Gyurcsány és Dobrev átvette az irányítást
A bukott miniszterelnök annyira erősnek érzi magát, hogy vállalhatatlanul viselkedhet a 2006-os áldozataival is.
2021. augusztus 16. 13:00

Karácsony Gergely már egyáltalán nem foglalkozik Budapesttel, ami nem csupán a nyári szünetben szokatlan hatalmas dugókon mérhető le – nyilatkozta lapunknak Deák Dániel politológus, aki szerint miközben a főpolgármester gyengül, Dobrev Klára és Gyurcsány Ferenc végérvényesen átvette a baloldalon az irányítást.

Hiába van nyári szünet, így is többször alakulnak ki Budapesten hatalmas dugók, aminek oka az össze nem hangolt lezárások és az értelmetlen helyekre felfestett bicikliutak – szögezte le lapunknak Deák Dániel, a XXI. Század Intézet vezető elemzője. A politológus szerint borítékolható, hogy szeptembertől, amikor az emberek ismét munkába állnak, és megnyílnak az iskolák, Budapest el fog esni, lehetetlenség lesz közlekedni.

Mindezt annak a következményeként értékelte, hogy Karácsony Gergely már egyáltalán nem foglalkozik Budapesttel, kizárólag az országos kampányával van elfoglalva, amit nemcsak a dugók mutatnak, hanem az is, hogy egyes köztereken erőszakos bandák tartják rettegésben a járókelőket, továbbá a parkok és az utcák elhanyagoltak, a hajléktalanokat a korábbi, Tarlós-féle városvezetéssel ellentétben nem viszik el a szállókra, ezért ellepték az utcákat.

A politikai elemző úgy látja, hogy Karácsony gyenge kampánya mellett a rossznak minősíthető városvezetése is rányomja a bélyeget a támogatottságára.

„Már minden felmérésben megelőzi őt az ország egyik legelutasítottabb politikusának számító Dobrev Klára – emlékeztetett Deák Dániel. – Ez komoly arcvesztés Karácsonynak, hiszen korábban azt állította magáról, hogy meg tudja szólítani az ellenzéki tábort, sőt még a bizonytalanok közül is be tud hívni embereket az ellenzéki táborba. Ez a jelek szerint nem nagyon sikerül neki, ami az egész baloldal számára komoly bukást hozhat 2022-ben. Ezt támasztják alá a legfrissebb közvélemény-kutatások, amelyek a Fidesz erősödését és a baloldal gyengülését jelzik. A múlt héten még a DK-közeli IDEA Intézet is erre az ellenzék számára kellemetlen következtetésre jutott.”

Miközben Karácsony gyengül, Dobrev Klára és Gyurcsány Ferenc a jelek szerint végérvényesen átvette a baloldalon az irányítást: ők diktálják az ellenzéki napirendet, az ő országjárásaikról cikkezik a legtöbbet a sajtó – fogalmazott a politológus, aki úgy érzi, ez egyben tragédiája is a baloldalnak, hiszen Gyurcsányék ugyan a pár százezres balliberális kemény magot tudják mozgósítani, de eltaszítják az ellenzéki együttműködéstől a kevésbé elkötelezett szavazókat és a bizonytalanokat.

„Jól mutatja, hogy milyen tehertétel a baloldal számára Gyurcsány, hogy egy lakossági fórumon egy 2006-os áldozat kapcsán nyilvánult meg vállalhatatlanul, ami nagyon sokakat megbotránkoztatott” – mondta a szakértő, majd hozzátette, hogy a korábban elitcserét ígérő LMP, Párbeszéd, Jobbik és Momentum lemondott eredeti elképzeléséről, mindannyian betagozódtak a Gyurcsány-féle baloldalba, így a választók számára világossá vált, hogy ők sem különböznek a „nagy elődöktől”.

A magyar belpolitika fókusza a gyermekvédelmi törvény és az ellenzéki ügyek mellett az elemző szerint a migrációra is át fog tolódni, hiszen küszöbön egy újabb bevándorlási hullám. Noha a koronavírus-járvány megtörte az Euró­pába érkező tömegek lendületét, most újra felerősödött a migrációs tendencia, amit például az afganisztáni helyzet vagy a litván–belorusz határon kialakult válság is fokoz.

„A magyar kormány megvédi a határt, azonban a baloldal beengedné a migránsokat, csak – mint ahogyan Karácsony Gergely fogalmazott – ezt nem írják ki a plakátokra, mert nem lenne népszerű” – összegzett Deák Dániel.

Magyar Hírlap
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • Az unió hamis üzenettel csalogatja a migránsokat
  Iparággá vált a migránsokat Európába juttató bűnözés. Az alvilágnak ezt a részét a brüsszeli bürokrácia is segíti, mert olyan üzeneteket küld a kibocsátó térségekbe, hogy támogatja a szervezett migrációt – derül ki Horváth József szavaiból.
 • Széchenyi európaisága a mának is mintát ad
  Széchenyi István Magyarország felemelkedését a korban rohamosan fejlődő Nyugat-Európához való felzárkózásban, és a kontinensnek a kapitalizmus útjára lépett felében kialakított gazdasági minták átvételében látta – mondta Latorcai Csaba államtitkár a Széchenyi Társaság idei dÍjkiosztó ünnepségén a Magyar Tudományos Akadémia épületében.
 • Gyárfásra koncentráltak a rendőrök elejétől fogva
  Kovács Lajos nyugalmazott rendőrezredes tanúkénti meghallgatásával folytatódott ma a Fővárosi Törvényszéken a Fenyő János médiavállalkozó meggyilkoltatása miatt zajló per. Az ezredes éveken át vezette a nyomozást, egészen addig, amíg feljebbvalói parancsra meg kellett szüntetniük, miután egy sor bizonyítékot összegyűjtöttek.
MTI Hírfelhasználó