Nagy károkat okozott az éjszakai vihar
Több mint négyszáz helyszínre riasztották a tűzoltókat. Leszakadó faágak, kidőlt fák okoztak gondot, a hirtelen lezúduló csapadék pedig pincéket öntött el.
2016. július 14. 08:29

 

Hajdu Márton, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője a Kossuth Rádióban és az M1 Ma reggel című műsorában elmondta: a legtöbb bejelentést Veszprém megyéből kapták. Fennakadások voltak a közúti és a vasúti közlekedésben is. Hajdú Márton hozzátette: ötven helyszínen jelenleg is dolgoznak a tűzoltók. A vihar most a déli országrészben, Baranyában tombol.

Fennakadások a vonatközlekedésben

A vihar miatt továbbra is vannak fennakadások a vasúti közlekedésben. A fehérvári vonalon már helyreállt a menetrend, a pécsi, a szolnoki és a Pécs-Gyékényes vonalon azonban még a szokásosnál hosszabb a menetidő.

A Budapest-Dombóvár-Pécs vasútvonalon reggel fél hat után fák dőltek a felsővezetékre. A vonatokat dízelmozdonyok húzzák, jelentősek a késések.

A Dunántúlon, Pécs és Gyékényes között több helyen szintén a pályára dőlt fák miatt áll a vonatközlekedés.

A sínekre dőlt fák miatt áll a vonatforgalom Soltvadkert és Pirtó között is. A Budapest-Kunszentmiklós-Kelebia vonalon késésekre kell számítani. Az utasokat várhatóan vonatpótló buszok viszik Soltvadkert és Kiskunhalas között.

Az aktuális helyzetről információk találhatók a www.mavcsoport.hu címen, a Vonatinfó alkalmazáson, valamint a MÁVDIREKT információs vonalán, a +36-1-349-49-49-es telefonszámon.

Éjszaka a fővárosra is lecsapott a vihar

Szerda éjszakára Budapestet is elérte az ország nyugati felében órák óta tomboló vihar. A fővárosban egyelőre csak kisebb károkról érkezett bejelentés a katasztrófavédelemhez.

A XI. kerületi Baranyai téren autóra esett egy nagyobb faág, a XIV. kerületi Abonyi úton pedig három autóra zuhant egy kettétört fa.

A XIII. kerületi Reitter Ferenc utcában egy építési területet határoló kordont fújt el a szél, a tűzoltók állítoávissza a helyére.

Budapesthez közel, Pilisvörösváron félméteres víz állt a vasúti aluljáróban, amit a helyi önkéntes tűzoltók szivattyúztak ki, így újra megindulhatott a forgalom. Solymáron pedig egy húszméteres fa dőlt a villanyvezetékekre, itt a helyi önkéntes tűzoltók munkáját a fővárosi hivatásos egységek is segítik.

A fővárosban közlekedési baleset is történt, a III. kerületi Madzsar József utcában fának ütközött egy utasokat nem szállító autóbusz, a sofőrt a mentők vizsgálják.

A Balatonnál az északi parton tombolt a leghevesebb vihar

A Balaton térségét nyugati, délnyugati irányból szerda este fél nyolckor érték el a heves zivatarok. A legerősebb góc, egy szupercella (örvénylő zivatar) centrumával az északi part mentén haladt el, és sokfelé rendkívül intenzív csapadékot, pusztító jégesőt és orkánerejű szelet okozott – számolt be róla Horváth Ákos meteorológus, a Siófoki Viharjelző Obszervatórium vezetője éjjel az MTI-nek.

A Balaton térségében a legerősebb széllökéseket az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) mérőhálózatán Zánkán 20.05-kor (112 kilométer/óra), Balatonfüreden 20.25-kor (115 kilométer/óra), továbbá Siófok és Alsóörs között a vízközépi mérőcölöpön 20.30-kor (120 kilométer/óra) regisztrálták.

A várható heves viharra már a reggeli óráktól figyelmeztetést adott ki az OMSZ siófoki obszervatóriuma, és a vihar közeledtét a tó körüli, másodfokon villogó viharjelző rendszer is megfelelően jelezte. Ennek köszönhetően a vízi rendészet munkatársai időben figyelmeztették a vízen tartózkodókat, illetve időben sikerült lemondani a szabadtéri koncerteket is.

Fesztiválokat állítottak le

Teljesen megsemmisítette az éjszakai vihar az 5. Vince Balaton Fesztivál sátrait Balatonfüreden. A romok eltakarítása egész éjjel tartott. A diónyi jég és az orkán erejű szél a Kékszalag vitorlásverseny kikötőben álló hajóit sem kímélte.

Dunaújvárosban és Velencén is fesztiválokat állítottak le az országon átvonuló, villámlásokkal tarkított vihar miatt.

A rendezvényeket ugyanakkor nem szakították félbe, a katasztrófavédelem és a szervezők úgy ítélték meg, hogy a fesztiválozók biztonságban vannak, nem kellett kiüríteni a területeket, csupán a programokat függesztették fel a vihar elvonultáig.

Velencén kedden vette kezdetét az Egyetemisták és Főiskolások Országos Turisztikai Találkozója (EFOTT), Dunaújvárosban múlt péntektől e hét vasárnapjáig tart a Rockmaraton nevű fesztivál.

vihar2

Napokig is eltarthat a kárfelszámolás Veszprém megyében

Napokig is eltarthat a szerdai vihar utáni kárfelszámolás Veszprém megyében, ahol annyi esetet kell megoldaniuk a tűzoltóknak, mint amennyi az egész országban szokott bekövetkezni egy átlagos napon – közölte csütörtökön hajnalban a katasztrófavédelem.

A bejelentések döntő többsége útra vagy lakóházakra dőlt fákról, megrongált tetőszerkezetekről, valamint elöntött helyiségekről szól; több mint 200 hívást fogadtak a tűzoltók, azonban a jelzett veszélyhelyzetek közül néhány a rajok kiérkezése előtt megszűnhet: ilyenek lehetnek például a viharok utáni gyors vízbetörések.

A közlés szerint még legalább 130 beavatkozás áll a Veszprém megyei, illetve a környező megyék városainak hivatásos, önkormányzati és önkéntes tűzoltói előtt.

MTI
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • Itália is a konzervatív erőkre számít
  A jövendő olasz kormány összes pártjával régi és jó kapcsolatot ápol a magyar kormány, ezért nem lesz nehéz együttműködni olyan kérdésekben, mint az illegális bevándorlás elleni fellépés vagy a családpolitika - hangoztatta Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója az MTI-nek az Olasz Konzervatívok. Európa, identitás, szabadság című konferencián, amelyen felszólalt Rómában pénteken.
 • Gazdasági válság radikális szélsőségekkel
  Az emberek félnek a közelgő téltől. Úgy, ahogy békeidőben még soha. A legnagyobb problémájuk nem a magyar és lengyel jogállamiság állítólagos hiányossága. Ezzel csak az Európai Parlament balliberális képviselőinek mindenre elszánt elitegységei vannak elfoglalva. Irigyeljük a problémáikat – írja Horváth József.
 • Orbán: hazudtak Brüsszelben az európai embereknek
  Hazudtak Brüsszelben az európai embereknek, amikor azt mondták, hogy a szankciókat nem terjesztik ki az energiára és azok az ukrajnai háború gyors lezárását eredményezik majd - mondta a miniszterelnök pénteken, a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.
MTI Hírfelhasználó