Csak magukra és Magyarországra számíthatnak
Közel egy évszázada tart Kárpátalja vesszőfutása. Az elmaradottság és szegénység magyarok tízezreit is érintő alapvető probléma itt. Kitartásuknak és a gondviselésnek köszönhető, hogy hallatszik még magyar szó Kárpátalján.
2019. november 16. 12:38

Fodor Gusztáv lelkipásztor, aki a Magyar Református Szeretetszolgálat kárpátaljai munkájának mozgatórugója, mindig a hajnali órákban indul útnak. A tiszaszentimrei és tiszaderzsi lelkipásztor közel három évvel ezelőtt kapcsolódott be a munkába és lett a szeretetszolgálat Kárpátaljai Koordinációs Irodájának referense. Ez idő alatt sikerült minden kinti magyar közösséghez eljutni és támogatást nyújtani a számukra.

– Körülbelül négy hónappal ezelőtt egy kéréssel fordult hozzánk Brenzovics László, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség elnöke. A Beregszászi Járási Központi Kórház kért segítséget, mivel az intézmény minősítés előtt állt, de informatikai eszközeik elavultak és alig használhatók – ismertette Fodor Gusztáv. Rögtön felvették a kapcsolatot hollandiai támogatókkal; egy hónapon belül húsz használt, de újszerű állapotban lévő számítógépet és negyven monitort sikerült beszerezniük.

A különböző segélyszállítmányok és adományok eljuttatása Kárpátaljára komoly logisztikai kihívás, mert nincs saját raktáruk, elsősorban Budapesten és Debrecenben bérelnek a célra alkalmas helységeket. Oláh István, a Magyar Református Szeretetszolgálat Alapítvány kuratóriumának elnöke szerint ezért óriási előrelépés, hogy egy pályázaton elnyert hatszázötvenmillió forintos támogatásból Gelénesen kétszáz négyzetméteres raktárt építhetnek.

– Rendkívül megkönnyíti majd a munkát ez a beruházás, a határ közelsége miatt egyszerűbben kivitelezhető majd az egyes szállítmányok eljuttatása – magyarázta Kárpátaljára menet. A támogatásból mikrobuszokat is vásároltak, valamint kiépül egy egész országot lefedő adatbázis.

Beregszászon, amelyet a legmagyarabb kárpátaljai településnek tartanak, huszonháromezren élnek. A lakosság túlnyomó része magyar, az ukránok többsége, a trafikostól a főorvosig, mindenki megtanult magyarul. Lehangoló látni a magukra hagyott, egykor szebb napokat megélt épületeket. Eltéveszthetetlen a kórház hatalmas, tekintélyt parancsoló épülete. Az ötszáznál is több embert foglalkoztató kórházban közel százhúsz orvos dolgozik. Itt egy pályakezdő annyit keres, mint a technikai dolgozók, átszámolva 30-35 ezer forintot.

A beregszászihoz hasonló járási kórházak kis költségvetéssel működnek, ezért is okozott gondot az informatikai rendszer korszerűsítése. Az adomány tehát életmentő, hiszen a megfelelő informatikai felszereltségen múlik a kórház jövőbeni, zavartalan működése. De ez nem elég, ezért a Magyar Református Szeretetszolgálat rövid időn belül újabb számítógépekkel segíti a kórházat. Males Iván főorvos megjegyezte: a diagnosztikai eszközeik is elavultak, a CT harmincéves. Két hétig működik, aztán két hétig szerelik.
Egy körülbelül félmillió forint értékű konyhaieszköz-támogatás várt még arra, hogy átadják a közeli Nagydobronyi Református Líceumnak. Ismerős terep, gyakran megfordulnak a többnyire magyarok által lakott községben, a sofőr gyakorlottan manőverezik a kátyúktól tarkított úton. Útközben az utazó elé tárul a többséget sújtó mélyszegénység és a kevesek kiváltságaként megjelenő luxuséletmód. A kettősség földje ez, ahol az út egyik oldalán még a múlt, míg a másikon valamiféle bizarr jelen kísért.

Komoly logisztikai kihívás az adományok eljuttatása  Fotó: A szerző felvétele

A kárpátaljai magyar nyelvű oktatás oszlopa a református egyházkerület által fenntartott négy líceum. A nagydobronyit a rendszerváltozás után alapította az egyházközség, a közelmúltban magyar kormányzati támogatásból sikerült felújítani.

– A közel ötszáz kilogramm porcelán egy bezárt Balaton-felvidéki hotelből érkezett. Amikor megkaptuk, a Tisza­derzsi Református Egyházközség önkéntesei átválogatták és újracsomagolták – idézi fel Fodor Gusztáv. – Az oktatási intézménynek nincs pénze hasonló eszközökre, így az adománynak nagy hasznát veszik – fűzi hozzá. A történet érdekessége, hogy az átadott porcelánok jelentős része az egykori Szovjetunió területén készült, így gyakorlatilag hazatértek.

– Az ilyen helyzetek visszaigazolják, hogy szükség van a munkánkra. Szükség van az anyaország, a Magyar Református Szeretetszolgálat támogatására, minden segítségre. A szolgálat négy líceumot működtet Kárpátalján, ahol gyerekek százai tanulnak magyar nyelven. Nem kapnak állami támogatást, kizárólag magukra és Magyarországra számíthatnak.

A kárpátaljai magyar közösségek maguk működtetik intézményeiket, a tűzoltó- és a mentőszolgálatot. Ennek oka egyrészt, hogy az ukrán gazdaság csődközeli állapotban van, a Nemzetközi Valutaalap forrásai mesterségesen tartják életben. Másrészt az ukrán politikai elit gyakran a magyar közösség rovására tart erődemonstrációt.

Míg a rendszerváltozás idején – egyes becslések szerint – kétszázhúszezer magyar élt Kárpátalján, egy tavalyi kutatás alig százhúszezer honfitársunkról beszél. Rendkívül magas a munkanélküliség, a fiatalok korán elhagyják szülőföldjüket. Az anyaország támogatása létfontosságú, enélkül a kárpátaljai magyarság végleg elgyengülne. Az ottani magyar közösségek mindennapjai szó szerint a létért való küzdelemről szólnak.

Ujvári László

magyarnemzet.hu
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • Az erkölcsi hontalanok rátámadnak népükre
  Amit az erkölcsi hontalanok az „árnyékkormányfővel” az élen művelnek Brüsszelben annak érdekében, hogy a Magyarországot jogosan megillető ezermilliárd forintokat ne fizessen meg az Európai Unió, az a nihilisták végső kétségbeesése – fogalmaz dr. Somogyi János.
 • Az ötödik Orbán-kormány miniszterei
  A kormány novemberben döntött önálló energiaügyi minisztérium létrehozásáról. Az új minisztérium az energiapolitika egységes irányításáért felel.
 • Oroszország egyik legpusztítóbb fegyvere
  A 9K515 Tornádó-Sz rakéta-sorozatvető ereje állítólag az atombombáéval vetekszik. Az orosz rakétacsapások főleg a vízellátó és áramszolgáltató rendszereket veszik célba.
MTI Hírfelhasználó