Ciprussal barátság, majd szövetség
Kövér László: Magyarország és Ciprus megbízható szövetségesek az Európai Unióban (EU), de a két ország lakói előbb voltak barátok, mint szövetségesek. Nagyon sok, hazánkban végzett ciprusi diák ápolja magyarországi kapcsolatait.
2021. november 18. 13:50

Az Országgyűlés Hivatala által közreadott képen Annita Demetriu, a ciprusi képviselőház elnöke (j) és Kövér László, a magyar Országgyűlés elnöke (b) sajtótájékoztatót tart találkozójukon Nicosiában 2021. november 18-án. MTI/Országgyűlés Hivatala

Ciprussal előbb voltunk barátok, mint európai uniós szövetségesek - hangsúlyozta Kövér László házelnök ciprusi látogatása során tartott sajtótájékoztatóján csütörtökön.

A parlamenti elnök a hivatalos látogatáson megbeszélést folytatott Annita Demetriuval, a ciprusi képviselőház elnökével, Nikosz Hrisztodulidesz külügyminiszterrel, Mariosz Mavridesszel, a ciprusi parlament magyar baráti csoportjának alelnökével és annak tagjaival, valamint a külügyi és európai ügyekért felelő bizottság képviselőivel. A magyar delegáció tagjaként a megbeszéléseken részt vett Csenger-Zalán Zsolt képviselő, az Országgyűlés magyar-ciprusi baráti csoportjának alelnöke.
   
Annita Demetriu a nicosiai parlament épületében elmondott köszöntőjében kiemelte, hogy a két ország idén ünnepli a diplomáciai kapcsolatok felvételének 60. évfordulóját.
   
A ciprusi parlament elnöke kiemelte, hogy szorosabbra kívánják fűzni a kétoldalú kapcsolatokat - a két ország közös értékeit és érdekeit szem előtt tartva - nemcsak házelnöki szinten, hanem a parlamenti baráti társaságok és a szakbizottságok közötti együttműködés területén is.
   
Demetriu házelnök kifejezte köszönetét Magyarországnak a ciprusi területi- és határproblémák eddigi támogatásért és azért, hogy hazánk álláspontját mindig a korábbi ENSZ-határozatokkal és közgyűlési szavazásokkal összhangban képviselte.
   
Kövér László válaszában megerősítette, hogy Magyarország és Ciprus megbízható szövetségesek az Európai Unióban (EU), de aláhúzta, hogy a két ország lakói előbb voltak barátok, mint szövetségesek. Nagyon sok, hazánkban végzett ciprusi diák ápolja magyarországi kapcsolatait, és a mai napig második, tiszteletbeli hazájának tekinti Magyarországot - mutatott rá.
   
A házelnök kiemelte, hogy minden tanulni vágyó ciprusi diák számára igyekszünk vonzóvá tenni Magyarországot, mivel jövőbeli hozzájárulásuk kiemelkedő jelentőségű a kapcsolatok alakulásának szempontjából.
   
Kövér László hangsúlyozta, hogy a magyar vállalkozások számára minél több közös lehetőséget kell teremtenünk olyan területeken, amelyek kölcsönösen előnyösek mindkét ország számára.
   
Példaként említette, hogy Magyarország a víztisztítás és a mezőgazdaság területén rendelkezik ilyen képességekkel, hozzátéve: nem véletlen, hogy az Országgyűlés mezőgazdasági bizottsága jár élen a ciprusi társbizottsággal folyó együttműködésben.
   
A házelnökök eszmecsért folytattak az európai migrációs és klímaváltozási kérdésekkel kapcsolatban. Ennek során Kövér László kiemelte, hogy frontországként mindkét államot átlagon felül érintik a migrációs folyamatok, de a klímaváltozás is alapvetően befolyásolja Európa jövőjét. Mivel mindkét ország azon az állásponton van, hogy csak az erős nemzetállamok tehetik erőssé Európát, ezért az EU jövőjéről szóló vitákban célszerű folyamatosan egyeztetni álláspontjaikat és válaszaikat.
   
Kövér László meghívta partnerét Magyarországra a tárgyalások folytatására, amit a ciprusi házelnök örömmel elfogadott.

MTI
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • Novák Katalin Bagdadban
  Novák Katalin személyében első alkalommal látogatott magyar köztársasági elnök Irakba - közölte a Sándor-palota az MTI-vel.
 • Vakond a titkosszolgálatok világában
  Nem fogadhatjuk el, hogy az amerikai titkosszolgálati közösség egyik nyíltan deklarált fedőszervezete, a Natio­nal Endowment for Democracy (NED) továbbra is aktívan dolgozzon a magyar belpolitika számukra kívánatos irányba befolyásolásán, megváltoztatásán. Mert miként lehet értelmezni azt, hogy Demszky Gábor volt főpolgármester a mai napig ennek a szervezetnek az ösztöndíjasa? – veti fel Horváth József.
 • Wolfgang Schüssel kapta idén a Petőfi-díjat
  Wolfgang Schüssel, Ausztria volt szövetségi kancellárja vehette át a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Alapítvány Petőfi-díját csütörtökön, a budapesti Terror Háza Múzeumban rendezett ünnepségen.
MTI Hírfelhasználó