A veronai tragédia összefoglalója
A budapesti Szinyei Merse Pál Gimnázium diákjai és tanárai szenvedtek tragikus buszbalesetet az olaszországi Verona közelében, pénteken éjszaka. A legfrissebb jelentések szerint 26 sérültet 3 veronai kórházban kezelnek, egyiküket mesterséges kómában tartják, 2 utas állapota kritikus, 10-é nagyon súlyos, valamint 13-an könnyebb sérüléseket szenvedtek. Orbán Viktor kormányfő és a magyar kormány, Áder János köztársasági elnök, valamint a politikai pártok is részvétet nyilvánítottak.
2017. január 22. 00:17

Sítáborból tartottak hazafelé

A franciaországi sítáborból hazafelé tartó busz, amelyen 14 és 18 év közötti fiatalok utaztak, az A4-es autópályán egy veronai csomópontnál szenvedett balesetet, majd kigyulladt. A hivatalos adatok szerint 54 utas – köztük felnőtt kísérők – és két sofőr volt a buszon, de információk szerint ennél többen voltak rajta, egyelőre tisztázatlan okból.

Tizenhat súlyosan megégett holttestet emeltek ki a tűzoltók az autóbusz roncsai közül – közölte szombat reggel az olasz rendőrség parancsnoka, Geralomo Lacquaniti. Közlése azt jelenti, hogy a 16 halálos áldozat mindegyike azok közül került ki, akik nem tudták időben elhagyni az ütközés után kigyulladt járművet.

Hírügynökségi beszámolók rendőrségi forrásra hivatkozva arról számoltak be, hogy az égő buszból a hátsó ablakokon keresztül tudtak többen kimenekülni. Említést tettek arról, hogy egy testnevelő segített menekülni sokaknak, vissza-visszatérve a buszba, ő a hátán szerzett sérüléseket. Ugyancsak beszámoltak arról, hogy egy szlovén busz sofőrje úgy látta, hogy a busz kerekével valami nincs rendben és erre próbálta felhívni a sofőr figyelmét, de sikertelenül.

Olasz tévéhíradók felvételei szerint a jármű teljesen kiégett. A rendőrparancsnok azt is elmondta, hogy ismereteik szerint más jármű nem volt érintett a balesetben, és egyelőre vizsgálják, hogy az autóbusz miért szaladt le az útpályáról.  Egyelőre csak annyit lehet tudni, hogy a hatóságok nem nem találtak féknyomot, így feltételezhető, hogy a sofőr elaludt vagy rosszul lett. Az egyik szemtanú szerint azonban a busz már a baleset előtt füstölni kezdett, így lehet, hogy műszaki hiba okozhatta a tragédiát.

A tragédiáról nyilatkozó közlekedési szakértő az M1 aktuális csatornán kifejtette: nem következik a féknyom hiányából az, hogy nem volt fékezés. A busz benzintartálya elől van, tehát a baleset során a sztráda oszlopa megsérthette azt – tette hozzá Melegh Gábor közlekedési szakértő.Borbély László jogi szakértő pedig arról beszélt, hogy az olasz államügyészég vizsgálata azt is jelentheti, nem csak a sofőrök felelősségét vizsgálják.

A külügyminisztérium folyamatos kapcsolatban áll az illetékes szervekkel és a főkonzulátussal. A köztelevízió több stábja is Veronában tartózkodik.

Szinte véglegesült a sérültek listája

Szijjártó Péter külügyminiszter fél tízkor sajtótájékoztatót tartott az ügyben. Megerősítette: az olasz rendőrség tájékoztatása szerint tizenhatan égtek bent a buszban. Miután továbbra sem áll rendelkezésre pontos utaslista, így az áldozatok száma sem biztos, hogy végleges – tette hozzá.

A hivatalos adatok 54 utasról szólnak, de nem tudni pontosan, hányan utaztak valójában a járművön – mondta el az M1-en szombaton kora reggel Menczer Tamás, a külügyminisztérium sajtófőnöke.

Az M1 Híradója közölte: a Szinyei Merse Pál Gimnázium diákjai és tanárai utaztak a buszon. Az áldozatok között vannak diákok és tanárok is – erről már az iskola igazgatója számolt be a köztelevíziónak. Elhunyt a Dunakeszi Kinizsi Futsal Klub egyik utánpótlás korú játékosa is – számolt be az M1. Gyászol az FTC  Jégkorong Szakosztálya is, korábbi játékosuk is szerepel az áldozatok között.

A legfrissebb jelentések szerint 26 sérültet 3 veronai kórházban kezelnek, egyiküket mesterséges kómában tartják, 2 utas állapota kritikus, 10-é nagyon súlyos, valamint 13-an könnyebb sérüléseket szenvedtek. A helyszínen van a milánói magyar konzul is, aki a külügyminiszter utasításai szerint jár el – tájékoztatott Menczer Tamás –, és igyekszik minden segítséget megadni. A külügyminisztérium milánói munkatársai Veronába utaztak, és a miniszter utasításának megfelelően két konzul Budapestről útnak indult, hogy a szükséges segítséget megadja.

Csató Gábor, az Országos Mentőszolgálat főigazgatója, aki a sérültekért indult magyar mentőcsoporttal tartózkodik a helyszínen, az M1 aktuális csatorna esti műsorában elmondta: a hat súlyos sérült közül ketten életveszélyes, válságos állapotban vannak, életfunkcióikat gépekkel tartják fenn. Ők egyelőre nem szállíthatók Magyarországra, a másik négy súlyos sérültet akár már vasárnap hazaszállíthatják.

Győrfi Pál, a mentőszolgálat szóvivője a helyszínről telefonon az MTI-nek elmondta, hogy a buszbaleset sérültjeiért indult magyar mentőcsoport két csapatra oszlott, az egyik a kórházban kezeltek állapotát méri fel, a másik a könnyebben megsérült, szállodában lévő magyarokét. Kiemelte: meggyőződtek róla, hogy a legmagasabb szintű ellátást kapják a sérültek, akiket jellemzően égési sérülések, törések, belső vérzés miatt kell ellátni.

A könnyebb sérülteket délután kiengedték a kórházakból, ők egy szállodában vannak, őket vasárnap haza is engedhetik.

Orbán Viktor: imáimmal a gyászolók mellett vagyok

“Minden család, közösség, nemzet számára a fiatal életek, gyermekeink elvesztése a legnagyobb csapás” – írta Orbán Viktor miniszterelnök az éjszakai olaszországi buszbaleset kapcsán elküldött nyilatkozatában.

Közölte, utasította a magyar hatóságokat, hogy mindent kövessenek el a helyzet teljes körű tisztázása érdekében. A gyász nehéz pillanataiban imáimmal a tragédiával sújtott családok, barátok mellett vagyok – zárul Orbán Viktor nyilatkozata.

Nemzeti gyásznapot rendelt el a kormány

Orbán Viktor miniszterelnök kezdeményezésére a kormány az olaszországi buszbalesetben elhunyt áldozatok emlékére január 23-át nemzeti gyásznappá nyilvánította – közölte Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője szombat délután az MTI-vel.

Telefonon egyeztetett a magyar és olasz miniszterelnök

Paolo Gentiloni olasz miniszterelnök telefonon fejezte ki részvétét Orbán Viktor kormányfőnek és egész Magyarországnak, majd tájékoztatta Orbán Viktort a balesettel kapcsolatban rendelkezésére álló információkról, és arról, hogy az olasz mentőegységek és egészségügyi intézmények minden tőlük telhetőt megtesznek a sérült magyarok lehető legjobb ellátásáért – közölte Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője.

Orbán Viktor megköszönte a tájékoztatást és az olasz hatóságok munkáját. Megkérte partnerét, hogy az olasz és a magyar állami szervek alakítsanak ki szoros együttműködést annak érdekében, hogy tisztázódjanak a tömegkatasztrófa körülményei, illetve az áldozatokat és a sérülteket mihamarabb sikerüljön Magyarországra szállítani.

Áder János köztársasági elnök is részvétét fejezte ki, a Köztársasági Elnöki Hivatal által az MTI-nek eljuttatott közleményében úgy fogalmazott: mély megrendüléssel értesült a magyar gimnazistákat ért tragikus buszbalesetről, úgy fogalmazott: az elhunytak szüleit, testvéreit, hozzátartozóit, osztálytársait és tanárait ért gyász ma mindenkié, a szomorú hír minden édesanyában és édesapában ugyanazokat a szorongató érzéseket hívja elő. Végezetül köszönetét fejezi ki a mentésben részt vevőknek.

Kósa Lajos, a Fidesz frakcióvezetője arról tájékoztatott, hogy mindannyiukat megrázta a baleset, együttéreznek a fiatalokkal, a családjaikkal, az osztálytársaikkal. Arra kéri képviselőtársait, hogy együttérzésüket juttassák kifejezésre oly módon, hogy a hétvégére tervezett nyilvános rendezvények esetében kizárólag a hivatalos, protokolláris részen vegyenek részt, az utána következő fogadáson, bálon ne legyenek már jelen.

Tarlós István is mély együttérzését fejezte ki az áldozatok családjainak részvétközleményében. A tragikus baleset túlélőinek a főpolgármester mielőbbi gyógyulást kíván – áll a Főpolgármesteri Hivatal közleményében.

Részvétét fejezte ki közleményben a Fidesz, a Fidelitas, a KDNP, az MSZP, az LMP,  a Jobbik, a Demokratikus Koalíció, a Párbeszéd és a Magyar Liberális Párt is.

Erdő Péter bíboros arra kérte az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye papjait, hogy a vasárnapi szentmiséken emlékezzenek meg az áldozatokról.

Legmélyebb együttérzését és őszinte részvétét fejezte ki a veronai magyar busztragédia kapcsán Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke is közlemény útján.

Az Országos Mentőszolgálat szakemberei megérkeztek a helyszínre

Az Országos Mentőszolgálat szakemberei repülővel, és négy jól felszerelt mentőautóval indultak el Budapestről a buszbaleset sérültjeihez – tájékoztatta Győrfi Pál, a mentőszolgálat kommunikációs vezetője az MTI-t.

Győrfi Pál, aki szintén tagja a Veronába tartó mentési csoportnak hozzátette: Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkár utasítása szerint a helyszínen, Veronában és Budapesten is felállítanak egy mentésirányítási központot. A budapesti központ feladata az lesz, hogy megszervezze a hazahozott sérültek kórházi elhelyezését.

Jelezte azt is, hogy már négy fővárosi kórház jelentkezett az OMSZ-nél, hogy teljes kapacitással állnak rendelkezésre. Elmondta továbbá: a helyszínen derül majd ki, hogy melyik sérült mikor lesz szállítható, milyen módon hozható haza, sérülései alapján melyik kórház lesz a legmegfelelőbb számára.

Megemlékezés, később  gyertyagyújtást tartottak az áldozatok emlékére 

Korlátozzák a forgalmat Budapest VI. kerületében, a Szinyei Merse Pál Gimnáziumnál – közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság hivatalos honlapján. A tájékoztatás szerint a megemlékezés idejére lezárták a Budapest VI. Kmety György utca és a Szinyei Merse utca kereszteződését, valamint a gimnázium előtti szakaszt.

Balog Zoltán emberi erőforrások miniszter, Rétvári Bence, a tárca parlamenti államtitkára, Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkár, Palkovics László oktatásért felelős államtitkár és Solti László, a Klebelsberg Központ vezetője is szombaton késő délután közösen gyertyát gyújtottak a gimnázium előtt.

Az emberi erőforrások minisztere korábbi rendkívüli sajtótájékoztatóján bejelentette: minden segítséget megadnak a tragédiában érintetteknek. A veszteség közös, a legnagyobb a családé, de a veszteség az egész országnak, amikor erejük teljében lévő fiatalok elmennek – fogalmazott Balog Zoltán. Azt szeretnénk, hogy mindenki, akit veszteség ért, érezzék, hogy velünk vagyunk – fogalmazott az Emmi miniszter. Balog Zoltán később arról beszélt, hogy százával érkeznek az üzenetek a kormányhoz, hogy ki milyen módon szeretne segíteni. A miniszter hangsúlyozta, az együttérzésen túl az elsődleges feladat most a mentés.

Folyamatosan pszichológusok, pszichiáterek segítik a veronai buszbalesetben érintett Szinyei Merse Pál Gimnázium tanulóit – nyilatkozta Palkovics László oktatási államtitkár az intézmény épülete előtt. Minden segítséget megadnak az iskola tanulóinak, hozzátartozóinak és tanároknak – tette hozzá az államtitkár.

Szintén gyertyagyújtással, valamint csendes virrasztással emlékeztek meg Dunakeszin az elhunyt fiatal sportolóról.

Elképesztő összefogás támogatja a tragédiát szenvedett gyerekeket

Az M1 tudósítója járt annál a szállodánál, amelyben elszállásolták a baleset sérültjeit. Sárközy Júlia arról beszélt, hogy érthető módon nagyon levertek voltak a diákok, és mihamarabb pszichológus segítségét kérik a tragédia feldolgozásához.

Közleményt olvasott fel egy szülő, aki reggel óta tartózkodik Veronánál. Zsigmond Attila arról beszélt, hogy elképesztő összefogás és szeretetet támogatja a gyerekeket, családokat. “Felsorolni is nehéz, hogy mennyi segítséget kapunk a ruhaneműktől, az ügyintézésen át mindenben a konzulátustól, veronai magyaroktól, a helyiektől, mindenkitől”  - fogalmazott.

Pszichológusokat küldött a Katasztrófavédelem 

Várhatóan az esti órákban érkezik meg a katasztrófavédelem pszichológusokból álló, négy tagú krízisintervenciós csoportja Veronába – tette közzé honlapján az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság. Az olasz hatóságok kérésére három tagú magyar rendőrszakértői csoport utazott Olaszországba, a veronai buszbaleset helyszínére – közölte honlapján a rendőrség.

Megszólalt a buszt biztosító cég egyik alkalmazottja

A Pizolit Személyszállító Kft. munkatársa úgy fogalmazott, hogy nem érti, miért merült fel, hogy a jármű kormánya mögött egy francia sofőr ült a baleset idején. Tudomása szerint a hazafelé tartó autóbuszt a sítábor ideje alatt végig kint tartózkodó két magyar sofőrjük vezette.  A cég tulajdonos-ügyvezetőjét ugyanakkor még nem nyilatkozott.

Az olaszok megkezdték a nyomozást

Gondatlanságból elkövetett, több ember halálával járó közúti baleset okozása miatt ismeretlenek ellen nyomozást indított a veronai államügyészség – közölte a szervezet. Az államügyészség tájékoztatása szerint tisztázni próbálják, ki felelős a tragédiáért. A kiégett autóbusz váza délután még a baleset helyszínén volt, az olasz hatóságok ponyvákkal takarták le a roncsot, hogy a későbbi vizsgálatok érdekében védjék az időjárás viszontagságai elől. A helyszínelés befejezése után, az esti órákban a roncsot elszállították. A baleset körülményei továbbra is tisztázatlanok, a körülményeket vizsgálják. Egyelőre nem ismert a busz pontos műszaki állapota és az sem, hogy a sofőrök mikor váltották egymást.

Az interneten is összefogtak a segíteni akarók

A legnagyobb közösségi portál nyílt klubjában szombaton olaszok és magyarok egyaránt felajánlanak segítségeket és megosztják egymással az információkat A túlélők érdekében a Facebook ITALIA-UNGHERIA • OLASZ-MAGYAR nyílt klubjában szombaton egyre másra jelentek meg a segítséget felajánló posztok.

Ügyvédeket, szállást és mindent, ami ilyenkor szükséges, olaszok és kint élő magyarok is felajánlottak. Aki további segítséget szeretne nyújtani, felajánlani, az itt kérheti tagfelvételét a klubba: https://www.facebook.com/groups/italia.ungheria

A 6X6 Taxi ingyenesen szállítja ki a hozzátartozókat Veronába

A 6x6 Taxi és a Taxi 2000 részvétét fejezi ki a busztragédia áldozatainak és családtagjainak!!!

Ezúton ajánljuk fel, hogy a családtagokat ingyenesen szállítjuk ki Veronába!

Keressenek bennünket a 6x6 Taxi és a Taxi 2000 központi számán, hogy a részleteket egyeztessük.

.

hirado.hu - MTI - M1
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • Az erkölcsi hontalanok rátámadnak népükre
  Amit az erkölcsi hontalanok az „árnyékkormányfővel” az élen művelnek Brüsszelben annak érdekében, hogy a Magyarországot jogosan megillető ezermilliárd forintokat ne fizessen meg az Európai Unió, az a nihilisták végső kétségbeesése – fogalmaz dr. Somogyi János.
 • Oroszország egyik legpusztítóbb fegyvere
  A 9K515 Tornádó-Sz rakéta-sorozatvető ereje állítólag az atombombáéval vetekszik. Az orosz rakétacsapások főleg a vízellátó és áramszolgáltató rendszereket veszik célba.
 • Elfogadták a magyar helyreállítási tervet
  Jelentős előrelépésként értékeli a területfejlesztési miniszter, hogy az Európai Bizottság (EB) másfél év után elfogadásra ajánlja a koronavírus-járvány utáni gazdasági helyreállítást segítő uniós források lehívását lehetővé tevő magyar tervet.
MTI Hírfelhasználó