A tényekkel cáfolja Dobrev Klára kijelentését Varga Mihály
A baloldal részéről eladósodással riogatni nemcsak hiteltelen, hanem káros is – fogalmaz a tárcavezető.
2021. szeptember 16. 23:53

Gyurcsány Ferenc felesége kijelentette, ha még egyszer valaki azt mondja neki, hogy a baloldali kormányok adósították el az országot, nagyon dühös lesz. A tények attól még tények maradnak, tehát ma dühös lesz – írja Varga Mihály a legújabb Facebook-bejegyzésében. A pénzügyminiszter emlékeztet arra: 2002-ben az Orbán-kormány 52,4 százalékos államadóssággal adta át a kormányzást. A baloldali kormány viszont már akkor kiugró mértékben növelte az államadósságot, amikor válságnak még híre sem volt, sőt a nemzetközi gazdasági környezet kifejezetten kedvező volt: 2002 és 2007 között 66 százalékra rontották az adósságmutatót. Tették ezt úgy, hogy ebben az időszakban az uniós átlag csökkent – hangsúlyozza a pénzügyminiszter.

A hosszú évek hibás kormányzása miatt a 2008-as válság során a piac már nem volt hajlandó finanszírozni a magyar gazdaságot, így az államcsődöt az akkori kormányzat csak a nemzetközi szervezetektől felvett jelentős hitellel tudta elkerülni. Ezzel az államadósság devizaarányát ötven százalékra, a külföldi befektetők arányát hatvan százalékra rontották.

Varga Mihály felidézi: 2010 közepén a baloldal 83,8 százalékos adósságrátát hagyott maga után. Ezt fegyelmezett költségvetési politikával 2019 végére 65,5 százalékra javította a kormány.

A 2010–2019 közötti időszak negyedik legnagyobb adósságráta-csökkenését tudta felmutatni Magyarország, míg az EU adósságrátája mindössze három százalékponttal mérséklődött. Eközben a kormány az önkormányzatok 1200 milliárd forintos adósságállományát is átvette, kivezette a devizahiteleket, az államadósság devizaarányát húsz százalékra javította – írja Varga Mihály.

Mindezek után éppen a baloldal részéről eladósodással riogatni – függetlenül a show-ban leosztott szerepektől – nemcsak hiteltelen, hanem káros is – fogalmaz a tárcavezető. A járvány elleni védekezés, a gazdaság védelme és újraindítása miatt átmenetileg ugyan megemelkedett a magyar adósságráta – ahogyan minden más országé is –, de még így is jóval az EU-átlag alatt maradt. Szintén különbség, hogy ma a piac négyszeres kereslet mellett is finanszírozza Magyarországot, a baloldal idejében erre nem volt hajlandó, az ország a nemzetközi szervezeteknek volt kiszolgáltatva.

Ahogyan az is tény, hogy az újraindítás után ismét csökkenő pályára állítjuk a hiányt és az adósságot, szemben a baloldali kormánnyal, amelynek nyolcévnyi kormányzása alatt évente átlagosan 6,6 százalékos költségvetési hiányt sikerült összehozni – világít rá a miniszter.

Szerinte tehát több mint egy évtizede az eladósodottság oka az volt, hogy a Gyurcsány-kormány a válságot megelőző években folytatott hibás gazdaságpolitikájával eladósította a költségvetést,  az önkormányzatokat és a háztartásokat is a külföldnek. Majd válságkezelés helyett megszorításokat vezettek be, tovább mélyítve a válságot.

Ezzel szemben ma Magyarország egy világjárvány után is a saját lábán áll, a nemzetközi szervezetektől függetlenül, a piacról képes finanszírozni magát. A válságot nem megszorításokkal, hanem támogatásokkal kezeljük: jut forrás az adócsökkentésekre, a családtámogatásokra, a gazdaság újraindítására. Az átmenetileg megemelkedő adósságot pedig – ahogyan tettük azt 2010 és 2020 között – következetes és felelős költségvetési politikával ismét csökkenő pályára állítjuk – zárja sorait a tárcavezető.

MNO
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • Az unió hamis üzenettel csalogatja a migránsokat
  Iparággá vált a migránsokat Európába juttató bűnözés. Az alvilágnak ezt a részét a brüsszeli bürokrácia is segíti, mert olyan üzeneteket küld a kibocsátó térségekbe, hogy támogatja a szervezett migrációt – derül ki Horváth József szavaiból.
 • Széchenyi európaisága a mának is mintát ad
  Széchenyi István Magyarország felemelkedését a korban rohamosan fejlődő Nyugat-Európához való felzárkózásban, és a kontinensnek a kapitalizmus útjára lépett felében kialakított gazdasági minták átvételében látta – mondta Latorcai Csaba államtitkár a Széchenyi Társaság idei dÍjkiosztó ünnepségén a Magyar Tudományos Akadémia épületében.
 • Gyárfásra koncentráltak a rendőrök elejétől fogva
  Kovács Lajos nyugalmazott rendőrezredes tanúkénti meghallgatásával folytatódott ma a Fővárosi Törvényszéken a Fenyő János médiavállalkozó meggyilkoltatása miatt zajló per. Az ezredes éveken át vezette a nyomozást, egészen addig, amíg feljebbvalói parancsra meg kellett szüntetniük, miután egy sor bizonyítékot összegyűjtöttek.
MTI Hírfelhasználó