Óriási az érdeklődés a csok iránt
Óriási az érdeklődés a családi otthonteremtési kedvezmény (csok) iránt, az idei első fél évben 61 ezren érdeklődtek a bankoknál.
2016. július 29. 18:27

Hat hónap alatt 11 900 kérelmet nyújtottak be, ezek összértéke 31,9 milliárd forint - jelentette be Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára pénteken Nagytarcsán.

Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára arra hívta fel a figyelmet, hogy az elmúlt egy évben több mint 22 ezer családnak sikerült segíteni a csokkal, ami 43 milliárd forintos támogatást jelent.

Dömötör Csaba kifejtette: az adatok azt tanúsítják, hogy a magyarok bíznak ebben az otthonteremtési lehetőségben, és élnek is vele.

Emelkedett az építési engedélyek száma is

Jelezte ugyanakkor azt is, hogy a csok csak egy eleme az otthonteremtési programnak, a lakáshoz jutást segíti az áfacsökkentés, a háromgyermekeseknek járó 10 millió forintos támogatás és a nemzeti otthonteremtési közösségek (nok) létrehozása is.

A program népszerűsége megnyilvánul az építési engedélyek számának növekedésében is – tette hozzá -, a KSH legfrissebb adatai szerint az idei első hat hónapban több építési engedélyt adtak ki, mint tavaly összesen.

A legjobban a megyei jogú városokban emelkedik a szám, de a községekben is 72 százalékos a növekedés – mondta, kiemelve ez utóbbi fontosságát, mert a korábbi időszakban a vidéki kistelepüléseken nagyon alacsony volt az építkezések száma.

Az államtitkár felidézte: a kormány azért indította el az otthonteremtési programot, hogy minden család saját lakáshoz vagy házhoz jusson, méghozzá elérhető áron. Hangsúlyozta: a kormány részéről minden szükséges forrás rendelkezésre áll, 2017-ben ez 211 milliárd forintot jelent.

Az otthonteremtési intézkedésekkel kapcsolatos ellenzéki reakciókról szólva rámutatott, hogy a Jobbik a bérlakás-építési programot “erőlteti”, pedig a saját lakás és a saját ház a polgári élet egyik nagyon fontos eleme, és az is jól látszik, hogy a magyarok sokkal jobban ragaszkodnak a saját tulajdonú lakáshoz, házhoz, mint más uniós tagországok lakói.

Az államtitkár idézte a szocialista Korózs Lajost, aki szerint az otthonteremtési kedvezményrendszer életidegen és mindenféle realitásoktól mentes. Dömötör Csaba a kijelentésre reagálva úgy fogalmazott, hogy erre éppen 11 900 cáfolat érkezett. Hozzátette: az ellenzéki pártok eltörölnék az otthonteremtési programot, de “amíg ez a kormány hivatalban van, lehet építeni erre a programra”.

Valós igényre reális válasz

Novák Katalin arra emlékeztetett, hogy 2015. július elsején indult el az otthonteremtési program első fontos eleme, a csok. Mint mondta, megtapasztalva, hogy “ez valós igényre adott reális válasz”, növelték a támogatási összegeket és kibővítették a lehetőségek körét, ez év elejétől megújult formában folytatták a programot.

Az államtitkár felidézte: a csoknak köszönhetően akár 10 millió forintos vissza nem térítendő összeget is kaphatnak azok, akik családban élnek, vagy gyermeket vállalnak a közeljövőben, s a program azoknak is segítséget jelent, akik használt ingatlant vásárolnak.

Az államtitkár kiemelte: az érdeklődés egyre növekszik a csok iránt, az új építésű otthont tervezők között tízszeresére nőtt a nagycsaládosok aránya, ami azt is jelzi, hogy sokan terveznek már három vagy annál is több gyermeket.

Az elmúlt egy év adatait ismertetve elmondta: több mint 22 ezer családnak sikerült segíteni a csokkal, ami 43 milliárd forintos támogatást jelent.

Szólt arról is, hogy növekszik az előre vállalt gyermekek aránya, minden harmadik támogatást ilyen család vesz igénybe.

Novák Katalin közölte: a csok és a családi otthonteremtési program minden eleme rendkívül népszerű, és a kormány elkötelezett a folytatása mellett.

MTI
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • Novák Katalin Bagdadban
  Novák Katalin személyében első alkalommal látogatott magyar köztársasági elnök Irakba - közölte a Sándor-palota az MTI-vel.
 • Vakond a titkosszolgálatok világában
  Nem fogadhatjuk el, hogy az amerikai titkosszolgálati közösség egyik nyíltan deklarált fedőszervezete, a Natio­nal Endowment for Democracy (NED) továbbra is aktívan dolgozzon a magyar belpolitika számukra kívánatos irányba befolyásolásán, megváltoztatásán. Mert miként lehet értelmezni azt, hogy Demszky Gábor volt főpolgármester a mai napig ennek a szervezetnek az ösztöndíjasa? – veti fel Horváth József.
 • Wolfgang Schüssel kapta idén a Petőfi-díjat
  Wolfgang Schüssel, Ausztria volt szövetségi kancellárja vehette át a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Alapítvány Petőfi-díját csütörtökön, a budapesti Terror Háza Múzeumban rendezett ünnepségen.
MTI Hírfelhasználó