Egy éve történt a veronai tragédia
Egy éve történt a veronai busztragédia. Tizenheten haltak meg, köztük tizenegy gyerek, amikor egy magyar busz balesetet szenvedett, majd kigyulladt az olasz város közelében az autópályán. A katasztrófa az egész országot megrázta, a kormány nemzeti gyásznapot rendelt el. Egy évvel a tragédia után még mindig sok a tisztázatlan kérdés: a nyomozás is tart még, várhatóan március végén zárul le.
2018. január 21. 11:08

A budapesti Szinyei Merse Pál Gimnázium diákjai és tanárai egy franciaországi sítáborból tartottak haza, amikor nem sokkal éjfél után a jármű letért az útról, és fékezés nélkül egy felüljáró tartópillérének rohant. Az ütközés után az autóbusz kigyulladt.

A katasztrófában tizenheten haltak meg.

A tragédia után gyászba borult az egész ország, mindenhol az áldozatokra emlékeztek. Tavaly január 23-án nemzeti gyásznapot rendelt e la kormány, a Parlament előtt félárbocra engedték a nemzeti lobogót.

Megemlékezők mécsest gyújtanak a veronai buszbaleset áldozatainak emlékére a VI. kerületi Szinyei Merse Pál Gimnázium előtt 2017. január 22-én (MTI Fotó: Kallos Bea)

„Mindig megpróbálok másfelé indulni”

A Szinyei Merse Pál Gimnázium testnevelő tanára életét kockáztatva rohant vissza a buszhoz újra és újra, hogy kimentse a gyerekeket. A saját fiát és lányát azonban már nem tudta kihozni a lángoló buszból.

„Nincs olyan éjszaka, hogy ne úgy feküdjek le aludni, hogy a buszon vagyok. Mindig próbálok másfelé indulni, hogy hátha akkor többet tudok tenni, többet tudok segíteni. De hát ezek mind csak ilyen álomvilágban lévő dolgok. Ami megtörtént, az már megtörtént. Nagyon szomorúak vagyunk, hogy így alakult a dolog. És a legborzasztóbb, hogy tizenhét kedves tanítványomat, barátomat és gyerekeimet veszítettem el” – nyilatkozta a Híradónak Vigh György.

Az olaszok hamarosan vádat emelhetnek

A baleset kapcsán többször is felmerült a busztársaság felelőssége. A kiszivárgott jegyzőkönyvek szerint a buszba engedély nélkül építettek be öt pótszéket, és pót-üzemanyagtartályokat. Szakértők szerint az egyik ilyen póttartály robbant fel az ütközésben.

Az ügyben még tart a nyomozás halálos tömegszerencsétlenséget okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés gyanúja miatt. Az ügyben az olasz rendőrség is nyomozott, ott két hónapon belül vádat emelhetnek.

A tragédia miatt a kormány szigorította a buszos kirándulások szabályait: januártól a külföldön diákokat szállító buszok este 11 és hajnali 4 között nem közlekedhetnek és a járművek sem lehetnek 13 évnél régebbiek. Az iskolák pedig csak olyan társaságokkal köthetnek szerződést, amelyek szakorvossal igazolják, hogy a buszsofőrök nem szenvednek alvászavarban.

hirado.hu
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • Az erkölcsi hontalanok rátámadnak népükre
  Amit az erkölcsi hontalanok az „árnyékkormányfővel” az élen művelnek Brüsszelben annak érdekében, hogy a Magyarországot jogosan megillető ezermilliárd forintokat ne fizessen meg az Európai Unió, az a nihilisták végső kétségbeesése – fogalmaz dr. Somogyi János.
 • Oroszország egyik legpusztítóbb fegyvere
  A 9K515 Tornádó-Sz rakéta-sorozatvető ereje állítólag az atombombáéval vetekszik. Az orosz rakétacsapások főleg a vízellátó és áramszolgáltató rendszereket veszik célba.
 • Elfogadták a magyar helyreállítási tervet
  Jelentős előrelépésként értékeli a területfejlesztési miniszter, hogy az Európai Bizottság (EB) másfél év után elfogadásra ajánlja a koronavírus-járvány utáni gazdasági helyreállítást segítő uniós források lehívását lehetővé tevő magyar tervet.
MTI Hírfelhasználó