Orbán Viktor egész Európára hatással van
Szeretném elmagyarázni a francia és a nyugati olvasóközönségnek, hogy miért is gyakorol ekkora befolyást az európai politikai életre Magyarország. Fontos, hogy lássák a tendenciákat és a különbségeket – vallja a francia értelmiségi, aki könyvet írt a magyar kormányfőről.
2021. március 5. 23:49

Ha a politikai víziókat és karizmát nézzük, akkor vitathatatlan Orbán Viktor vezető szerepe a visegrádi négyeken belül – minderről Thibaud Gibelin francia politikai elemző beszélt az Origónak, akinek a napokban jelent meg francia nyelvű könyve Orbán Viktorról és a közép-európai politikai folyamatokról.

Miért döntött úgy, hogy Orbán Viktorról könyvet ír?

A legfontosabb az volt, hogy a franciák értsék meg azokat a politikai folyamatokat, amik napjainkban zajlanak. Korábban lehetőségem volt többet foglalkozni a magyarországi politikai fejleményekkel. 2014-18 között az Európai Parlamentben dolgoztam, és ezekben az években Magyarország egyre nagyobb szerepet játszott az európai politikában. Szeretném elmagyarázni a francia és a nyugati olvasóközönségnek, hogy miért is gyakorol ekkora befolyást az európai politikai életre Magyarország. Fontos, hogy lássák a tendenciákat és a különbségeket. A visegradpost.com információs weboldallal is hozzájárultam ehhez a projekthez.

A francia politikának önmagában kellene megújulnia, és nem külső példákat másolnia – Kép: Csudai Sándor, Origo

Mi inspirálta Orbán Viktor politikájában?

Elsőként, hogy Orbán Viktor teljes mértékben realista politikus. Franciaországban az ellenzéki pártok egy évtizede hatalmon kívül vannak, ezért ők sokszor teljesen irreális politikai véleményeket képviselnek. Orbán ezzel szemben a legnehezebb időkben vezette Magyarországot, és nagyon sok nehézséggel kellett megküzdenie. Ez nagyon távol áll a francia idealizmustól. Orbán Viktor azt az Európát képviseli, amely a kontinentális nézeteket képviseli. Fontos itt megemlíteni, hogy ez a kontinentális politika arról is szól, hogy milyen megközelítéseket tart fontosnak Magyarország például a kínai Egy Övezet, Egy út kapcsán. Mindez sokban különbözik a transzatlanti állásponthoz képest.

Ön korábban több évet dolgozott az Európai Parlamentben. Mit tapasztalt, miért nem értik a magyar kormány politikáját?

Szerintem alapvetően értik, csak teljesen mások az ő megközelítéseik, érdekeik, mint a magyar kormányé. Brüsszel csak azoknak a hangját hallja meg, akik a legerőteljesebben lobbiznak az érdekeikért. A nemzetközi gazdasági életben ez egy komoly konfliktust okoz, mert a határon átnyúló óriáscégek lobbiereje lényegesen nagyobb, mint a magyar kormányé. Azonban míg a magyar kabinet demokratikus felhatalmazás alapján működik, addig a nemzetközi szereplők nem rendelkeznek ilyennel. Nagyon nagy érdekkülönbség van abban is, hogy az internacionális szereplők alapvető érdeke a határok felszámolása, míg a nemzeti kormányok azokat szeretnék megőrizni.

Miért játszik és nyer Orbán Viktor - Közép-Európa újjászületése.

Mik a legfőbb különbségek és hasonlóságok Orbán Viktor és Emmanuel Macron politikájában?

A legfontosabb különbség, hogy Orbán Viktor mögött már egy hosszú politikai pályafutás áll, míg Emmanuel Macron csak 2017-ben indult először választáson. Franciaország alapvetően egy erőteljes elnöki rendszer, és ez nagyon messze van a magyar politikai rendszer felépítésétől, tehát ez is egy fontos különbség. Míg Orbán Viktor egy antikommunista harcosból lett politikai vezető, addig Macron egy menedzser volt korábban, és nem egy politikai harcos, hanem egy posztpolitikai ember. Úgy látom, Macronnak nincsenek politikai víziói, nagyrészt marketingtevékenységként tekint a politikára, míg Orbán Viktor ezzel szemben mást képvisel.

Hogyan látják a francia értelmiségiek és politikusok Magyarországot? Egyáltalán fontosak vagyunk?

A német dominanciától való félelmen túl a közép-európai térség nem igazán fontos a franciák számára. A transzatlanti kapcsolatok lényegesen meghatározóbbak, és az azokra való összpontosítás. Napjainkban egyre többen ismerik fel, hogy a közép-európai térség sok esetben előrébb jár, mint Európa nyugati része, és valamilyen politikai vízióval is rendelkeznek már. Ez pedig egyre több francia értelmiségit inspirál.

Vannak olyan pártok, amelyek másolnák a Fidesz politikáját Franciaországban?

Sokan érdeklődnek iránta, de sem a jobbközép, sem a radikális jobboldal nem tudta ezt a politikai realitások szintjére lefordítani.
A francia politikának önmagában kellene megújulnia, és nem külső példákat kell másolnia.

Mi napjainkban Franciaország legnagyobb problémája? A munkanélküliség, a gazdaság, a bevándorlás, az iszlám?

Nem is így válaszolnék a kérdésre, hanem úgy, hogy mi is igazából a legnagyobb gyengesége az országunknak. Ez pedig az, hogy folyamatosan elveszítjük az embereinket. Évről évre egyre kevesebben vannak azok, akik számára fontosak a francia értékek. Van egy közös sorsunk, és erre épült a politikai rendszerünk, és ez évről évre egyre gyengébb összekötő kapocs. Ezzel szemben a közép-európai nemzetek esetében a nemzeti kultúra sokkal erősebb napjainkban, pedig ebben a térségben sokáig nemzetek nélkül léteztek ezek a népek. Egyfajta balkanizálódás figyelhető meg Franciaországban.
Mindez azt jelenti, hogy a nagyon sok ott élő nép egyfajta párhuzamos társadalmakat épít fel. Nagyon sötét jövőt fest fel ez a XXI. századra Franciaországra. Ebben a helyzetben a megoldás csak az lehet, ha kőről kőre építjük újra a társadalmat.

 

Thibaud Gibelin: Orbán Viktor az egész kontinensre hatással van – Kép: Csudai Sándor, Origo

Miért fontos Önnek a visegrádi négyek együttműködése?

A könyv alapvetően Orbán Viktorra összpontosít, de ahhoz, hogy egy teljes képet adjak a miniszterelnökről, nem lehet kihagyni, hogy a közép-európai együttműködésről ne írjak. Orbán Viktor az egész kontinensre hatással van, és ennek nemcsak az az oka, hogy az egyik kormányfő Európában, hanem a Németország és Oroszország közötti régió karizmatikus figurája. Úgy gondolom, hogy az orosz politikai modell nem vonzó ezen térség számára ebben az évszázadban, de a német multikulturális modell sem példa. Éppen ezért az Orbán-féle politikai modell elfogadható lehet a térségben lakó több mint 100 millió ember számára. Egy ilyen helyzetben persze Franciaországnak partnerként kellene tekintenie a V4-ekre.

Ki a vezetője a V4-eknek?

Senki sem vitathatja azt a tényt, hogy a visegrádi országok legerősebb szereplője Lengyelország. Ezzel szemben azonban, ha a politikai víziókat és karizmát nézzük, akkor vitathatatlan Orbán Viktor vezető szerepe. Persze ez nem azt jelenti, hogy a többi szereplő nem lenne fontos, vagy éppen alárendelt szerepet játszana. Egyfajta pozitív domináns szerepet játszik a magyar kormányfő, mivel többek között képes hidat képezni a Balkán és a balti térség között. 

Kovács András

origo.hu
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • Géppisztolyos migránsbandák randalíroztak
  Okmányok nélküli fiatal férfiak sokadik országon átgázolva, felfegyverkezve és a fegyvereket használva, erőszakosan próbálnak meg betörni az Európai Unióba. Ez súlyos bűncselekmény – szögezi le Bakondi György.
 • Magyarország nem hagyja magát
  Európát többfajta kihívás éri egyidejűleg, az ukrajnai háború és a nyomában járó gazdasági válság, az illegális és egyre erőszakosabb migráció, valamint a nyugati neomarxista ideológia terjedése – sorolta Orbán Viktor.
 • Novák Katalin Kijevben
  A szükséget szenvedők mindig számíthatnak a magyarokra, ezért jöttem ma Kijevbe és ezért támogatjuk a Gabona Ukrajnából elnevezésű kezdeményezést is - mondta el Novák Katalin köztársasági elnök szombaton Kijevben, ahová Voldomir Zelenszkij ukrán elnök meghívására érkezett.
MTI Hírfelhasználó