Kövér Lászlónál az egyiptomi képviselőház elnöke
Magyarország és Egyiptom közötti kétoldalú kapcsolatokról, a parlamentek közötti együttműködésről, a gazdasági és turisztikai kapcsolatok fejlesztéséről és a koronavírus-járvány okozta kihívások leküzdéséről is szó volt Kövér László, az Országgyűlés elnöke és Hanafy Ali El-Gebaly, az egyiptomi Parlament Képviselőháza elnökének keddi budapesti találkozóján.
Utoljára frissítve: 2021. november 16. 15:41
2021. november 16. 14:40

Kövér László, az Országgyűlés elnöke (j) fogadja Hanafi el-Gebálit, az egyiptomi képviselőház elnökét az Országházban 2021. november 16-án. MTI/Soós Lajos

Kövér László, az Országgyűlés elnöke (b2) és Hanafi el-Gebáli, az egyiptomi képviselőház elnöke (j2) megbeszélést folytat az Országház Munkácsy-termében.

 

Magyarország és Egyiptom közötti kétoldalú kapcsolatokról, a parlamentek közötti együttműködésről, a gazdasági és turisztikai kapcsolatok fejlesztéséről és a koronavírus-járvány okozta kihívások leküzdéséről is szó volt Kövér László, az Országgyűlés elnöke és Hanafy Ali El-Gebaly, az egyiptomi Parlament Képviselőháza elnökének keddi budapesti találkozóján.

A hivatalos látogatáson Magyarországon tartózkodó egyiptomi politikus és a magyar parlamenti elnök Országházban tartott találkozóján napirenden szerepelt a terrorizmus elleni küzdelem és az illegális migráció is.
   
Kövér László kulcsországnak nevezte Egyiptomot mind a Közel-Kelet, mind a Földközi-tenger tágabb térségében betöltött stabilizáló szerepe miatt - tájékoztatta a találkozóról Szilágyi Zoltán, az Országgyűlés sajtófőnöke az MTI-t.
   
A házelnök úgy fogalmazott: "elismeréssel tekintünk Egyiptomra a terrorizmus elleni és az illegális migráció megfékezéséért tett erőfeszítéséért, hiszen Európa stabilitása szoros összefüggésben van Egyiptom stabilitásával. Azon dolgozunk, hogy az Európai Unió is megfelelően méltassa és ismerje el Egyiptom konstruktív szerepét az illegális migráció korlátozásában és a demokratikus intézmények megerősítésében."
   
Kövér László és Hanafy Ali El-Gebaly a parlamentek közötti kapcsolatokról szólva egyetértett abban, hogy érdemes szorosabbra fűzni a baráti tagozatok együttműködését, a bizottságok közötti konzultációt és a palamenti hivatalok tapasztalatcseréjét.

"Mély barátság köti össze országainkat, ami mind politikai, mind gazdasági kapcsolatainkban megmutatkozik" - fogalmazott az egyiptomi házelnök. Mint mondta, Egyiptom a lehető legszélesebb körű együttműködésben érdekelt Magyarországgal és a visegrádi négyek országaival.
   
A folyamatosan fejlődő kereskedelmi forgalom mellett a mezőgazdaság, a vízgazdálkodás, a szennyvízkezelés vagy a vasúti kocsik gyártása területén megindult együttműködés is tovább bővíthető, mint ahogy a turizmus fejlesztése is kívánatos - mondta.
   
Hanafy Ali El-Gebaly megköszönte azt a kiállást, amelyet a magyar kormány és képviselői az európai uniós intézményekben tanúsítanak az Egyiptomot ért igaztalan támadásokkal szemben.
 

MTI
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • Novák Katalin Bagdadban
  Novák Katalin személyében első alkalommal látogatott magyar köztársasági elnök Irakba - közölte a Sándor-palota az MTI-vel.
 • Vakond a titkosszolgálatok világában
  Nem fogadhatjuk el, hogy az amerikai titkosszolgálati közösség egyik nyíltan deklarált fedőszervezete, a Natio­nal Endowment for Democracy (NED) továbbra is aktívan dolgozzon a magyar belpolitika számukra kívánatos irányba befolyásolásán, megváltoztatásán. Mert miként lehet értelmezni azt, hogy Demszky Gábor volt főpolgármester a mai napig ennek a szervezetnek az ösztöndíjasa? – veti fel Horváth József.
 • Wolfgang Schüssel kapta idén a Petőfi-díjat
  Wolfgang Schüssel, Ausztria volt szövetségi kancellárja vehette át a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Alapítvány Petőfi-díját csütörtökön, a budapesti Terror Háza Múzeumban rendezett ünnepségen.
MTI Hírfelhasználó