Dobrev Klára rárontott a külhoni magyarokra
A DK ismét a határon túl élő honfitársak ellen kampányol, mivel a párt miniszterelnök-jelöltje elvenné tőlük a szavazati jogot.
2021. szeptember 2. 17:00

A Demokratikus Koalíció miniszterelnök-jelöltje szerint okos kompromisszummal megoldható, hogy elvegyék a külhoni magyarok szavazati jogát, amit a második Orbán-kormány idején hozott, a kettős állampolgárságról szóló törvény tesz lehetővé. Nem számít egyedinek, hogy a DK a határon túl élő honfitársak ellen foglal állást, mivel évek óta a párt egyik központi témájának számít, hogy megszüntessék a kettős állampolgárság lehetőségét. Mindez annak ismeretében nem meglepő, hogy a 2002-es választás előtt a szocialisták által alkalmazott és 23 millió román munkavállalót vizionáló kampányfogás Gyurcsány Ferenc nevéhez fűződik.

– A határon túli magyarok szavazati jogával kapcsolatban a Demokratikus Koalíció álláspontja nem változott. Mi úgy gondoljuk, hogy csak az szavazzon Magyarországon, aki itt él, aki viseli a döntéseinek a következményét is– véli Dobrev Klára, a Demokratikus Koalíció miniszterelnök-jelöltje, hozzátéve: az állampolgárságot és a szavazati jogot külön lehet választani egymástól. A baloldali politikus úgy gondolja, hogy ebben a témában a szivárványkoalíció többi pártjával „okos kompromisszumot” lehet kötni.

Dobrev Klára és DK hozzáállása nem véletlen, hiszen a balliberális párt már évek óta kampányol a külhoni magyarok ellen. Még idén márciusban Vadai Ágnes, a DK politikusa a járványkezeléssel összefüggésben támadta a határon túli magyarokat: „Jönnek! Felvenni a nyugdíjat, vásárolni, és a hírek szerint oltakozni is”.

Ugyancsak Vadai volt, aki 2017-ben arról értekezett, hogy a Demokratikus Koalíció nem akarja, hogy a külhoni is szavazhassanak az országgyűlési választáson.

Vadai mellett Gréczy Zsolt sem kivétel, mivel még májusban egy megszólalása során szintén a vakcinákkal összefüggésben támadta a határon túli magyarokat. A botrányairól ismert politikus akkor úgy tett, hogy még a „magyar embereknek” is kevés az igazán jó vakcina, ezért a szomszédos államok feladatköreit vesszük át a határon túliak beoltásával. Említésre méltó, hogy Gréczy azt a kormányzati döntést helyeselte, hogy a Magyarországon élő külföldieket is a magyar vakcinakészletekből oltsák be, és megosztónak kizárólag a külhoni magyarokra vonatkozó regisztrációs lehetőséget tartotta.

A határon túli magyarok szavazati jogának az elvételéről beszélt idén Arató Gergely, a Gyurcsány-párt országgyűlési képviselője is, mondván: nem tartják igazságosnak olyan emberek kezébe adni a döntést a haza sorsáról, akik soha nem éltek itt.

A baloldalon a külhoni magyarok elleni kampánynak hosszú története van, mivel maga Gyurcsány Ferenc volt az, aki még 2001-ben Medgyessy Péter szocialista miniszterelnök-jelölt tanácsadójaként azt javasolta: azzal kampányoljanak a közelgő választáson, hogy 23 millió román munkavállaló fogja elözönleni Magyarországot az Orbán-Nastase megállapodás miatt, ami elveszi milliók munkáját. A szóban forgó megállapodás az erdélyi magyarok helyzetét hivatott megkönnyíteni.

Gyurcsányék ellenséges hozzáállása az anyaországon kívüli magyarokhoz 2004-ben is tetten érhető volt, amikor az MSZP–SZDSZ-kormány miniszterelnökeként a kettős állampolgárság témájában tartott referendumon arra buzdított: ne támogassák a határon túl élő honfitársaink állampolgársághoz jutását. Gyurcsány akkor azzal kampányolt, hogy amennyiben a külhoni magyarok állampolgársághoz jutnak, akkor azonnal áttelepül Magyarországra nyolcszázezer ember, és elveszi a nyugdíjat és a munkát az anyaországban élőktől. Noha akkor sikerült elérnie, hogy érvénytelen legyen a referendum, a baloldal azóta is issza a levét a 2004-es magatartásának, hiszen jelentéktelen a támogatottsága az azóta szavazati joghoz jutott határon túli magyarok körében.

Mint ismert, a 2010-es országgyűlési választásokat követően a második Orbán-kormány első intézkedéseként törvényjavaslatot nyújtott be a kettős állampolgárság elfogadásáról. Az akkori Országgyűlésben többek között Gyurcsány Ferenc és párttársa, Molnár Csaba is nemmel szavazott a javaslatra. Érdekesség, hogy Karácsony Gergely akkor még részt sem vett a parlamenti voksoláson.

magyarnemzet.hu
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • Az unió hamis üzenettel csalogatja a migránsokat
  Iparággá vált a migránsokat Európába juttató bűnözés. Az alvilágnak ezt a részét a brüsszeli bürokrácia is segíti, mert olyan üzeneteket küld a kibocsátó térségekbe, hogy támogatja a szervezett migrációt – derül ki Horváth József szavaiból.
 • Széchenyi európaisága a mának is mintát ad
  Széchenyi István Magyarország felemelkedését a korban rohamosan fejlődő Nyugat-Európához való felzárkózásban, és a kontinensnek a kapitalizmus útjára lépett felében kialakított gazdasági minták átvételében látta – mondta Latorcai Csaba államtitkár a Széchenyi Társaság idei dÍjkiosztó ünnepségén a Magyar Tudományos Akadémia épületében.
 • Gyárfásra koncentráltak a rendőrök elejétől fogva
  Kovács Lajos nyugalmazott rendőrezredes tanúkénti meghallgatásával folytatódott ma a Fővárosi Törvényszéken a Fenyő János médiavállalkozó meggyilkoltatása miatt zajló per. Az ezredes éveken át vezette a nyomozást, egészen addig, amíg feljebbvalói parancsra meg kellett szüntetniük, miután egy sor bizonyítékot összegyűjtöttek.
MTI Hírfelhasználó