Utcaavató pótlepedővel
                   (Népszabadság, Budapest - 2001.10.20)
A lepedő a táblaszerelő cég vezetőjének a feleségéé volt. Az asszony meghagyta: kéri vissza,
mert már három lepedője bánja a táblaavatókat. Csakhogy tegnapra virradó éjjel ellopták, így az avatóünnepség előtt tíz perccel még úgy volt, hogy nem lesz mivel leleplezni a táblát.
Történt mindez Erzsébetvárosban, a Rejtő Jenő utcában. Talán nem véletlenül.
– Micsoda marhaság, micsoda marhaság – idézte a mulatságos előzmények ellenére végül mégiscsak ünnepélyesre sikeredett, a Rejtő Jenő utca táblájának avatóünnepélyén Szabó Zoltán polgármester a névadó egyik leghíresebb regényalakját, Piszkos Fredet, a kapitányt. Erzsébetváros elöljárója szerint Rejtő is nagyjából így gondolná, mármint hogy micsoda marhaság utcát elnevezni róla, aki csak járkált a világban és írt, például fizetségül a kávéházi számlájáért. A VII. kerület egykori polgára, mai díszpolgára tegnap utcát is kapott. A különös, mindössze hat házból és a Pesti Magyar Színház gazdasági bejáratából álló utca 6-os számú háza a színmű- és kalandregényíró egykori szülőháza. Állítólag ennek földszintjén lakott valaha Gorcsev Iván, no nem a regénybeli teherhajómatróz, hanem a valódi suszter. Az I. emelet 2/A lakásban, ahol P. Howard született, ma Bördös Péterné él, aki történetesen a ház gondnoka. (Az ő segítségével sikerült létrát szerezni a tábláról ellopott lepedő felhelyezéséhez.) Nem maradhat ki e tudósításból Ungrispeck József sem, a Rejtő Jenő utca 6. társasház számvizsgáló bizottságának tagja, akinek olyan különös neve van, hogy azzal biztosan bekerülhetett volna egy Piszkos Fred-regénybe.
Rejtő Jenő utcanévtábláját a tervezett kezdéshez  képest fél órával később leplezte le Szabó Zoltán polgármester és Vass Gábor. (A leleplezők szokatlanul nagy figyelmet szenteltek a más táblaavató események után méltatlanul mellőzött lepedőnek.) Vass Gábor, azaz Trebitsch meg úgy került a tábla közelébe, hogy ő az egyik mozgatórugója annak az alapítványnak, amelyet az index.hu internetes fórum látogatói hoztak létre Utcát, szobrot Rejtő Jenőnek címmel. Az alapítvány fizette a Rejtő Jenő utca 1., 2., 4., 6., 8., 10., 12. szám gyönyörű utcanévtábláját, és próbálja összehozni azt a hat-nyolcmillió forintot, amiből az utcanévadó szobrát el lehetne készíttetni. Az alapítvány számláján a háromszázezer forintos táblaköltség kifizetése után alig több mint négyszázezer maradt. Wágner úr (forrás: index.hu), aki az ünnepségen Pásztörperc kíséretében vett részt, reményét fejezte ki, hogy az eddig felajánlott több mint egymillió forintot be is  fizetik majd a szoborügy támogatói. A VII. kerületi önkormányzat ígérete az utolsó egymillió forintra szól ugyanis.
Sándor Tünde
               vissza a főoldalra