Mi kell
a nemzeti egységhez?

Okos Mikulás

Nem gondolom, hogy Rejtő Jenőt feltétlenül az irodalmi nagyságok között keltene számon tartanunk. Úgy gondolom azonban, hogy műveit nagyon sok ember ísmerí és szereti. Olvasóinak számos vidám és megható percet szerzett. Legjobb tudomásom szerint nincsen róla Budapesten elnevezve utca. Emléktábla talán van(?). Ezért javaslom: szorgalmazzuk, hogy Rejtő Jenőről utcát nevezzenek el, neki szobrot állítsanak! Szóval, hogy nógassuk a politikusokat! Kérek mindenkit, aki úgy érzi, hogy támogatja az ötletet, az jelezze ezt!

Köszönöm:


O. M.

Az ötletet a fórum látogatói soha nem látott lelkesedéssel fogadták. A rovatban az első nap 76 hozzászólás gyűlt össze:

Wendríner Piroska
Kivételesen messzemenően egyetértek veled, 0. M. Wendriner Piroska (sakál és balerina etc.)

Gonosz Frici
Úgy tudom Jenő bátyánkról két utcát neveztek el. A Mester és a Szép utcát. Szobrot én is szeretnék látni. Ha valakinek kell a szavazatom, Piszok Alfréddal vagyok. ...

és a többiek, hosszú sorban. Nemcsak azok, akik álnevüket az írótól „kölcsönözték", de szinte mindenki; megosztó, politikai szimpátiákat félredobva. Az ilyetén felbuzdulások többségétől eltérően ez nem „csengett le'; hanem formalizálódni kezdett:

Derek
Mivel itt egy népi kezdeményezés látszik kialakulni, és mindenki egyetért abban, hogy legyen egy Rejtő szobor az Oktogonon, kérjük fel az Index tulajdonosait, hogy vegyék szárnyuk alá, az, ötletet. Remélem, kerületi és fővárosi önkormányzati képviselők is olvassak a fórumot, ezért tegyék meg indítványaikat! Úgy illik, hogy a kezdeményezők is belenyúljanak a bukszájukba. Hozzon létre az Index egy e célú alapítványt és hozzá tartozó bankszámlát! Rögtön javasolnám az alapítvány kuratóriumába az ötletgazda Okos Mikulást és - mint autentikus személyeket - Wendriner Piroskát és Wágner urat. Felajánlok kezdetnek 100-dollárt, és ezt azonnal befizetem, mihelyst lesz hova.
Egy héten belül került alkalmasnak látszó szobrász is:

Trebitsch
Na, kartácsok! Beszéltem a Didiktátorral. Természetesen elváltatja a szoborást, és belelkesedett lyól. Beszélt öntödével, mifene. Olyan összegeket mondott, amik csak a mesében léteznek, de az nem érdekes. Pénz a legkevesebb, mondtam neki is. :) Azt mondja, ha az Oktogon lesz a helyszín, ott picit kötöttebb a dolog, mert végig az Andrássy úton már van egy csomó szobor, és azok mind olyan szép nagy monumentálisak, fele lovasszobor, az meg mégse illik Rejtőhöz; viszont egy ilyen kialakult struktúrát se j6 megtörni. Valami olyasmiben töri azt a művészfejét, hogy emberek között legyen Rejtő mindenképp - már csak azért is, mert egy köztéri szobor, ha ember nagyságú, akkor törpének tűnik, 2-3 méter a minimum. Emberek közt meg lehet életnagyságú is, ott lyó. Kisebb szobor meg olcsóbb... Írók boltja, kávéházi asztal, mellette ül Rejtő, és ír... Oktogon, szoborcsoport, elöl Rejtő, mögötte az egész, részeg banda... :) Szóval, fene tudja. Ha majd lesz legalább az induláshoz pénzünk, Didiktátor csinál néhány rajzot, tervet, mi meg szavazunk róluk. Természetesen csak akkor, ha itten mindenki beleegyezik illetve senki se ellenzi. Szóval ha valakinek nem teccik a Didiktátor, az most szóljon. Azt az elvetemedettet először is eladom rabszolgának egy hajóra, másrészt Wágner úr rágurít egy hordót. De azér csak mongyátok... :)

CsabA
Nem lehet bronz helyett az újabban elterjedt alumínium-vas ötvözetből kiöntetni? Az jóval olcsóbb, és ugyan olyan tartós (igaz, a színe sápadtszürke). Mindenesetre én is felajánlok 10000 Ft-ot Rejtő szobrára!

Tíz nap kellett az első újságcikkhez. Az első, televíziós riport (Trebitschcsel és Wágner úrral) egy újabb héten belül A jogászok késhegyig,menő harcot vívtak egy- mással és a joxabátyokkal, de augusztus 8-án gyakorlatilag mexületett, azaz banxámlát kapot! a Törzsasztal Alapítvány. Természetesen(?) a: hivatalos bejegyzés nem ment ilyen gyorsan: bíróság 2 * is visszaadta a papírokat. Kellett még több, mint fél év:

Trebitsch
Kartácsok, ez egészen egyszerűen nem lehet igaz, BEJEGYEZTÉK AZ ALAPÍTVÁNYT!!!!!!!
Aszonygyahogy: VÉGZÉS A Fővárosi Bíróság a „Törzsasztal Informatikai Alapítvány"-t az 1959 évi IV. tv. (Ptk. 74/A.§.(4) bekezdése alapján 8163. sorszám alatt nyilvántartásba vette. A bíróság egyben az alapítványt az 1997. évi CLVI. törvény 22.§. (3) bek. alapján közhasznú fokozatú alapítvánnyá minősítette. A végzés ellen a kézbesítéstől számított 15 napon belül fellebbezésnek van helye.

Budapest, 2001, február 23.

(Ma kézbesítették... :)
SÖRÖT!!!!!!!
Valamint qrátor kartácsok, össze kéne ülnünk egy alakuló qratóriumi ülésre. Jövő hét valamelyik nap, mongyuk szerda délután 6 óra, Index?

Időközben persze történt egy és más. Az alapítók lelkesedéséből nem egészen hétszázezer torintra futotta:

Wágner úr
Lyó hír: sikerült a bankárokkal új szerződést kötni, mostan má' csak 1500 pénzt nyúlnak le havonta... mer'hogy disznóság, hogy csak tünedezett, tünedezett... Most különben 693399 forint és 35 fillér a Tőke, és 3493 forint 30 fillér a kamatja neki...
Egészség!

Az utcanévvel gondok voltak, a tágabb értelemben vett Belvárosban ugyanis minden utcanév védett. A zseniális ötlet, miszerint a Szövetség utcát, ahol Rejtő szülőháza áll, a Hevesi S. tér két részre osztja, tehát az egyik fele átnevezhető, Ráday Mihály agyából pattant ki. Ezután már „csak" az önkormányzatok jóváhagyását kellett mexerezni. De sikerült!!

barcó
Trebitsch kartáccsal kettesben ma találkoztunk Szabó Zoltánnal, a VII. ker. polgármesterével.

UTCAÁTNEVEZÉS:
– Szabó úr örül az utca elnevezési kezdeményezésnek, és támogatja azt. (Vele együtt örül majd az önkormányzat is! :-) )
– Az átnevezendő utca a Magyar Színház mögött húzódó Szövetség utca vége illetve a Hevesi Sándor tér azon része, ami a Szövetség utca folytatása.
– A kerületi Önkormányzat május közepén tart olyan testületi gyűlést, ahol a névváltozásról szavazhatnak. SzZ szerint egyhangú jóváhagyás várható, hiszen Rejtő a kerület díszpolgára is.
– Amennyiben megvan a kerületi jóváhagyás, úgy mehet a javaslat a fővárosi közgyűlés elé (június?), ahol szintén van támogatónk (Ráday Mihály).

REJTŐ SZOBOR
–Szintén megvan az önkormányzati támogatás (elvi + szóbeli).
– Ha a szobor a VII. kerületben lesz, akkor a Hevesi Sándor téren pont jó helye lenne, szemben R. szülőházával (H. S. u. 5.).
– Szoborállításhoz elég a kerületi Önkormányzat pozitív hozzáállása.

Megteendő lépések:
VII. ker. Önkormányzat:
– a javaslat elfogadása
– kapcsolat a Magyar Színházzal, esetleg a Madách Színházzal jótékony célú előadások megtartására.

A VII. kerületi önkormányzat május 17-i ülésén Szabó Zoltán előterjesztésére elfogadta az utca átnevezés tervét, és úgy döntött: 1 millió forinttal hozzájárul a Rejtő-szobor felállításának költségeihez - a mű elkészülte után.

A Fővárosi Közgyűlés is elfogadta az előterjesztést: lesz Rejtő Jenő utca kerületünkben!

barco
Tegnap a fővárosi közgyűlés elfogadta az utcanévváltoztatást. Úgyhogy a Szövetség utca végének vége, kezdődik a Rejtő Jenő u. korszak.
Este jártam arra: a honfitársak és a polgárok is örültek a döntésnek. :-)

A szoborhoz az esetleges támogatásokat az alábbi számlaszámra lehet befizetni:

Törzsasztal Alapítvány:
IEB Rt.11100104-90026060-10000006

Pásztörperc

(vissza a hírekhez)