Az ügyfélszolgálatról a felhőbe költözik az aláírás
Az elektronikus ügyintézés már eljutott odáig, hogy bizonyos esetekben nincs szükség az ügyfél ügyintéző előtti személyes megjelenésére, a folyamat nagy része a digitális térben megy végbe. Egészen a hitelesítő aláírásokig, amelyeket általában helyben kell papírra vetni, jó esetben postai úton elküldeni, de saját kézírással. Pedig alkalmazhatnánk például felhőalapú e-szignót is.
2017. július 8. 10:00

A személyes ügyfélforgalom átterelése a digitális térbe a legtöbb vállalat stratégiai listáján az elsők között szerepel. A digitalizálásban az egyik legfontosabb megoldandó kérdés, hogyan lehet a személyes megjelenést és a kézi aláírást kiváltani. Bár az elektronikus aláírás technológiája már régóta adott, s a nagyvállalatok egyre szélesebb körben használják is, a tömeges elterjedést eddig akadályozta a kivitelezésre szolgáló eszközök viszonylag körülményes, nem felhasználóbarát használata. Ahhoz ugyanis, hogy egy dokumentumot elektronikusan aláírjunk, céleszközökre és célszoftverekre – chipkártyára, kártyaolvasóra és speciális programra – van szükség. A felhasználó viszont egyszerűséget és kényelmet akar: okostelefonon, táblagépen vagy laptopon keresztül elektronikusan aláírni, bárhol és bármikor. Nemzetközi felmérések rávilágítanak, hogy a fogyasztók 80-90 százaléka elvárná, hogy teljes mértékben digitálisan, személyes megjelenés nélkül is képes legyen elintézni szerződéses vagy közügyeit.

A választ a felhőalapú, eszközfüggetlen e-aláírási megoldás adhatja meg, amelynek lényege, hogy egy dokumentum digitális szignálásához nincs szükség semmilyen speciális segédeszközre. – Az aláíró rendszer – mivel a felhőben működik – az interneten bármilyen platformról elérhető. Így laptopról, tabletről vagy okostelefonról is megoldható például egy e-mailen érkező szerződés, megrendelés elektronikus aláírása biztonságosan, bárhol, kevés lépésből – magyarázza Füzesi Csaba, az e-aláírásokkal foglalkozó Netlock Kft. stratégiai termékmenedzsere. A technológia alkalmas arra, hogy a szolgáltató bármilyen ügyfelet jogilag is elfogadott módon azonosítson a digitális térben.

Az eljárás egyszerű: a felhasználó egy böngészővel belép az elektronikus aláíró rendszer weboldalára, és a személyes biztonsági azonosítást követően néhány kattintással vagy érintéssel digitálisan aláírja például az e-mailen érkező PDF- vagy Word-dokumentumot – chipkártya, kártyaolvasó és speciális program alkalmazása nélkül. Az egész hasonlóan működik, mint egy felhőalapú netbanki szolgáltatás, s ehhez csak három lépés kell: a felületen feltölteni a portálra az aláírandó állományt; a feltöltött dokumentumok kijelölése és aláírása; az aláírt dokumentumok visszatöltése saját eszközünkre. Ennek az
e-aláírásnak a biztonsága – az azonosítás szempontjából – lényegében megegyezik az internetbankok által nyújtott biztonsággal, többfaktoros azonosítást is lehetővé téve. Vagyis a felhasználó a belépés után az SMS-ben kapott aktiváló jelszó begépelésével megerősíti az aláírási tranzakciót. Pontosan úgy, mint az internetbanki utalások, tranz­akciók esetén.

– A kiemelkedő biztonság és megbízhatóság érdekében a szolgáltató a felhasználói kulcsokat kriptográfiai célhardverben (Hardware Security Modul – HSM) generálja és tárolja, csak az aláíró által aktiválható módon. A megoldás fokozott biztonságú elektronikus aláírások és bélyegzők, minősített tanúsítványon alapuló fokozott biztonságú elektronikus aláírások és bélyegzők, illetve minősített időbélyegek létrehozására képes. Ez utóbbiakkal a teljes bizonyító erejű magánokirati joghatás is biztosított, s ez a legmagasabb elérhető szint Magyarországon – húzza alá Füzesi Csaba. A megbízhatóság érdekében a felhasználói kulcsokat a célhardver az aktiváló kód megadásának pillanatában készíti el és titkosítja, így a rendszer üzemeltetője sem férhet hozzájuk. Egy hagyományos, chipkártyás elektronikusaláírás-megoldáshoz képest – ahol a chipkártya végzi az azonosítást – egy felhőalapú szolgáltatás esetében, a virtuális kulcstárolás jóvoltából, a felhasználó kezében soha nincs ott az aláíró kulcsot tároló eszköz.

magyaridok.hu
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • Vakond a titkosszolgálatok világában
  Nem fogadhatjuk el, hogy az amerikai titkosszolgálati közösség egyik nyíltan deklarált fedőszervezete, a Natio­nal Endowment for Democracy (NED) továbbra is aktívan dolgozzon a magyar belpolitika számukra kívánatos irányba befolyásolásán, megváltoztatásán. Mert miként lehet értelmezni azt, hogy Demszky Gábor volt főpolgármester a mai napig ennek a szervezetnek az ösztöndíjasa? – veti fel Horváth József.
 • Wolfgang Schüssel kapta idén a Petőfi-díjat
  Wolfgang Schüssel, Ausztria volt szövetségi kancellárja vehette át a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Alapítvány Petőfi-díját csütörtökön, a budapesti Terror Háza Múzeumban rendezett ünnepségen.
 • A baloldal irányítja a tüntető álcivileket
  Baloldali pártok állnak a pedagógustüntetéseket szervező Tanítanék Mozgalom mögött. A hangfelvétel azt bizonyítja, hogy Tordai Bence adott tanácsokat az álcivil mozgalomnak arra, hogyan kezeljék a hétfői parlamenti botrányukat, mit mondjanak az újságíróknak.
MTI Hírfelhasználó