Helyi szinten is kormányképtelen a Gyurcsány-koalíció
Bebizonyították az ország vezetésére készülő gyurcsányista összefogás pártjai, hogy sok esetben még egy települést sem tudnak közösen vezetni. A 2019-ben létrejött szivárványkoalíció különböző szervezetei között tucatnyi városban voltak és vannak folyamatos összetűzések, a legtöbb helyen vitathatatlanul a pártelnök kottájából játszó DK-sok a kezdeményezők. Több helyen mostanára már meg is szűnt a baloldal többsége, más településeken a következő hónapokban robbanhat a szörnykoalíció.
2021. július 12. 11:39

Még csak az önkormányzati ciklus harmadánál járunk, mégis több, 2019-ben balliberális többségű településen bomlott vagy lazult fel a szivárványkoalíció. Szekszárdon márciusban szűnt meg a balliberálisok többsége, amikor Zaják Rita, a Párbeszéd politikusa kilépett az Éljen Szekszárd-frakcióból. Az önkormányzati képviselő döntésére lehetett számítani, mert korábban több fontos kérdésben támogatta a város kormánypárti vezetését, és a politikus a város érdekeit szolgáló előterjesztéseknél, ügyek mentén azóta is nyitott az együttműködésre.

Komoly repedés keletkezett a szivárványos koalíció tömbjén Egerben is, ráadásul nem a közelmúltban, hanem már tavaly ősszel. Mirkóczki Ádám exjobbikos polgármestert nemcsak a kormánypártiak, hanem saját frakciója is élesen bírálta kézi vezérléses vezetői stílusa miatt. Ketten távoztak is 2020 őszén a politikai közösségből, idén nyárra pedig teljesen kiéleződött a helyzet. A frakció ugyanis kizárta Mirkóczkit az elnökségből, amire a polgármester másnap negyedmagával magából a koalícióból is távozott. Az ügy folytatásaként július elején a város közgyűlése arra szavazott, hogy a polgármesternek a kormányhivatal előtt kelljen elszámolnia döntéseiről, és ha beigazolódik a feltételezett jogsértés, a testület fel is függesztheti a városvezető mandátumát.

Durva jogsértés Gödön

Ahogyan Egerben a polgármester egyik első döntése volt leváltani MSZP-s alpolgármesterét, úgy Gödön a pandémia első hulláma alatt Balogh Csaba momentumos városvezető, élve a rendkívüli jogrend adta felhatalmazással, megszabadult két alpolgármesterétől, akik addig őt támogatták. Balogh esetében a kormányhivatal jogsértést állapított meg, és felszólította a helyzet rendezésére, de ez a mai napig nem történt meg. Balogh azóta minden fontos tisztségre rokonokat, barátokat nevez ki, szintén momentumos felesége több pozíciót is betölt a városban.

Szegeden a DK és Botka László polgármester viszonya egyre feszültebb. A legutóbbi közgyűlésen például csak úgy sikerült megszavazniuk az egyik előterjesztést (a parkolóbérletügyben keletkezett negyvenmilliós kár megtérítéséről történő lemondást), hogy ügyészségi engedéllyel a közgyűlésen részt vehetett Joób Márton önkormányzati képviselő, aki amúgy házi őrizetben van. A négy DK-s ugyanis tartózkodott a szavazásnál, úgy értesültünk, eddig nem igazán fordult elő hasonló helyzet. Forrásaink szerint a feszültség egyik oka az lehet, hogy a DK nem adhat alpolgármestert, miközben Botka épp most szavaztatott meg egy párbeszédes helyettest.

Kemény belső csaták

Pattanásig feszült a helyzet Baján is, a napokban a momentumos polgármester, Nyirati Klára nyilatkozott arról, hogy a korábbi DK-s alpolgármester, László Károly folyamatosan ellene dolgozik, és a gyurcsányista képviselő ma már többet támadja őt, mint a Fideszt. S ebben az akcióban a polgármester szerint a jobbikos és a két független képviselő személyében László szövetségesekre is lelt. Nyirati úgy véli, hogy László személyes konfliktusa valójában az országos pártérdekeket szolgálja, hiszen a DK–Jobbik-összeölelkezés célja egyértel­műen az, hogy gyengítse az MSZP-t és a Momentumot.

A 2019-es önkormányzati választás után polgári vezetésű, de baloldali többségű Szolnokon is felbomlott korábban a szivárványkoalíció. Ligeti József tavaly áprilisban lépett ki a baloldali Szolnoki Többség nevű frakciószövetségből és a XXI. század elnevezésű frakcióból, míg Fajcsák Károly a DK képviselőcsoportját hagyta ott. Speciális eset Gödöllő, ahol korábban a jobboldalinak tekintett Gémesi György polgármester szinte észrevétlenül pártolt el saját szavazóitól, hogy átálljon a másik oldalra, de ott is csak zűrzavart okozott.

Gémesi számít Karácsony Gergely támogatására, de nem hozza helyzetbe a baloldali pártokat. Saját pártot alapított, amelynek elnöke jelenleg a Baranyából induló, polgármesterként és országgyűlési képviselőként is politizáló, előzőleg LMP-s Hohn Krisztina.

MSZP–DK-konfliktusok

Szombathelyen is egyre feszültebb a helyzet a balliberális összefogáson belül, ennek legújabb példája, hogy kiderült: az MSZP–Párbeszéd – Czeglédy Csabával (DK) szemben – Ungár Pétert (LMP) támogatja majd az előválasztáson. Az LMP titkárának indulása mellett kiállt korábban a Jobbik is. A történteknek ugyanakkor van előzménye, Czeglédy talán sejthette, hogy ez lesz a szocialisták döntése, ezért már júniusban kritizálta az MSZP-s polgármestert, Nemény Andrást, azt sugallva, hogy lepaktált a kormánnyal és Hende Csabával.

– Láthatóan kitűnő a városvezetés és a kormányzat közötti kapcsolat – jegyezte meg Czeglédy támadólag még júniusban egy Facebook-kommentben. Gyurcsány ügyvédje szerint közben a Fidesz városi képviselői folyamatosan Hende Csaba és a városvezetés együttműködéséről beszélnek, ezzel legitimálva a kormánypárti politikust.

Magyar Nemzet
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • Novák Katalin Bagdadban
  Novák Katalin személyében első alkalommal látogatott magyar köztársasági elnök Irakba - közölte a Sándor-palota az MTI-vel.
 • Vakond a titkosszolgálatok világában
  Nem fogadhatjuk el, hogy az amerikai titkosszolgálati közösség egyik nyíltan deklarált fedőszervezete, a Natio­nal Endowment for Democracy (NED) továbbra is aktívan dolgozzon a magyar belpolitika számukra kívánatos irányba befolyásolásán, megváltoztatásán. Mert miként lehet értelmezni azt, hogy Demszky Gábor volt főpolgármester a mai napig ennek a szervezetnek az ösztöndíjasa? – veti fel Horváth József.
 • Wolfgang Schüssel kapta idén a Petőfi-díjat
  Wolfgang Schüssel, Ausztria volt szövetségi kancellárja vehette át a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Alapítvány Petőfi-díját csütörtökön, a budapesti Terror Háza Múzeumban rendezett ünnepségen.
MTI Hírfelhasználó