hangoztatta Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója az MTI-nek az Olasz Konzervatívok. Európa, identitás, szabadság című konferencián, amelyen felszólalt Rómában pénteken.
 • Gazdasági válság radikális szélsőségekkel
  Az emberek félnek a közelgő téltől. Úgy, ahogy békeidőben még soha. A legnagyobb problémájuk nem a magyar és lengyel jogállamiság állítólagos hiányossága. Ezzel csak az Európai Parlament balliberális képviselőinek mindenre elszánt elitegységei vannak elfoglalva. Irigyeljük a problémáikat – írja Horváth József.
 • Orbán: hazudtak Brüsszelben az európai embereknek
  Hazudtak Brüsszelben az európai embereknek, amikor azt mondták, hogy a szankciókat nem terjesztik ki az energiára és azok az ukrajnai háború gyors lezárását eredményezik majd - mondta a miniszterelnök pénteken, a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.
MTI Hírfelhasználó