A többség az államtól reméli a nyugdíjas biztonságot
A magyar lakosság 60 százaléka nem tartja fenntarthatónak az állami nyugdíjrendszert, ennek ellenére a társadalom 66 százaléka az államtól reméli a nyugdíjas évek anyagi biztonságát - derül ki a Magyar Biztosítók Szövetsége (Mabisz) megbízásából a Századvég Alapítvány által készített reprezentatív kutatásból.
2016. december 17. 09:31

A kutatás szerint a magyar lakosság alig több mint fele takarít meg kisebb-nagyobb rendszerességgel – 22 százalék rendszeresen, további 30 százalék esetenként -, a ténylegesen megtakarítók elsősorban a 30-49 év közötti korosztályok gazdaságilag aktív tagjai közül kerülnek ki.

A megtakarítások célját vizsgálva tekintve kiderül, hogy a többség inkább a mindennapokat érintő, kevésbé távoli célok érdekében tesz félre, és rendkívül alacsony, alig hat százalék azoknak az aránya, akik rendelkeznek nyugdíjcélú megtakarítással.

A megtakarításra képes korosztályok közül elsősorban a harmincas, városi, felsőfokú végzettséggel rendelkezőkben a legnagyobb a hajlandóság arra, hogy nyugdíj-előtakarékosságban gondolkozzanak.

A nyugdíjbiztosítás iránt érdeklődők 52 százaléka 5-20 ezer forint közötti összeget lenne hajlandó havonta nyugdíjcélra félretenni és átlagosan 150 ezer forintos havi járadék mellett tudná fenntartani jelenlegi életszínvonalát a nyugdíjazása után is.

A nyugdíjbiztosítások komoly növekedést értek el az elmúlt két évben, mióta állami támogatást élveznek az ilyen célú megtakarítások. A Mabisz becslései szerint az idei év végére a nyugdíjbiztosítások száma megközelítheti a 200 ezret.

A szövetség szerint az, hogy jogszabály rögzíti, a nyugdíjcélú megtakarítások csak a nyugdíjba menetelkor hozzáférhetők, elősegíti a lakosság hosszabb távra történő öngondoskodását.

Tovább emelkedett a nyugdíjak reálértéke

A magyar férfiak átlagosan 17, a nők 23,6 évet tölthetnek nyugdíjban a várható élettartamok alapján. A jelenlegi öregségi nyugdíjasok többsége a kétezres években vonult vissza. Ellátásuk reálértéke egy év alatt 1,4 százalékkal emelkedett, ami azt jelenti, hogy havonta átlagosan több mint 121 ezer forintot kaptak.

Magyarországon a 60 évesek várható élettartama a férfiak esetében 17,3 év, a nőknél 21,7 év volt 2015-ben – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára a szocialista Lukács Zoltán írásbeli kérdésére. Rétvári Bence azt írta: a várható élettartamok alapján kalkulálva a férfiak 17, a nők pedig 23,6 évet tölthetnek átlagosan nyugdíjasként.

Az már a Központi Statisztikai Hivatal elemzéséből látszik, hogy 2016 januárjában valamivel több, mint kétmillió embernek – 1,26 millió nőnek és 745 ezer férfinak – folyósítottak öregségi nyugdíjat. Az öregségi nyugdíjasok 93 százaléka betöltötte a számára irányadó nyugdíjkorhatárt, de számuk 24 ezerrel csökkent 2015-höz képest. Ennek részben az az oka, hogy közben 14 százalékkal nőtt azoknak a nőknek az aránya, akik 40 év jogosultsági idő után döntöttek a nyugállományba vonulás mellett. A nyugdíjasok 14 százaléka megváltozott munkaképessége miatt kapott ellátást. Az öregségi nyugdíjasok csaknem harmada 40 évnél több, további 28 százaléka legalább 35 évnyi szolgálati idő alapján kapja a járandóságát. A nemek közötti különbségek a szolgálati időben is jelentősek: a férfiak fele 40 évnél többet, további negyedük legalább 35 évet dolgozott, mielőtt nyugdíjba ment. A nőknél viszont a 25 évnél kevesebb szolgálati idővel rendelkezők száma és aránya is jelentős.

alap

A KSH adatai szerint a nyugdíjak reálértéke egy év alatt 1,4 százalékkal emelkedett. Az öregségi nyugdíj átlagos havi összege 121 041 forint volt, 2602 forinttal több, mint 2015-ben. A nemek közötti különbségek itt is megmutatkoznak: a férfiak 131 459 forintot, a nők ennél 16 573 forinttal kisebb összeget kaptak. A megyék, de különösen a járások között ugyanakkor jelentősek a különbségek a nyugdíjak összegében: a legmagasabb és a legalacsonyabb összeg között 45 ezer forint volt az eltérés. A legkedvezőbb helyzetben a fővárosi nyugdíjasok voltak, Budapesten belül a XI. és a XII. kerület emelkedett ki közel 164 ezer forint átlagos öregségi nyugdíjjal.

MTI - magyaridok.hu
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • Itália is a konzervatív erőkre számít
  A jövendő olasz kormány összes pártjával régi és jó kapcsolatot ápol a magyar kormány, ezért nem lesz nehéz együttműködni olyan kérdésekben, mint az illegális bevándorlás elleni fellépés vagy a családpolitika - hangoztatta Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója az MTI-nek az Olasz Konzervatívok. Európa, identitás, szabadság című konferencián, amelyen felszólalt Rómában pénteken.
 • Gazdasági válság radikális szélsőségekkel
  Az emberek félnek a közelgő téltől. Úgy, ahogy békeidőben még soha. A legnagyobb problémájuk nem a magyar és lengyel jogállamiság állítólagos hiányossága. Ezzel csak az Európai Parlament balliberális képviselőinek mindenre elszánt elitegységei vannak elfoglalva. Irigyeljük a problémáikat – írja Horváth József.
 • Orbán: hazudtak Brüsszelben az európai embereknek
  Hazudtak Brüsszelben az európai embereknek, amikor azt mondták, hogy a szankciókat nem terjesztik ki az energiára és azok az ukrajnai háború gyors lezárását eredményezik majd - mondta a miniszterelnök pénteken, a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.
MTI Hírfelhasználó