Az Alkotmánybíróság szava dönt, nem Brüsszelé
A kormánynak a magyar Alkotmánybíróság döntését kell követnie a bevándorlással és a migrációval kapcsolatos Brüsszellel folyó vitában - jelentette ki a miniszterelnök a közrádióban pénteken.
2021. december 10. 11:16

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor kormányfő a közrádió stúdiójában – MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

A kormánynak a magyar Alkotmánybíróság döntését kell követnie a bevándorlással és a migrációval kapcsolatos Brüsszellel folyó vitában - jelentette ki a miniszterelnök a közrádióban pénteken.

A műsorvezető kérdésére, miszerint az Alkotmánybíróság hoz egy döntést arról, hogy az unió által meghatározott bevándorlási szabályok elsőbbséget élveznek-e a magyarországi joggal szemben, Orbán Viktor elmondta, számunkra a magyar alkotmányos rend szerint az a mérvadó, amit az Alkotmánybíróság mond, hiszen mi a magyar emberek szolgálatára és a magyar alkotmányra tettük le az esküt, nem a brüsszeli bürokratákra, és az "elvont brüsszeli elgondolásokra" - mondta a kormányfő. Hozzátette: egy Brüsszellel való vita esetében "végső instanciaként" az Alkotmánybíróság jogosult dönteni, így a kormánynak a magyar testület döntését kell követnie.
   
Elmondta, a koronavírus-járvány negyedik hullámának a csúcsán vagyunk, "sőt talán már lefelé is jövünk", de csak akkor tudjuk ezt a hullámot minél előbb eljuttatni a végpontjához, és laposítani a következő hullám ívét, ha beoltatjuk magunkat, mert nincs más orvosság, csak az oltás.
   
Orbán Viktor elmondta: csökkenés tapasztalható az új fertőzöttek, a kórházban kezeltek és a gépi lélegeztetésre szorulók számában. A járványban 166-an hunytak el egy nap alatt, "veszteség minden nap van, de a helyzet összességében javul".
   
"Csütörtökön 51 666 oltást vettek fel, ebből 42 453 harmadik oltás, ez karácsonykor különösen fontos, mert ha nem vagyunk beoltva, kiskarácsonyunk, ha be vagyunk, nagykarácsonyunk lesz" - mondta.
   
"Ha úgy akarunk a szentestén a családi asztal körül ülni, hogy nem félünk, hanem úgy érezzük, hogy biztonságban vagyunk, akkor a gyerekeknek és a szülőknek, meg a nagyszülőknek is beoltva kell lenniük. Egyébként nem lesz szép, emelkedett, lélekemelő nagykarácsonyunk, hanem marad a félelemben megélt kiskarácsony" - fogalmazott.
   
Közölte azt is: december 15-étől indul az 5-11 éves korosztály oltása, amire szerdától lehet már regisztrálni. Hozzátette: 69-70 ezer vakcina érkezik, kijelölték az oltópontokat, illetve a gyermek háziorvosoknál is meg lehet kapni majd az oltást. Megerősítette: a vakcina biztonságos ennek a korosztálynak is.
   
Orbán Viktor kijelentette, minden nyugdíjas biztos lehet abban, hogy 5 százalékkal emelkedik a nyugdíja januártól, emellett a következő évben teljes egészében visszaadott tizenharmadik havi nyugdíj értéke is 5 százalékkal emelkedik. Közölte: nyugdíjemelésről szóló rendelet pénteken jelenik meg a Magyar Közlönyben. "Ha van miből adni, az ember szívesen ad és a gazdaság a mögöttünk hagyott évben és reményeink szerint az előttünk álló évben is jól teljesít majd" - fogalmazott.
   
A kormányfő megjegyezte: a nyugdíjasok minden forintot számon tartanak, velük pontosan kell elszámolni, és "az élettapasztalatuk szerint jól is teszik, ha pontos elszámolást követelnek a kormánytól, láttak már olyan kormányokat, amelyek nem adtak, hanem elvettek".
   
A bevándorlás kérdésére áttérve Orbán Viktor egy nagy és erős, bevándorlásellenes, családbarát európai pártszövetség létrehozását nevezte a legfontosabb hosszú távú célnak.
   
A miniszterelnök arról, hogy jövőre emelkedik a minimálbér, valamint a kulturális és a szociális ágazatban dolgozók 20 százalékos, a katonai és rendvédelmi dolgozók, illetve a pedagógusok 10 százalékos béremelést kapnak, azt mondta: ha összességében sikeresen működik a gazdaság, akkor lehet csak arról beszélni, hogy mire fordítsák az így előállt plusz összeget.
   
Ugyanakkor arra is figyelmeztetett: mindig több igény van, mint amennyi pénzt a gazdaság meg tud termelni. "Ha olyan pénzt adsz oda, amit nem termeltél meg, akkor előbb-utóbb csődbe mész" - jelezte, hozzátéve, hogy a kormány és a pénzügyminiszter felelőssége, hogy ez ne következzen be Magyarországon.
   
Múlt heti varsói tárgyalásairól szólva elmondta: már hosszú hónapok óta szervezkednek a bevándorlást ellenző és a családokat támogató európai pártok, de egy ilyen egyezkedésnél rengeteg szervezeti kérdés van, amelyeket lépésről lépésre kell rendezni. Hozzátette: vannak személyes ambíciók, vannak országok, ahol egymással rivalizáló pártok is vannak, nekik "nehezebb bejönni egy ilyen nagy együttműködésbe", de lépésről lépésre haladnak, és a következő találkozót Spanyolországban tartják jövő év elején.
   
Rámutatott: jelenleg kisebbségben vannak Európában, hiszen az Európai Parlamentben ülő pártok többsége támogatja a bevándorlást, és nem támogatja a családokat.
   
Azt akarjuk, hogy hosszú távon - a következő évtizedekben - legyen végre azon európai embereknek is döntést befolyásoló erejű hangjuk, akik - legyenek franciák, németek vagy magyarok - nem akarják, hogy Európából bevándorlókontinens legyen, a saját hazájukat nem akarják átalakítani bevándorlóországgá, viszont szeretnék, hogyha támogatást kapnának a családok ahhoz, hogy minél több gyermeket tudjanak felnevelni - jelentette ki.
   
"Nem alternatívak akarunk lenni, hanem győztesek. Mi akarjuk befolyásolni, sőt mi akarjuk meghatározni, hogy mi legyen Brüsszel politikája. A célunk az, hogy ez legyen Európában a legnagyobb politikai erő" - közölte.
   
Hozzátette, a nyugat-európaiak "belevágtak egy nagy kísérletbe", és úgy gondolták, ha összekeverik "a nagy muszlim tömegeket a bennszülött keresztényekkel", abból egy jó dolog fog létrejönni. Ezzel szemben - folytatta - a magyarok azt gondolják, hogy ilyen kísérletbe belevágni életveszélyes, mert ha a kísérlet rosszul sül el, nem lehet visszacsinálni, a nem várt következmények között lehetnek terrorcselekmények, romló közbiztonság vagy "iszonyatos szociális kiadások" is.
   
Kijelentette: a magyar kormánynak azt kell mondania Brüsszelben, hogy meg kell változtatni a brüsszeli bevándorlási szabályokat.
 

MTI
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • Itália is a konzervatív erőkre számít
  A jövendő olasz kormány összes pártjával régi és jó kapcsolatot ápol a magyar kormány, ezért nem lesz nehéz együttműködni olyan kérdésekben, mint az illegális bevándorlás elleni fellépés vagy a családpolitika - hangoztatta Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója az MTI-nek az Olasz Konzervatívok. Európa, identitás, szabadság című konferencián, amelyen felszólalt Rómában pénteken.
 • Gazdasági válság radikális szélsőségekkel
  Az emberek félnek a közelgő téltől. Úgy, ahogy békeidőben még soha. A legnagyobb problémájuk nem a magyar és lengyel jogállamiság állítólagos hiányossága. Ezzel csak az Európai Parlament balliberális képviselőinek mindenre elszánt elitegységei vannak elfoglalva. Irigyeljük a problémáikat – írja Horváth József.
 • Orbán: hazudtak Brüsszelben az európai embereknek
  Hazudtak Brüsszelben az európai embereknek, amikor azt mondták, hogy a szankciókat nem terjesztik ki az energiára és azok az ukrajnai háború gyors lezárását eredményezik majd - mondta a miniszterelnök pénteken, a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.
MTI Hírfelhasználó