Túlfizették a bankárokat, büntetett az MNB
Közel ötvenmillió forintos bírsággal sújtotta a javadalmazással kapcsolatos szabályokat megszegő hazai pénzintézeteket a Magyar Nemzeti Bank.
2016. március 22. 12:02

A fizetésekre vonatkozó szabályok a legutóbbi válság tapasztalatai nyomán szigorodtak.

Tíz vizsgált hazai hitelintézet közül nyolc javadalmazási gyakorlata megfelel a hazai és uniós jogszabályi követelményeknek, ám kettőnél hiányosságok vannak – derült ki az Magyar Nemzeti Bank (MNB) témavizsgálatából. A jegybank összesen 48,4 millió forint bírságot szabott ki a feltárt jogsértések miatt, s június végéig kötelezte az érintett piaci szereplőket azok kijavítására – tájékoztatott a jegybank. Közölték, az MNB tíz hitelintézetnél vizsgálta, hogy azok javadalmazási politikája és gyakorlata megfelel-e a hazai és európai uniós jogszabályi követelményeknek.

A pénzügyi piaci szereplők javadalmazási politikáit a pénzügyi válságot követően a korábbinál szigorúbban szabályozták Európában, így itthon a hitelintézeti és a befektetési szolgáltatók működését szabályozó törvényekben is. A jegybank szerint a korábbi liberális szabályozás időszakában ugyanis a javadalmazási gyakorlat esetenként inkább a bankvezetők, nem a tulajdonosok és a köz érdekeit szolgálta: túlzott kockázatvállalásra, rövidtávú eredményhajszolásra ösztönzött, nem a valóban megszolgált, hosszú távon fenntartható teljesítményt honorálta. Az MNB témavizsgálatában 2015. június 30-i fordulónappal azt tekintette át, hogy a hazai banki szereplők betartják-e a korábbi években szigorodott, a hosszú távú biztonságos működést szolgáló javadalmazási előírásokat.

Íme, a lista

Az MNB a vizsgált bankok többségének – Budapest Hitel- és Fejlesztési Bank Zrt., Erste Bank Hungary Zrt., FHB Jelzálogbank Nyrt., K&H Bank Zrt., OTP Bank Nyrt., Raiffeisen Bank Zrt., Sberbank Magyarország Zrt., UniCredit Bank Hungary Zrt. – javadalmazási gyakorlatában csak kisebb hiányosságokat talált. A CIB Bank Zrt. és a Magyar Takarékszövetkezeti Bank Zrt. (Takarékbank) javadalmazási gyakorlata ugyanakkor több ponton nem felelt meg a javadalmazásra vonatkozó jogszabályi követelményeknek.A vizsgált hitelintézetek mindegyike – a törvény előírásának megfelelően – belső szabályozásában rögzítette a felügyelő bizottság által elfogadott, belső ellenőr által is évente ellenőrzött javadalmazási politikáját, ám három intézmény nem vezette át a jogszabályváltozásokat azon vagy (két intézmény) nem vizsgálta felül azt az előírt gyakorisággal.

A mérlegfőösszegük szerint öt százaléknál nagyobb piaci részesedéssel rendelkező bankok többsége időben (egy intézmény késedelmesen) javadalmazási bizottságot állított fel a javadalmazási gyakorlat felügyelésére. A bankok többsége - két intézmény kivételével - a banknál és a vele összevont felügyelet alá tartozó intézményeknél is megfelelően azonosította a javadalmazás szempontjából kiemelt személyeket: így például az igazgatóság, felügyelő bizottság, menedzsment, kockázatkezelés, compliance és belső ellenőrzés vezetőit.

Két intézmény kivételével jogszabályszerűen megtörtént e kiemelt személyek juttatásainak alap- és teljesítményjavadalmazási kategóriák szerinti besorolása is, és – egy intézmény kivételével – a teljesítményjavadalmazás összege a törvényi előírásnak megfelelően sehol sem haladta meg az alapjavadalmazás száz százalékát. A javadalmazásról szóló felügyeleti adatszolgáltatásban három intézmény esetében, az adatok nyilvánosságra hozatalában ugyanakkor szinte mindegyik banknál tárt fel kisebb szabálytalanságokat az MNB.

Következmények

A feltárt hiányosságok miatt a jegybank összességében 48,4 millió forint felügyeleti bírságot szabott ki – minden bank kapott pénzbüntetést, a két legnagyobb bírság 14,8 és 14 millió forintra rúgott –, és 2016. június 30-ig kötelezte az érintett hitelintézeteket a jogsértések kijavítására. Az MNB a vizsgálatok tanulságai, a tapasztalt tipikus hiányosságok nyomán az idei évben megújított javadalmazási ajánlást, illetve gyakran ismételt kérdéseket és válaszokat tesz közzé a piaci szereplők számára a jogszabályszerű működés ösztönzése érdekében.

profit7.hu
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • Novák Katalin Bagdadban
  Novák Katalin személyében első alkalommal látogatott magyar köztársasági elnök Irakba - közölte a Sándor-palota az MTI-vel.
 • Vakond a titkosszolgálatok világában
  Nem fogadhatjuk el, hogy az amerikai titkosszolgálati közösség egyik nyíltan deklarált fedőszervezete, a Natio­nal Endowment for Democracy (NED) továbbra is aktívan dolgozzon a magyar belpolitika számukra kívánatos irányba befolyásolásán, megváltoztatásán. Mert miként lehet értelmezni azt, hogy Demszky Gábor volt főpolgármester a mai napig ennek a szervezetnek az ösztöndíjasa? – veti fel Horváth József.
 • Wolfgang Schüssel kapta idén a Petőfi-díjat
  Wolfgang Schüssel, Ausztria volt szövetségi kancellárja vehette át a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Alapítvány Petőfi-díját csütörtökön, a budapesti Terror Háza Múzeumban rendezett ünnepségen.
MTI Hírfelhasználó