Karácsony fölhizlalta Dobrev Klára esélyeit
A baloldali előválasztási komédiában Gyurcsány Ferenc előtt megnyílt az út, hogy egy lépcsőben jusson ismét hatalomra – értékelte a hét történéseit a Magyar Hírlap számára Kiszelly Zoltán politológus, aki arról is beszélt, hogy az ellenzéki marakodás közben a kormány az ország tudatos fejlesztésével foglalkozik.
2021. október 11. 08:54

A színjáték folytatódik, Gyurcsány Ferenc számára változatlanul az a kérdés, hogy két lépésben vagy egyben vegye át az ellenzék vezetését, ezért beszélünk Gyurcsány-színjátékról – szögezte le a baloldali marakodás kapcsán Kiszelly Zoltán, a Századvég Alapítvány Politikai Elemzések Központjának igazgatója, aki hozzátette: a főszereplők küzdelmét láttuk, miközben a legfontosabb, hogy melyik pártnak mennyi képviselője lesz.

Ebben a harcban a DK már lepacsizta az eredményt, a Jobbikkal összefogva biztosították, hogy a DK-nak legyen a legerősebb frakciója. Karácsony képviselte volna az átmeneti időszakot, mint egykor Medgyessy Péter, hogy később Gyurcsányék átvehessék a miniszterelnöki pozíciót is. Az esélyesebb jelölt kiesésével egy lépésben is át tudják venni az ellenzék vezetését, így Dobrev Klárának nagyot nőtt az esélye arra, hogy ő nyerje az ellenzéki előválasztást.

A politikai elemző arra hívta fel a figyelmet, hogy az előválasztáson elsősorban a baloldali és liberális szavazók vesznek részt. Márki-Zay Péter magát tudatosan mutatja be konzervatív, keresztény politikusként, ezzel ugyanazt a hibát követi el, mint Karácsony – hogy tudniillik a jövő évi választásra készül, és nem a jelenleg előválasztásra.

Márki-Zay Karácsonyhoz hasonlóan Orbántól akar szavazókat elhódítani jobbról és középről, a bizonytalanok közül, akik viszont ezen a választáson nem nagyon vesznek részt, és ezért valószínűbb Dobrev győzelme. Így az ellenzék legnagyobb pártjának vezetője és az ellenzéki miniszterelnök-jelölt a szemlőhegyi villában egy vacsora közben tud tervezgetni – fogalmazott Kiszelly Zoltán.

A politológus Karácsony Gergely fellépését a Gyáva nyúl játékhoz hasonlította, amiben Márki-Zay megvezette őt, mert „úgy jött, mintha menne”. Azt hangsúlyozta, hogy visszalép és elrántja a kormányt, ezzel a „szimpátiabónuszt” megszerezte, mert kezdetben Karácsony elzárkózott a tárgyalásoktól. Amikor pedig mégis tárgyalásokba kezdett, akkor azzal Márki-Zay előbb magával egy szintre emelte, majd a Momentummal kötött alkujában beelőzte Karácsony Gergelyt, hiszen Fekete-Győr Andrásnak ugyan nem, de a pártnak sok egyéni szavazója volt.

Karácsony ezt látva könnyen kiszámolhatta, hogy a Dobrevvel szembeni szavazatok döntők lesznek a végeredménynél, neki azonban már nincs lehetősége ezeket a maga számára megszerezni – magyarázta Kiszelly Zoltán. Hozzátette: bár Márki-Zay bővítené az eddigi hatpárti összefogást, mégsem kampányol mellette sem az LMP, sem az MSZP, sem a Jobbik, így pedig az első fordulónál kisebb lehet a részvétel, ami az elkötelezettebb szavazóbázissal rendelkező Dobrevnek kedvezhet.

Az Európai Unió országaiban tapasztalható energiaárrobbanás a politológus szerint a kormány politikájának köszönhetően nálunk nem érezhető. Egyrészt a keleti nyitás politikája fizetődik ki, másrészt a stratégiai ágazatoknak a nemzeti tulajdonban tartása – ezeknek köszönhető a rezsicsökkentés, mondta a szakember Orbán Viktor miniszterelnök szavait idézve: az embereknek a lakhatást kell biztosítani, a lakások fűtését, energiaellátását. Itthon a lakosságnak a fizetése kisebb részét kell az energiára fordítania, mint Nyugaton, ahol a nagyvárosokban már korábban megugrottak a lakbérek, majd pedig az energiaárak növekednek sokkolóan. Most bezzeg nem követeli az ellenzék a világpiaci árak érvényesítését – hívta föl a figyelmet.

A miniszterelnök által pénteken bejelentett újabb béremelések kapcsán az elemző azt hangsúlyozta, hogy a második Orbán-kormánnyal indultak el az életpályamodellek, mindez nem csupán fizetésemelésről szól, hanem az ezekben az ágazatokban dolgozók szélesebb körű megbecsüléséről.

Az egészségügy, az oktatás, a rendvédelem éppúgy stratégiai ágazat, mint az energiaszektor. Eddig inkább az intézményfejlesztés állt a középpontban, most pedig a bérfelzárkóztatással folytatódik a program. A lényeg, hogy ennek megvan a fedezete, és nem elvenni kell egyes szektoroktól, mint 2006 után a Gyurcsány-kormány tette, hanem a jó gazdasági eredmények teszik lehetővé a fejlesztéseket – tette hozzá Kiszelly Zoltán.

MTI
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • Az unió hamis üzenettel csalogatja a migránsokat
  Iparággá vált a migránsokat Európába juttató bűnözés. Az alvilágnak ezt a részét a brüsszeli bürokrácia is segíti, mert olyan üzeneteket küld a kibocsátó térségekbe, hogy támogatja a szervezett migrációt – derül ki Horváth József szavaiból.
 • Széchenyi európaisága a mának is mintát ad
  Széchenyi István Magyarország felemelkedését a korban rohamosan fejlődő Nyugat-Európához való felzárkózásban, és a kontinensnek a kapitalizmus útjára lépett felében kialakított gazdasági minták átvételében látta – mondta Latorcai Csaba államtitkár a Széchenyi Társaság idei dÍjkiosztó ünnepségén a Magyar Tudományos Akadémia épületében.
 • Gyárfásra koncentráltak a rendőrök elejétől fogva
  Kovács Lajos nyugalmazott rendőrezredes tanúkénti meghallgatásával folytatódott ma a Fővárosi Törvényszéken a Fenyő János médiavállalkozó meggyilkoltatása miatt zajló per. Az ezredes éveken át vezette a nyomozást, egészen addig, amíg feljebbvalói parancsra meg kellett szüntetniük, miután egy sor bizonyítékot összegyűjtöttek.
MTI Hírfelhasználó