Tíz éve lincselték meg Szögi Lajost
A tiszavasvári tanár gyermekei a mai napig nem jutottak hozzá a kártérítéshez.
2016. október 15. 16:31

Pontosan tíz éve lincselték meg Szögi Lajost a Borsod megyei Olaszliszkán. Azután támadtak rá helyi cigányok, hogy egy roma kislány átszaladt a kocsija előtt, és az út melletti árokba esett, de nem sérült meg. Az akkor 44 éves földrajztanárral utazott két kislánya is; a férfi utolsó szavaival az ő életükért könyörgött. A gyerekek lassan felnőnek, de az emlékek nem halványulnak, a megítélt kártérítésből pedig semmit sem láttak.

Még mindig nem tette túl magát Szögi Lajos családja a 2006-ban történt brutális gyilkosságon, többek között éppen ezért nem szerettek volna nyilatkozni. Ügyvédjüktől, Helmeczy Lászlótól azonban megtudtuk, hogy a meglincselt tanár legnagyobb lánya, aki egyébként nem volt ott Olaszliszkán, már férjhez ment, és született egy kislánya. A középső lány utolsóéves az orvosi egyetemen, kardiológusnak készül, a legkisebb gyermek pedig középiskolás.

A tragikus sorsú tanárról azóta is minden évben megemlékeznek: az október 15-hez legközelebb eső szombaton Tiszavasváriban találkoznak az emlékezők, ahol megkoszorúzzák a tragédia után felállított kopjafát. Utána Olaszliszkára, a gyilkosság helyszínére mennek, ahol az a református lelkész mond beszédet, aki eltemette az áldozatot, majd elindul a „Szögi Lajos-emlékmenet”, amely tulajdonképpen egy természetjáró túra. – Azért így emlékeznek, mert az áldozat is természetbarát volt, gyakran járt túrázni – tette hozzá az ügyvéd. Szögi Lajos idős szülei pedig mindennap kilátogatnak a temetőbe, fiuk sírjához. Az idei megemlékezést holnap tartják a mai munkanap miatt.

Helmeczy László azt is elmondta, hogy a család anyagi helyzete nem túl jó, Szögi Lajos halálával elvesztették a családfenntartót, és az állam is magukra hagyta őket. Az ügyvéd emlékeztetett, hogy a gyilkosság idején 14 és 5 éves lányoknak, valamint a család többi tagjának – Szögi Lajos nagyanyja azóta elhunyt – 2010-ben a bíróság jogerősen 46 millió forint nem vagyoni kártérítést ítélt meg, de ebből a mai napig egy fillért sem láttak. A családot és az orvosira járó lányt egy – Helmeczy és Csányi Sándor által életre hívott – alapítvány támogatja. A család és a lány is 30-30 ezer forintot kap minden hónapban, de sokszor másként is segítik őket.

Az ügyvéd hangsúlyozta, hogy a Szögi családdal ellentétben a 2008–2009-ben történt romagyilkosságok áldozatai hozzátartozóinak már több tíz millió forintot fizettek ki. Az ügyvéd szerint az áldozatvédelmi törvény jelenlegi formájában alkalmatlan arra, hogy megfeleljen a céljának. Az ügyvéd szerint úgy kellene módosítani a törvényt, hogy egyéni elbírálás alapján döntsenek a kártalanításról, és legyen egy keret, amelyből – más lehetőségek híján – segítséget kaphatnának az áldozatok hozzátartozói.

A brutális gyilkosság azután történt, hogy Szögi Lajos – aki éppen az egyik lányáért indult Vámosújfaluba – autójával elsodort Olaszliszkán egy cigány kislányt, aki az út melletti árokba esett, de komolyabban nem sérült meg, csupán horzsolásai keletkeztek. A nyomozás adatai szerint Szögi Lajos megállt, hogy megnézze, nem lett-e baja a gyereknek, de az autóból már nem tudott kiszállni, mert a lány bátyja a kocsihoz rohant, és a motorháztetőre felugorva, ököllel a szélvédőre ütött, amely betört.

Szögi Lajos megpróbált az autóval elindulni, de nem tudott, mivel akkorra odaért a kislány apja, még fiatalkorú bátyja és további három rokona, akik kirángatták a kocsiból, majd ütlegelni, rugdosni kezdték. Ezalatt a kislány anyja kicsivel távolabbról – bujtogatva az ütlegelőket – azt kiabálta, hogy „Öljétek meg a magyart, mert meghalt a gyerek!”, holott az esés után a Kitti nevű lány beszaladt a házuk udvarára.

A tettesek felindulásukkal próbálták megmagyarázni, hogy emberi mivoltukból kivetkőzve támadtak a köztiszteletben álló többgyermekes családapára. A legtöbbször a kislány báty-
ja rúgott bele az áldozatba, egy másik rokon pedig nekifutásból rúgta fejbe Szögi Lajost. Kitti apja az udvarba is beszaladt, ahonnan egy baltát hozott elő, amivel le akarta vágni a földön fekvő, már súlyosan sérült ember fejét.

Szögi Lajos könyörgött, hogy ne bántsák a lányait, a lincselők viszont azt ordították a két gyereknek, hogy ha nem fogják be a szájukat, akkor megerőszakolják őket. A lányok ekkor elmenekültek a város felé, és egy szembejövő asszony autóját megállítva, majd a telefonját elkérve értesítették édesanyjukat és nővérüket. Mire Sátoraljaújhelyről a mentők megérkeztek, Szögi Lajos már belehalt súlyos sérüléseibe. Az elsődleges orvos szakértői vélemény szerint 45 ütés, rúgás érte a tanárt.

A sérülések túlnyomórészt az áldozat fején és nyakán keletkeztek, és közvetlenül ezek okozták a férfi halálát. Szögi Lajost többezres tömeg kísérte utolsó útjára október 21-én Tiszavasváriban. Olaszliszka önkormányzata 2011-ben emléknappá nyilvánította október 15-ét, 2015-ben pedig a tiszavasvári Zalka Máté utcát Szögi Lajos utcára nevezték át.

Az ítélet

A Debreceni Ítélőtábla 2009. november 13-án kihirdetett jogerős ítéletében megváltoztatta az elsőfokú verdiktet, és három tettest életfogytig tartó, hármat 15–17 év közötti, kettőt pedig 10-10 év fiatalkorúak börtönében letöltendő szabadságvesztésre ítélt társtettesként, különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés miatt. Így az elsőrendű vádlott, ifjabb Horváth Dezső, a kislány idősebb bátyja 17 év fegyházat kapott. A másodrendű vádlottat, idősebb Horváth Dezsőt, a kislány apját első fokon életfogytig tartó, de minimum 30 év fegyházbüntetésre ítélték. A másodfok ezt életfogytiglanira módosította. A harmadrendű vádlott, Szarka András első fokon kiszabott 15 éves fegyházbüntetését a másodfok is helybenhagyta, ahogy a negyedrendű vádlott, a kiskorú Szarka Gergőét is, akinek tíz évet kell fiatalkorúak börtönében töltenie. Szintén helybenhagyta a másodfokú bíróság az ötödrendű vádlott, idősebb Horváth Dezsőné, a kislány anyja 15 éves fegyházbüntetését.

A hatodrendű vádlott, Fercsák György büntetését az első fokon kiszabott 15 év szabadságvesztést életfogytig tartó fegyházbüntetésre súlyosbították, csakúgy mint a hetedrendű vádlott Jónás Gusztávét. Horváth Krisztián nyolcadrendű vádlott, aki szintén a kislány testvére, az elsőfokú döntéssel egyezően, tíz év börtönbüntetést kapott, amit a fiatalkorúak börtönében kell letöltenie. A táblabíróság megállapította: a vádlottak nem a kislány sorsával, hanem a bosszúállással törődtek, ráadásul ezt útonálló, garázda módon tették, és annyira veszélyesek a társadalomra, hogy nem szabható ki rájuk enyhébb büntetés.

magyaridok.hu
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • Széchenyi európaisága a mának is mintát ad
  Széchenyi István Magyarország felemelkedését a korban rohamosan fejlődő Nyugat-Európához való felzárkózásban, és a kontinensnek a kapitalizmus útjára lépett felében kialakított gazdasági minták átvételében látta – mondta Latorcai Csaba államtitkár a Széchenyi Társaság idei dÍjkiosztó ünnepségén a Magyar Tudományos Akadémia épületében.
 • Gyárfásra koncentráltak a rendőrök elejétől fogva
  Kovács Lajos nyugalmazott rendőrezredes tanúkénti meghallgatásával folytatódott ma a Fővárosi Törvényszéken a Fenyő János médiavállalkozó meggyilkoltatása miatt zajló per. Az ezredes éveken át vezette a nyomozást, egészen addig, amíg feljebbvalói parancsra meg kellett szüntetniük, miután egy sor bizonyítékot összegyűjtöttek.
 • A jegybank folytatja az infláció elleni küzdelmet
  Az alapkamatemelési ciklus lezárásával nincs vége az infláció elleni küzdelemnek, a jegybank más eszközökre nagyobb hangsúlyt fektetve folytatja a pénzügyi szigorítást és az infláció elleni küzdelmet - mondta Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke a 125 bázispontos kamatemelést követő sajtótájékoztatón, kedden.
MTI Hírfelhasználó